Вести

Био4 кампус велика ствар за нашу земљу, то је будућност-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус, који ће бити нови Биоекономски центар у Европи, да је то велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност и додао да је идеја да буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету.

Председник Вучић изјавио је да је подржао идеју за изградњу БИО4 Кампуса иако о томе ништа није знао, али да је разумео да је нешто што је добро за Србију.

Навео је да је његова заслуга у томе што је тражио од министра финансија Синише Малог да обезбеди средства за тај пројекат, а која нису мала.

Председник Вучић нагласио је да ће сигурно бити потребно више од сада предвиђених 450 милиона евра и да ће вероватно са новим трошковима који се буду појавили и новим идејама то доћи до 600 милиона евра.

"Али добро, то је једна велика ствар за нашу земљу и погрешно сам рекао да је то наша предност у односу на земље региона. То је наша заједничка предност, целог региона и сви овде из целог региона заједно са нама, као што и ми са њима у њиховим земљама, морамо да радимо заједно по најважнијим питањима из сарадњи науке и биологије и савремене технологије. То је нешто што свакако представља будућност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да ће БИО4 Кампус окупити седам факултета и девет научних института и додао да ће бити запослено више од 1.000 доктора наука.

"Не морам да кажем да исто тако појма нисам имао какав је значај дата центра у Крагујевцу, ништа нисам разумео, само што су тамо отворили неку кутију, али зато данас видим да највеће компаније света чувају своје податке управо у Крагујевцу и видим да нам је потребан не само један суперкомпјутер, већ и други суперкомпјутер и по томе ће Србија да има велику предност у односу на све друге", рекао је председник Вучић.

Како је додао то ће бити заједничка предност целог региона у односу на друге регионе.

"И када чујете да компаније попут јапанског "Takede", корејског "SE BioSenseСЕ", кинеског "BGI", швајцарског "Roša", енглеске "AstraZeneca" или америчког "Pfizera" и све оне који ће да раде са БИО4 Кампусом, онда вам је јасно шта је то што ћемо успети да направимо", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Институт за вештачку интелигенцију, институти за хемију, технологију, металургију као и сарадња са Институтом за кардиоваскуларне болести "Дедиње" донеће и нова решења у области молекуларне генетике, генетичког инжењерства и многих других ствари.

"Развојна банка Савета Европе је изванредна банка. Увек су нам давали најповољније паре. Ово финансирамо ми. Ово су српске паре. Њима хвала што нам ово обезбеђују по најповољнијим условима. Увек су много помагали напретку и развоју Србије. Хвала и грађанима Србије који су ово омогућили - да имамо данас новац да кроз науку уђемо у 2024. годину", рекао је председник Вучић.

На свечаности су председник Вучић, Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка Јелена Беговић исекли торту чиме су озваничили почетак изградње БИО4 Кампуса.

Повећавамо вредност туристичких ваучера са 5.000 на 10.000 динара

Председник Вучић најавио је вечерас да ће вредност бесплатних туристичких ваучера за одмор у Србији бити повећана са 5.000 на 10.000 динара и да ће бити подељено, као и пре, 100.000 ваучера.

"То је велика вест и за наше пензионере и за незапослене, као и за људе са нешто скромнијим примањима. Сад више нећемо ићи са 100.000 ваучера по 5.000 динара, већ ћемо повећати вредност ваучера на 10.000 динара. Тако да ће сви моћи да добију те бесплатне ваучере од 10.000 динара", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је ће наши грађани моћи то да искористе у некој од наших бања и другим туристичким центрима.

"Од Сокобање, Врњачке бање, Пролом бање, Луковске, Куршумлијске бање, Златибора и свих осталих наших дивних места у Србији", рекао је председник Вучић.

У месец и по дана - 207 сати против мене, а онда говоре о диктатури

Председник Вучић изјавио је да је у последњих месец и по дана против њега било 207 сати програма у медијима, а онда, како каже, неко говори о диктатури.

Председник Вучић је одговарајући на питање како коментарише то што је најнападанија личност у "Шолаковим медијима", али и то што на РТС-у има више негативних минута на рачун власти него опозиције, рекао да то свако види и да то траје дуже време, само се, каже, неки праве да то не виде.

"Мислим да су имали светски рекорд да су пет пута пуштали тонски са протеста када су се ваљда уплашили да ће маса да заузме РТС. Јутрос сте могли на кајрону да видите да је Београд на 27. месту по загађености. И ви станете, питате се, каква је то вест да је нешто на 27. месту", упитао је председник Вучић и оценио да је неко желео да направи негативну вест о својој земљи и свом граду.

Како наводи, није неко ко је велики обожавалац такве политике РТС-а, али не жели да утиче на њихов рад.

"Пристојна је телевизија, а да ли увек више воле да се додворавају онима са "Twitterа" и да де факто проводе уређивачку политику Шолакових медија, мислим да то није нека тајна и није велико изненађење. А што се тиче бројева који су показани, јер ти бројеви су озбиљни. И за РТС, али посебно за Шолакове медије, ја не знам како ти људи после толико мржње коју стварају према мени и према носиоцима власти, како уопште можемо да ходамо улицама јер се ничим другим не баве. Ако погледате, то су 207 сати програма само против мене, у последњих месец и по дана. Није то у годину дана, то је у месец и по дана. Дакле, шта је 207 сати? А 17 секунди рецимо против Драгана Ђиласа? Онда вам говоре о диктатури и онда вам говоре о томе како нема медијских слобода", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је и да избори још нису завршени и да ће се понављати 30. децембра на 31 бирачком месту и постоји могућност да листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освоји још један мандат у скупштини и да имају укупно 130.

На питање како коментарише да листа "Србија против насиља" неће учествовати на поновљеним изборима, председник Вучић каже да је то зато што знају да би резултат био гори по њих.

Нећу им дозволити да украду народну вољу, не постоји ништа важније од тога

Председник Вучић изјавио је да неће дозволити опозицији окупљеној око листе "Србија против насиља" да украде народну вољу и истакао да не постоји ништа важније од тога.

"Да украду народну вољу, нећемо им дати. Не постоји ништа важније. Света је народна воља. 'Vox populi, vox dei'. Глас народа је глас Бога. Не дамо им да краду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је вођа делегације Социјалдемократске партије Аустрије у Европском парламенту Андреас Шидер, који је био посматрач на изборима, на састанку са њим рекао да је видео "хрпу неважећих листића".

"Знате шта је видео? Оних њихових 496 листића које су доставили РИК-у, од којих су сви апсолутно исправни", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао и шефа Мисије ОДИХР-а Алберта Јонсона зашто није обавестио јавност о томе шта је чуо од председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа неколико дана пре избора.

"То је кључна ствар. Зашто је то сакривено? Ми ћемо на томе да инсистирамо док је света и века. Он је обавестио све друге људе да му је речено на том састанку да изборе неће признати ни на који начин и да се унапред спремају за немире и непризнавање избора. Све оно што су радили на изборни дан су биле измишљотине. Знали су они какви ће бити изборни резултати", истакао је председник Вучић.

Додао је да су сви знали све и да је шефу Мисије ОДИХР-а унапред најављено да ће опозиција окупљена око листе "Србија против насиља" да "прави хаос и да неће признати резултате избора".

"То су знали сви они и многи амбасадори у Београду. За све то имамо доказе", рекао је председник Вучић и додао да ће изнети доказе уколико буде потребно.

"Ко вам је наредио да ћутите? Коме је у интересу да ломи кичму Србији? Зато што ви нећете да кажете истину да је све био унапред припремљени сценарио. Много је ово важно. Хоћу да људи у Србији знају да је то било унапред припремљено јер су избори били чисти као суза", нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, припремана је медијска платформа за хаос са циљем да се "омаловажи Србија како би могли да се врше додатни притисци".

Додао је да од овог питања неће никада одустати јер, како је истакао, истина мора да се сазна.

"И верујте ми, сазнаће се истина. Дакле, све су они то знали", закључио је председник Вучић.

Никада нећу да се кријем, јер сам изабран од народа

Председник Вучић рекао је вечерас да се не плаши претњи које му упућују представници опозиције и да никада неће да се крије јер је, како је рекао, изабран од народа.

Председник Вучић је то изјавио коментаришући изјаву кандидата са листе "Србија против насиља" Здравка Поноша да "Вучићу није много остало и да ће завршити у провалији".

Председник Вучић је рекао да то слуша сваког дана и да их разуме, и да му није јасно чиме му то прете.

"Ја сам и оне вечери био у Председништву Србије. Раније сам отишао из Председништва и дошао када сам чуо да праве чуда на 50 метара одатле. И сваки пут сам у Председништву, и када су га опкољавали био сам ту. Говоре о тајном пролазу да сам ту прошао. Постоји, али ја га нисам никада видео", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да никада неће да се крије, јер је изабран од народа, да доноси и тешке и непопуларне одлуке, као што су смањење плата и пензија.

"Као што је безброј одлука око КиМ, које никоме не могу да се свиде. Али, знате, морате чувати земљу са једне стране од санкција, са друге стране да чувате њене националне и државне интересе. Да пливате у узбурканим и брзим водама и сналазите се да помогнете свом народу на сваки начин", рекао је председник Вучић.

Додао је да је проблем представника опозиције то што се он не плаши њихових претњи.

"Ни 207 сати бруталних напада и неистина на телевизији. Од РТС-а, Н1 до Нове С. Никакав проблем. Ни лажи о мојој породици. То говори о њима, не о мени", рекао је председник Вучић.

Ако то "шта ће са Вучићем да раде" виде као једину препреку, додао је председник Вучић, та препрека ће им остати.

"Остаће чврста као стена. А то каква ће моја судбина да буде не одређује Понош, ни дневни догађаји, ни онај који туче Гагу Антонијевића па се представља као борац против насиља. Одређиваће историја и грађани Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се руководи оним што ће народ рећи за 30 или 40 година, када, како је рекао, више не буде ни жив ни у политици, а да се опозиција руководи дневним стварима и оним како и колико може да стрпа у сопствене џепове.

"У томе се разликујемо", истакао је председник Вучић.

Да ли вас је срамота, позивали на насиље да би дошли до фотеља

Председник Вучић оценио је вечерас да у изјавама лидера опозиције о покушају насилног упада у Стари двор постоје бројне контрадикције и оценио да су се они који су људе позивали на насиље неодговорно поиграли са нечијим животима само да би се дочепали фотеља.

Председник Вучић је то рекао за ТВ Пинк на питање зашто лидери листе "Србија против насиља" који су рекли да су "убачени елементи" упадали у Скупштину града сада траже да се ти исти пусте.

"Много контрадикција, то је само једна, али на снимку видите 'адмирала' Зеленовића који заповеда Мики гурај, а Микија нема, изгубио се негде од превелике храбрости. Али су они позивали људе, они су то спремали такође раније, за то држава има доказе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да му је жао једног или двојице мамака и да су ту углавном били људи између 38 до 68 година. Било је троје млађих, посебно један младић из добре куће.

"Очигледно навучен од њих и њихових медија да мрзи и да мисли да учествује у нечему важном. Што сте том дечаку обележили живот? Шта сте то урадили? Што сте га довели у ту ситуацију? Посакривали сте се негде, склонили сте се, а њима сте рекли идите у градску скупштину да бисте ви могли да уђете унутра. Шта сте то радили? Знали сте да то чините", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је данас Алексић рекао да су претерали мало, "мало су се изгубили".

"Ви сте им то рекли да раде, не неко други", поручио је председник Вучић и нагласио да су лидери дела опозиције ти који су све те људе довели у ситуацију да морају да одговарају пред законом.

"Да ли вас је мало срамота због тога. Надам да ће држава увек пронаћи начин да свим тим људима, посебно тим млађим, не могу да се мешам ни у тужилачке, ни у судске процене, али нешто олакша", рекао је председник Вучић и додао да види да су неки пуштени у кућни притвор, неки су пуштени сасвим који су направили споразум о признању дела.

"То су ствари које су невероватне. Да будете толико неодговорни, да се поигравате туђим животима због своје фотеље."

Извор: Танјуг/ТВ Пинк