Вести

Брнабић: Унапређење рада царине значајно за одрживи развој Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералним секретаром Светске царинске организације (СЦО) Куниом Микуријом о унапређењу рада царинe, дигитализацији, модернизацији и јачању кадровских капацитета.
Брнабић је нагласила да је протеклих година доста урађено на дигитализацији царине, чиме је учињен значајан напредак.
Такође, премијерка је указала и на значај царине у одрживом развоју Србије, будући да је то важна област за привредни раст и унапређење економије.
Она је истакла да је иницијатива „Отворени Балкан” савршен модел за повезивање региона и бржи проток људи и робe, нагласивши да је регионална сарадња изузетно значајна за Србију, и политички и економски, и да зато верује да ће тај формат бити унапређен и повећати број чланица.
Генерални секретар СЦО je истакао да је у претходним годинама дигитална технологија убрзано напредовала и да данас царине света треба да се повезују са другим агенцијама, базама комерцијалних података и отвореним платформама информација.
Микурија је навео да СЦО подстиче сарадњу царинских администрација и трговинске заједнице, како би се унапредила комуникација, пре свега у области безбедности трговине.
Он је понудио директну подршку у виду агенди, савета и других облика помоћи СЦО у спровођењу циљева царине Србије, коју види као земљу која има велики потенцијал за развој.

Извор: Танјуг