Вести

Даћу све од себе да сачувам мир-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Приштина не жели да испуни своју обавезу од пре 10 година и да је то било јасно од почетка када је представљен нацрт статута Заједнице српских општина.

"Био сам веома забринут, јасно је да Приштина не жели сада да испуни своју обавезу од пре 10 година. Данас смо први пут дошли до зида и било је јасно од тренутка када је представљан нацрт управљачког тима. Начин на који су покушавали да унизе две жене које су то чиниле, до њихове реакције после тога, да је то за њих неприхватљиво, да није у складу са њиховим уставом, да не желе нову РС, иако се у свим члановима јасно позива на претходно договорене чланове из 2013. и 2015. године. Нема ниједне тачке што није договорено или потписано", рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

Надам се да ће разговори бити настављени, али да ћемо моћи да пронађемо решења у будућности, додао је председник Вучић.

"Чућете безброј изговора, али суштина је ово: ЕУ је изашла са својим предлогом, ја сам прихватио тај предлог, али Приштина је и то одбила", рекао је председник Вучић.

Додао је да се нада да ће неко утицати на Приштину да промени ставове "или смо у противном у ћорсокаку".

"Надам се да ћемо до наредне рунде на техничком нивоу, да ли ће то бити 18., 20. или двадесет и неког маја, да ли ће бити реакције које би могле да утичу на промену ставова, у противном смо у ћорсокаку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да није оптимиста, али може да обећа у име Србије да ће дати све од себе да се сачува мир.

Изразио је наду да ће се разговори наставити.

Председник Вучић је рекао да, уколико Приштина не прихвати да спроведе бриселске споразуме из 2013. и 2015. године, онда нема смисла наставити са преговорима.

"Ми смо вечерас разговарали о нечему где и једни и други морамо да учинимо компромисе како би до договора дошло", рекао је председник Вучић након трилатералног састанка у оквиру разговора о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу одговарајући на питање новинара.

"Мустафа и ја смо 2015. године потписали принципе. Они се сад одричу свих принципа и кажу да не може ни један, зато што им је тако рекао Уставни суд. Али нема проблема. Ако ћете тако да се играте онда нема потребе или нема смисла да на озбиљан начин прихватамо аргументацију тако да је то бесмислен приступ. Или ће се прихватити оно што је договорено 2013. и 2015. године или је крај свега", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк