Вести

Деца чувају наше обичаје и културу-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је децу српске националности из Северне Македоније којима је поручио да чувају наше обичаје и културу.

"Чувајте наше обичаје, културу и часно име великог српског народа којем припадате. Желим да вам се захвалим што сте овде, верујем да ћете много тога видети у Београду, да ћете заволети Србију, баш као што волите и место одакле долазите, баш као што волите и Северну Македонију", рекао је председник Вучић у Председништву где је деци поделио Божићне пакетиће.

Председник Вучић упутио је српском народу ма где живи и Српској православној цркви, патријарху Порфирију, честитке за Божић, најрадоснији хришћански празник.

"Нашем народу у Републици Српској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, а пре свега нашем страдалном народу на делу Србије, на Косову и Метохији, да им кажем хвала што чувају српско име и презиме, што чувају наша српска огњишта и нашу српску кућу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је деци, васпитачима и наставницима из Скопља, Куманова, Битоља, Тетова, што су дошли у Београд.

"Срећан сам што данас на Бадњи дан могу да вас угостим. Са радошћу ишчекујемо, срца пуних љубави Божић, највећи хришћански празник после Васкрса за децу и за све друге, апсолутно најрадоснији", рекао је председник Вучић.

Чини ми се да је владика Николај Србима најбоље описао Божић, рекао је председник Вучић, након чега је прочитао речи владике Николаја.

"Владика Николај дао нам је и најпрецизније појашњење симболике наших древних обичаја везаних за овај празник. Треба се сетити да се Господ Христос родио у слами, па разумети зашто се кућа посипа сламом. Треба знати за божанску свету Тројицу која влада светом на четири стране, па разумети зашто се баца по три ораха у четири угла собе. Треба знати да је Христос хлеб живота, па појмити смисао чеснице", навео је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк