Вести

Делимо заједничку визију развоја са УАЕ- председник Србије Александар Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова и међународне сарадње Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Абдулахом бин Заједом ал Нахјаном и том приликом му указао на тешкоће са којима се Србија суочава, као и шта је оно што Београд може да прихвати, односно шта је оно што је реално, а шта је оно што је озбиљно и одговорно у дијалогу са Приштином.

"Рекао сам да реч Србије значи много више него нечије нуђење потписа, али да наравно постоје ствари о којима Србија не може ни да разговара", навео је председник Вучић на заједничкој конференцији са бин Заједом, који је једино са председником Србије до сада одржао конференцију за медије.

Председник Вучић је истакао да су разговори са шеиком Абдулахом били веома важни јер је он претходно био у посети Приштини.

"Добио сам информације и какви су му утисци. Наравно о свему што нас очекује у наредном периоду, ја ћу о проблемима са којима се по том питању суочавамо сутра говорити нешто више на РТС-у", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио захвалност на подршци коју УАЕ пружају Србији и додао да му је шеик Бин Зајед показао на њиховом примеру каква је ситуација данас у Заливу где у миру живе нације које нису међусобно разговарале годинама и деценијама, а неке су "чак и водиле ратове између себе".

"Данас сви разговарају међусобно и успоставили су дугорочни мир. Пуну стабилност. То се некако види у све бољим односима, даље ка западу, у односима између Турске и Грчке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је жеља УАЕ да се такав однос оствари и на Балкану.

"То је и наша жеља пошто свакако нема никакве сумње да сматрамо да је нормализација односа између нас и Приштине од суштинског значаја. Да морамо да живимо и једни поред других и једни са другима и да покушамо да направимо да ти односи буду много бољи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да није "тако велики оптимиста као многи", али да ће Београд дати све од себе да до стварне нормализације са Приштином дође.

"Верујем да уколико друга страна томе буде посвећена, да онда можемо да обезбедимо нормалан живот за све људе који живе на Западном Балкану", рекао је председник Вучић.

Током обраћања медијима председник Вучић је рекао и да је делегацији УАЕ упутио "посебан позив председнику УАЕ" да разговарају и по питању "Отвореног Балкана" јер су, како је рекао за Србију "сви његови и политички ставови УАЕ као и инвестициона економска подршка од великог значаја".

Извор: Танјуг