Вести

Држава ће наставити да улаже у Књажевац и око Књажевца-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Књажевцу недостаје једна велика фабрика за прераду воћа и поврћа, као и да ће пробати да привуче неког великог инвеститора у ту сврху.

Председник Вучић је, приликом обиласка фабрике намештаја "Моби" у Књажевцу, рекао да ће држава наставити да улаже у Књажевац и све око Књажевца.

"Нисте ви само капија Србије, већ једно од најлепших места где Србија мора да зарађује новац. И на Старој планини и у самом Књажевцу. Овде живе вредни и добри људи и бескрајно вам хвала што сте увек ту за своју земљу, за своју државу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да ће до краја године бити повећане пензије, као и плате здравственим радницима, а најавио је и да ће у наредном периоду у реконструкцију Дома здравља бити уложено 11 до 12 милиона евра и дотерани путеви.

"Хвала домаћинима ове фабрике која је запослила 100 радника више. То није мало и сада је један од најбољих погона у Књажевцу. Ако можемо додатно да помогнемо и са субвенцијама по питању запослених и неким другим видовима, спремни смо, да се људи запосле, да имају две, три плате у кући и да могу да живе како треба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија у наредне две године имати много проблема, али да ће све то издржати.

"Успећемо да сачувамо мир и увек ћемо успети да сачувамо и одбранимо нашу Србију. Када кажем нашу, мислим целовиту и јединствену са КиМ и свим њеним деловима", рекао је председник Вучић.

Помоћ хладњачарима и произвођачима вишње и малине

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, током посете Књажевцу, да ће држава до половине маја помоћи хладњачарима, како би могли у већој мери да изађу у сусрет малинарима и вишњарима.

Председник Вучић је у разговору са произвођачима вишње из књажевачког краја, током посете плантажи Бошево, највећој у том крају, рекао да зна да имају проблем са хладњачама, које не могу да откупе све.

"Ми ћемо да нађемо неки начин, али да не обећавам превише, јер сада имамо проблем и са малином око тога, пошто је доста прошлогодишњег рода и више малине задржано код хладњачара, па не могу нове капацитете да искористе. Али, покушаћемо преко Поштанске штедионице да ми као држава субвенционишемо кредите и позајмице хладњачарима да би они били у лакшој ситуацији и да би произвођачима вишње и малине могли да изађу у сусрет. То ћемо хитно да радимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће бити усвојена мера за ту врсту помоћи у наредне две до три недеље, како би се олакшало и хладњачарима и произвођачима малине и вишње.

Председник Вучић је рекао да је цена прве класе вишње у Књажевцу 60 динара, а друге класе 40 динара.

Мештани Књажевца су му рекли да се често суочавају са проблемом да је већа понуда од тражње, али и са кластерским удруживањем хладњачара.

"Колико можемо ћемо помоћи и то ћемо хитно да урадимо, до 15. маја да урадимо и да мало лакше дишете ове године", поручио је председник Вучић произвођачима вишања, током обиласка плантаже.

Председник Вучић изјавио је да ће се борити и довести великог инвеститора у Зајечар.

На питање новинара да прокоментарише то што је раније најављивао да ће АПТИВ отворити фабрику у Зајечару, али то још није урађено, председник Вучић је рекао да је много труда и енергије уложено за ту инвестицију.

"Све смо им дали, али ту милион проблема има, трудимо се да нађемо за Зајечар великог инвеститора. АПТИВ нам је запослио и у Лесковцу и Новом Саду велики број људи. И како да им сада не верујемо да то неће да се деси. Борићу се и довешћу у Зајечар великог инвеститора", поручио је председник Вучић.

На питање зашто још није отворен нови стадион у Зајечару пошто је требало да буде готов у децембру и зашто се хала у Зајечару у ОШ Хајдук Вељко још не користи јер нема употребну дозволу, председник Вучић је рекао да он не може као председник да зна да ли свака хала има употребну дозволу, али да ће то одмах проверити.

"И већ сутра нека ме питају ваши новинари на отварању ауто-пута (од Појата до Макрешана на Моравском коридору)", додао је председник Вучић.

Када је реч о стадиону у Зајечару, рекао је да отварање касни због одређених радова, како кажу извођачи, које је успорила киша, али и због хибридне траве по УЕФА стандардима која мора да прође три кошења.

Изградили смо најлепши стадион у Србији, рекао је председник Вучић и додао да се касни увек скоро на сваком пројекту, али да је добро што се свуда гради.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк