Вести

Јасно је да ће бити превремених избора-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је јасно да ће превремени парламентарни избори у Србији бити одржани, а да је сада једино питање када ће се ићи на изборе.

"Ми ћемо наставити да чекамо неке људе да разговарамо, али пошто је јасно да они чекају неке друге ствари, али никада се неће догодити да неко на улици преузима власт или насиљем, било је то превише за ову земљу од деведесетих година. Са тим прошлим временима је давно завршено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да он и Влада Србије очекују да ће се појавити неко, ко ће, како је рекао, "показати довољно одговорности за цело друштво, а не само за своје ситне страначке потребе".

"Верујемо да ћемо пронаћи саговорнике, ако не идемо на изборе - убрзо на распуштање скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку, ја имам рок 30 дана да понудим мандат, ако не постоји већина у Скупштини, ако то није могуће јер СНС неће желети нови мандат, јер смо ми Аниним радом задовољни, постоје нам уставни рокови од 45 до 60 дана до одржавања нових избора", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су он и Влада спремни да, у складу са тим, разговарају о датуму избора.

"Увек смо спремни да се договарамо, али то није питање нечије партијске воље, већ питање свих политичких чинилаца, а свакако не место где ће мањина надјачати већину. Али ће већина дати све од себе да буде одговорна и да направи неку врсту техничких договора око начина и тренутка одржавања различитих изборних процеса.

Председник Вучић изјавио је да ће од првог септембра запосленима у просвети бити већа примања за 5,5 одсто, а од првог децембра или од првог јануара наредне године поново ће бити повећана за још 10 одсто, што је, како је рекао, укупно повећање од око 16 одсто.

Изјавио је да је у овом тренутку просечна плата у просвети око 74.000 динара, и да ће она након повећања бити нешто изнад 88.000 динара, и да је ту реч, како је истакао, о плати, а не укупној заради.

"Када се узме у обзир да је просечна инфлација око 11 одсто, видите колико је то повећање. Желимо да оснажимо учитеље и наставнике и да покажемо да бринемо о њима", рекао је председник Вучић.

Додао је да је ''било муке у разговорима са ММФ-ом'', јер је важно наставити тај програм.

Председник Вучић је истакао да Србија и даље "држи снажан фискални и монетарни курс", и додао да је циљ онога што чине влада и председник да се побољша живот грађана.

Председник Вучић најавио је да ће од 1. октобра пензионерима бити повећане пензије за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. године додатних 14,6 одсто.

"Дакле, кумулативно повећање ће бити готово 21 одсто. И то на оних готово 21 одсто које смо већ имали повећање. Кумулативно од почетка прошле године око 44 одсто ће бити повећање пензија", рекао је председник Вучић представљајући нове мере.

Навео је да је 2012. године пензија била 204 евра, док ће у јануару 2024. године бити 390 евра.

"Приближавамо се зацртаном циљу од преко 450 евра до краја 2025. године. Ово је огромно повећање и веома сам срећан што могу то да најавим пензионерима. Идемо са ванредним индексирањем за октобар. Пензионери ће са просечно 324 евра пензије за само шест месеци имати просечну пензију од 390 евра. То је највеће повећање пензија у историји Србије и у апсолутним бројевима", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да прелазне Владе неће бити све док је он председник, јер би то, како је рекао, значило да државом управља један тајкун и неколико страних центара моћи.

Председник Вучић је рекао да ће као председник чекати да дођу на разговор сви они којима је упутио тај позив.

"Упутићу их да је то једини могући начин да до промена које толико желе дође - да се на изборима учествује, да на изборима добију већинску подршку народа и да онда од председника могу да добију мандат за састав нове владе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да прелазне владе неће бити јер, додаје, за прелазну Владу је потребна његова одлука, а он такву одлуку неће донети никада.

"И по том питању нема разговора и нема никаквих преговора", поручио је председник Вучић.

Рекао је да прелазне Владе неће бити не зато што је то нечији политички хир.

"Као председник Републике, вероватно бих био још популарнији, да такве глупости прихватим и предложим, не пада ми на памет. То је уништавање и разарање Србије. То би значило да Србијом у том тренутку управља један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. Док сам председник, заклео сам се на Устав Србије поштоваћу самосталност и независност Србије и у тако нечему против виталних интереса Србије никада нећу учествовати", рекао је председник Вучић.

Додао је да су неки правили тензије, не зато што су имали политичке захтеве, већ зато што су имали захтеве појединих тајкуна за провођењем њихових интереса.

"И то можете да видите кроз захтеве, јер кроз захтеве не постоји ни један захтев који се тиче деце. Ни један захтев се не тиче права и положаја деце, наставника, било које друштвене групе осим њих политичара и једног тајкуна", рекао је председник Вучић.

Истакао је да председница Владе Републике Србије Ана Брнабић не жели да испуни захтев опозиције и смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића на силу и под присилом, јер са правом сматра да за то не постоји ни један разлог.

"Не постоји ни један разлог, довољан разлог, јер је човек на вредан, марљив и одговоран начин тај посао обављао, али неки други рачунају да је могуће да стекну поверење народа тиме што ће да врше притисак на улици и да ће тиме моћи да остваре део својих политичких циљева које на изборима очигледно не могу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће медицинским сестрама и техничарима, за њих укупно 59.128 запослених, од 1. септембра бити повећане плате за 5,5 одсто, а у децембру или јануару додатних 10 одсто.

"То ће кумулативно бити око 16 одсто повећање плата", истакао је председник Вучић.

Додао је да верује да ће за лекаре, војску и полицију, администрацију и остале у јавном сектору имати снаге за повећање од око 11 одсто.

Ако грађевински сектор буде имао боље резултате, можда бисмо успели и са нешто снажнијим повећањем, додао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће, ради бржег сузбијања инфлације, већ од петка бити снижена цена хлеба Сава са 57 на 54 динара, као и да ће молити ММФ да не дође до још једног поскупљења струје ове године, на које смо се раније обавезали.

"Имамо проблем са месом и то ћемо покушати да решимо у наредним данима, очигледно да ту има много тајкуна који су тражили на сваки начин да се држе изузетно високе цене, које су на нивоу највиших европских цена. Хлеб нам је најјефтинији, али ће бити још јефтинији. Нашим улагањем од 3,2 милиона евра и уз помоћ пекарима хлеб Сава од 500 грама, ми ћемо смањити цену са 57 на 54 динара, што је ниже око пет процената", рекао је председник Вучић представљајући нове мере.

Истакао је да се зауставља инфлација и помало и пада, али да тај процес треба убрзати.

"Молићемо ММФ да нам омогући да не повећамо цену струје, на коју смо се обавезали да урадимо у септембру или октобру, јер не мислимо да имамо проблем са финансијама. Мислимо да је важније да то не утиче на повећање других цена да би могла брже да се обара инфлација ка циљаних осам одсто, да бисмо следеће године то спуштали ка 3,5 и 4,0 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је мера предаје оружја без санкција донета како би Србија постала сигурније место за живот и додао да је јуче у једном граду у Србији предат митраљез типа "Гетлинг".

"То је онај ротирајући митраљез који испали 3.000 метака у минуту. То је човек ставио на приколицу и донео нам је митраљез и хвала му на томе што је то учинио. Али сам шокиран", навео је председник Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да је срећан због мере која је омогућила грађанима да без санкције предају оружје и да се растерете и прођу без казни затвора.

"Има притужби и на једне и на друге. Само што ви желите да критикујете само једне. Ја сам тамо у Народној скупштини слушао жеље да чланови моје породице заврше у шахти као Гадафи. Не верујем да је ико из владајуће већине рекао икада. Позивам и једне и друге да воде рачуна", рекао је председник Вучић.

Додао је да ни он нити Брнабић не дају лош пример за скупштинском говорницом, јер нису део Народне скупштине.

Нагласио је да, на жалост, нема времена да прати парламентарне расправе, иако изузетно поштује врховно законодавно тело Србије, али да му обавезе не дозвољавају да прати скупштинске седнице.

"Када сам ја рекао да имамо непримерено понашање у изузетно тензичној ситуацији у Србији много више него у ријалитијима, онда сам био стигматизован", рекао је председник Вучић.

Додао је да сада сви причају о понашању у Народној скупштини јер је власник Пинка Жељко Митровић одлучио да укине ријалити и да је сада пажња са теме "понашање у ријалити програмима" скренута на тему "понашања у Скупштини," јер више нема ријалити програма.

Нагласио је да је срамота да се на стадионима певају песме против новинарке Бранкице Станковић и позвао је навијаче да престану да то чине.

"Реч је о жени која има дете, која им ништа није учинила. Али нећу никада да молим да не певају песме против мене и као председник републике имам обавезу да то трпим. Само вам говорим о лицемерју појединих медија и како се о истим стварима различито понашају. А што се тиче мог односа према Бранкици Станковић - он је непромењен и ја тај однос нисам крио ни први пут када сам о овоме говорио", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС