Вести

Курти ће наставити прогон и малтретирање Срба-председник Александар Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је за ситуацију на Косову и Метохији крив, јер је веровао Европској унији и Сједињеним Америчким Државама да ће испунити шта су написали у решењу од пре годину дана и што је дозволио да зависимо од других.

"Крив сам јер сам веровао да ће испунити што су написали и што сам Србе довео у ову позицију. Друга грешка је та што сам себи дозволио да зависимо од других и они су нас крунили део по део стајући на Куртијеву страну", рекао је председник Вучић говорећи о дешавањима на северу Косова и Метохије од пре годину дана.

Како је подсетио, у септембру прошле године након спора око регистарских таблица постављене су барикаде, као и због смене регионалног командира полиције Ђурића, што је, како је рекао премијер привремених приштинских институција (Аљбин Курти) наручио директно из Берлина.

"Тада Срби постављају барикаде, са њих добијамо КФОР-ове изјаве да су постављене експлозивне направе да не би одвукли камионе, исте направе од којих је страдао и полицајац, а неће да признају. Тада то траје, Срби се подижу у мирни устанак, али скопчан са безброј проблема. Петнаест дана водимо тешке разговоре и долазимо до папира који и Сједињене Америчке Државе и Европска унија прихватају, а то је да нема листа за хапшење и да ће пустити све Србе са барикада без хапшења", рекао је председник Вучић.

Додаје да тада Срби са Косова и Метохије, на састанку у Рашкој нису то прихватили, због чега је он тражио додатне гаранције за Србе.

"Ескобар је прво рекао не могу после прихвата. Друго вече су исто одбили, треће смо чули шта стварно мисле. Ја сам веровао да је то једино могуће, веровао сам да ће све договорено да се спроведе у дело, имао сам гаранције највећих светских сила", рекао је председник Вучић.

На питање о интервјуу који је раније данас дао за "CNN" председник Вучић је рекао да је он производ "нашег тешког и напорног рада, не дипломатске офанзиве".

Истакао је да је корен проблема у Куртијевом режиму.

"Корени су у ономе од пре годину дана. Пре две године када је Курти дошао, почиње прогон Срба. Када немачки новинари кажу да је то гротескно - лажу, јер њихова амбасада зна да је отишло 11 одсто Срба, јер чекају да Косово остане без Срба", рекао је председник Вучић.

Видећемо да ли ће сведок убиства Мијаиловића добити статус заштићеног сведока

Председник Вучић је изјавио да ће се у наредним данима видети да ли ће сведок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска на Косову и Метохији добити статус заштићеног сведока.

"Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је сведок, он је то својим очима видео, а није неко ко има посредна сазнања, јер му је неко нешто рекао", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је за нас веома важно што је сведок то лично видео и чуо.

"И то је оно што је важно за нас, нико се око тога у свету није узбудио, нити ће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да не може да говори о свим сазнањима из полиције и шта је све речено, као и да ту има интересантних детаља.

"Желим да покажем ово људима, ово је аутоматска пушка М70 у наоружању полиције тзв. "Косова", која је јурила и прогонила, између осталог, и са тим пушкама Србе на северу Косова и Метохије, која је произведена у Крагујевцу. Све су то наше пушке, није само та", рекао је председник Вучић.

Додао је да се на једној слици манастира Бањска опет види пушка М70, код припадника тзв. специјалне косовске полиције.

"Јесмо ли ми њима то званично продали, па не, нисмо. Нема никаквог трага, али нико не пита одакле њима 20 пута више пушака, него што су их тамо пронашли, које су произведене у Србији. Дечије игре. Наших пушака можете да видите пута 1.000 у Украјини у односу и на једне и друге на Косову и Метохији, па то нико не пита, са обе стране. Како, Бог свети зна. Али то је у савременом свету толико глупо питање, да немам речи", навео је председник Вучић.

Како је рекао, поставља се питање, да ли си ти имао интерес и јеси ли желео да нешто тако урадиш или не.

"Друго да видимо, шта су у ствари ти људи радили, а шта је у ствари била њихова намера, па да видимо. Када слушам глупости о томе из Приштине, то што говоре - агресија, напад, трећи српски устанак, то је лајт варијанта, али оно о чему они говоре, да би се додворили овим другима, то су приче о Донбасу и о Криму, а при томе такве глупости изговарају када то говоре. Па нисмо ми ти који цепамо део територије нечије земље", нагласио је председник Вучић.

Потребно је наставити са борбом како би се одупрели терору Аљбина Куртија

Председник Вучић рекао је да није први пут да је Србија пред тешким искушењима и поручио грађанима у централној Србији и онима на Косову и Метохији да је потребно наставити са борбом како би се одупрели терору који спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Ово је проблем који захтева наше јединство, да будемо одговорни, да чувамо свој народ и да градимо земљу. Да размишљамо како да наставимо напред. Да знамо да никоме не можемо да верујемо ништа, али да морамо да будемо и део света. Ја сам крив што сам им у једном тренутку поверовао, али сам им поверовао, јер нисам имао куд", рекао је председник Вучић.

Додао је да је сада јасно да Курти хапси Србе на Косову и Метохији по унапред припремљеним списковима које допуњава на дневном нивоу.

Додао је да му је и специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао да је и њега Курти слагао по питању спискова за хапшење.

"Тада је кренуо прогон људи на Косову и Метохији, који желе да живе са својим породицама. То је и био један од кључних разлога за ову побуну. Говорио сам да не можете да судите и хапсите људе без доказа. Не можете да упуцавате Драгишу Гаљака, Јовановића, Миљевића и остале, а да нема оптужнице против оних који су то урадили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Основно тужилаштво у Урошевцу заменило меру притвора, мером кућног притвора припаднику тзв. КБС Азему Куртају, који је на Бадње вече пуцао на дечаке Стефана и Милоша Стојановића.

"Не можете да дате наногицу човеку који је упуцао двоје деце јер су само носили крст уочи Божића", рекао је председник Вучић оцењујући да су такви потези приштинских власти допринели да дође до побуне на Косову и Метохији.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи