Вести

Министарка Вујовић посетила општину Пожега

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је посетила општину Пожега, где је са председником општине Пожега Ђорђем Никитовићем обишла несанитарну депонију на седам хектара која се налази у Годовику и која представља највећи еколошки проблем на територији општине Пожега.
Министарство заштите животне средине доделило је општини Пожега средства на Јавном конкурсу за суфинансирање реализације пројекта санације и рекултивације депоније.
"Драго ми је што могу да кажем да данас у Пожеги решавамо велики еколошки проблем и што увелико теку радови на санирању несанитарне депоније. Прошлог лета, на овој депонији је замало дошло и до велике еколошке катастрофе, када је избио пожар великих размера. Оно што је такође важно јесте то што ћемо чишћењем и санирањем ове депоније, очувати и реку Ђетињу, која је после сваке веће кише била затрпана смећем јер је повлачила отпад са депоније", истакла је министарка Вујовић.
У првој фази радова на санирању депоније, који ће бити готови до краја године, раде се припремни радови и убрзано отплињавање. Након тога приступиће се радовима на прерасподели маса.
"Општина Пожега већ одвози отпад на регионалну депонију Дубоко и то је оно на чему и Министарство интезивно ради: и на изградњи зелене инфраструктуре и на санирању депонија. Посвећено радимо на изградњи шест регионалних центара и са великим задовољством могу да најавим да ће овог лета почети радови на изградњи Регионалног центра Каленић. Када је реч о санацији депонија, поред Пожеге, тренутно санирамо и велике несанитарне депоније у Руми, Зрењанину и Шапцу, а прошле недеље смо потписали уговоре са 30 јединица локалне самоуправе за чишћење више од 170 дивљих депонија", рекла је министарка Вујовић.

Извор: Танјуг