Вести

Мој посао је да будем председник свих грађана-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да ће разговарати са свим политичким факторима у Србији који хоће да разговарају, али да никога неће ништа да моли.

"Имаћу нешто мање обавеза јер више нисам председник Српске напредне странке, али ћу бити посвећен и даље напретку Српске напредне странке и консултовати се са Вучевићем. Али, пре свега ћу и приоритетно бити посвећен напретку Србије и разговарати са свим политичким факторима, са онима који хоће да разговарају, а са онима који неће, ја ту да помогнем не могу. И да молим било кога за било шта - нећу", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је његов посао да буде председник свих грађана, што је био и до сада и да се нада да је успевао у томе.

"Трудићу се да будем неко ко ће да мери правично за све политичке актере, али Српска напредна странка је у мом срцу, ја сам њен члан и подржаваћу Српску напредну странку", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је та странка донела огромне и револуционарне промене, напредак у свим сферама друштвеног живота, у готово немогућим условима.

Рекао је да ту мисли и на сталне нападе различитих режима на Косову и Метохији на Србе, а посебно Куртијевог режима, као и да је било 85 земаља које су признале независност тзв. "Косова", док је власт под вођством Српске напредне странке успела у томе да 27 или 28 земаља повуку признање.

Председник Вучић нагласио је да је Србија била 2012. године најлошија по стопи раста у региону, док сада има експлозивни раст и има стопу незапослености од свега девет одсто и додао да се минимална плата повећала са око 15.000 на 40.000 динара, курс се не мења.

Председник Вучић честитао је (председнику Републике Турске Реџеп Тајип) Ердогану на победи и истакао да је он искрени пријатељ Србије, иако се не слажу по питању Косова и Метохије.

"Видите, неки могу и после 20 година да побеђују на изборима, ако су добро радили за свој народ", додао је председник Вучић.

На питање како коментарише то што је опозиција говорила да обмањује јавност када је најављивао да ће се повући са места председника Српске напредне странке, рекао је да нису веровали, јер су увек полазили од себе.

"Једном сам рекао да ме они, овакви какви су, неће победити на политичкој сцени и да ћу се сам повући када будем разумео да је довољно и доста и када будем схватио да немам више оне енергије и снаге коју сам имао као до пре годину или више година, када будем оценио да је то немогуће, онда ћу сам да се склоним, али они ме неће победити. И тако ће да буде, као и ово што сам рекао да ће да буде и то сам и урадио", навео је председник Вучић.

Додао је да је то озбиљан демократски процес и да желе да покажу да ствари у нашој земљи не зависе од једног човека.

"Да остављамо простор млађима и другима и да покажу своје знање и енергију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да најтежа ситуација око Косова и Метохије тек предстоји, нешто што, како је рекао, до сада нисмо видели и нисмо могли да сањамо да ће да се догоди.

"И све захваљујући провокативним акцијама и ужасно неодговорном понашању Аљбина Куртија. Плашим се опште несигурности, нестабилности, плашим се чак и великих сукоба, јер знам да Срби ово да трпе не могу, а знам да овај други који је све изазвао, ни за живу главу не жели да се повуче, јер чезне и машта да буде неки Зеленски", рекао је председник Вучић.

Рекао је да, када је то говорио, људи нису веровали и да су мислили да је то "обавезни бирократски део" који политичари испричају, не разумевајући да се овог пута дешава нешто много озбиљније.

"Ја сам вечерас од неколико амбасадора и европских представника добио поруке које говоре да су веома забринути због сутрашњих догађаја, прексутрашњих, питали су ме шта мислим, рекао сам да сам једнако забринут и много више зато што је у питању наш народ", додао је председник Вучић.

Како је рекао, Срби неће да седе скрштених руку, Срби ће свакако да протестују, да траже своје зграде назад, које су узурпиране и које им је режим Аљбина Куртија отео уз бруталну примену полицијске силе.

"Наредних дана у уторак и среду имаћу састанке и са Емануелом Макроном у Братислави, са свим регионалним лидерима и Мирославом Лајчаком, а 1. јуна идем у Кишњев, тада је Европска политичка заједница, велико заседање, биће 46 европских лидера", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће и у Молдавији имати више састанака, те да ће се састати и са чешким премијером, можда и са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Председник Вучић изјавио је да је спреман на дијалог са представницима опозиције, али не и да испуњава нечије хирове и зато је поручио да један захтев никада неће бити испуњен, а то је да министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић буде смењен.

"Рекао сам да сам спреман на дијалог, да разговарамо, али никада им неће бити испуњен захтев за смену Братислава Гашића. То је бесмислен захтев, све убице је ухапсио, нисмо ту да испуњавамо нечије хирове. Да разговарамо и да се договарамо, зато смо ту", рекао је председник Вучић.

Такође, рекао је да опозицију не интересују ти захтеви, да желе само да испоруче фреквенцију једном тајкуну.

"Да ли су рекли хвала што сте укинули ријалити, нису били заинтересовани, а нису ни за РЕМ ни за Ружића, већ да тајкуну Шолаку испоруче националну фреквенцију, сви раде за једног тајкуна и то им је само посао", рекао је председник Вучић.

Говорећи о скупу "Србија наде"., који је био одржан у петак, 26. маја, од петка, председник Вучић је рекао данас да је на том скупу било могуће чути позиве на дијалог и разговор.

"Прихватио сам многе од иницијатива, отварам врата разговорима, али то их не занима", рекао је председник Вучић.

На питање зашто поједини медији наводе да је Србија подељено друштво, председник Вучић је оценио да је тога "увек било" у Србији.

''Говорило се да је тако било у време Слободана Милошевића, ето, њега смо ухапсили, јуначки га испоручили на Видовдан, а последице тога биле су катанчење фабрика, уништење домаћина и села, остављање људи без посла. Имали смо и Ђинђића, говорило се да никада ни тада није било подељеније, а онда је Ђинђић убијен. А онда, приче о томе како да се спасимо од злих радикала који би да врате земљу у деведесете... Када подела у Србији није било? То је ваљда демократија?'', рекао је председник Вучић.

Оценио је да у Србији друштво није подељено на две исте половине.

"Код нас није 50 према 50, то је код нас око 62 према 36, плус они неважећи листићи. Нисам сигуран да политичке партије, на пример оне Павла Грбовића, можете у исти кош са оним Војислава Шешеља'', рекао је председник Вучић.

Додао је да подела није изражена, колико то јесте, како је оценио, мржња.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк