Вести

Морамо да покажемо бригу за људе-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је посебно поносан на чињеницу што су од ребаланса буџета приходи већи за 300 милиона.

Председник Вучић, на конференцији за медије, рекао је да је стопа дефицита 2,3 до 2,4 одсто и да су то изузетно важни и добри резултати.

"Стопа јавног дуга не прелази 52 одсто што нам оставља широк и важан простор да напредујемо", рекао је председник Вучић.

Плате од 1. јануара веће 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, минималац преко 47.000

Председник Вучић изјавио је да српске финансије добро стоје и да ће од 1. јануара плате у јавном сектору бити увећане 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, као и да ће минималац бити већи од 47.000 динара.
"Пре свега, оно што је за људе најважније, од 1. јануара 10 одсто се увећавају плате у јавном сектору, минимална зарада иде изнад 47.000 динара, што значи да нико у Србији не сме да прими и не може да прими мање од 47.000 динара своју плату, што је у односу на 15.000 колико је било пре 11 година заиста значајан напредак, рачунајући, разуме се, и инфлацију и трошкове живота", рекао је председник Вучић у обраћању нацији.

Председник Вучић рекао је да за пензионере иде увећање од 1. јануара 14,8 одсто и да ће све то бити реализовано зато што немамо никакве проблеме са јавним финансијама.

Честитам Божић свима који славе тај празник по Грегоријанском календару

Председник Вучић честитао је Божић свима у Србији који славе тај празник по Грегоријанском календару.
"Желим да свим верницима Римокатоличке вере, свима онима који Божић обележавају по Грегоријанском календару, честитам празник, да им пожелим мир, добро здравље, весеље у кући и добру годину пред нама", поручио је председник Вучић.
Председник Вучић рекао је да ће представити све оно што сматра да је важно за Србију у наредне четири године.
"Пројекте од виталног значаја и како сматрам и како мислимо да ће Србија да изгледа, уз много података, истовремено анализираћемо ситуацију на Косову и Метохији пред предстојеће догађаје и истовремено говорећи и о протеклом изборном циклусу и ономе што нас пре свега при избору будућих органа односно представника, које јавне функционере је неопходно да изаберемо да бисмо могли да остваримо одговарајући резултат", рекао је председник Вучић.

Следеће године акценат на образовању и здравству

Председник Вучић изјавио је да ће следеће године посебна пажња бити усмерена на две области - образовање, које обухвата науку и школство, и здравство.

"Уложићемо много више новца и вероватно ћемо много тога да мењамо, то се неће односити на повећање прихода, мада ће бити и тога и то значајније у односу на друге секторе. Радићемо на улагању у дуално образовање које се показало као предност", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да ће гледати да се у Србију доведу најеминентнији европски универзитети, како би се спречило да млади одлазе на универзитете за које мисле да су бољи него у Србији.

"Део тих универзитета ћемо у наредне две године довести у Београд, тиме ћемо додатно појачати наше универзитете који ће тако онда да напредују и расту. Средства за то обезбедићемо већ у првих 6, 7 месеци кроз ребаланс", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће се улагати у људе у здравству и да ће сви добити посао.

"Морамо да покажемо бригу за људе, не да улажемо само у зидове, већ да се унутар попуне и да се ту налазе мамографи и опрема", рекао је председник Вучић.

Рекордан ниво девизних и златних резерви Србије

Председник Вучић изјавио је да су резерве злата Србије на рекордном нивоу од 40 тона, а девизне резерве такође на рекордних 24,5 милијарди евра.

На конференцији за медије у Председништву Србије, председник Вучић рекао је да је Србија ове године купила 3,5 милијарди евра више него што их је продала.

Председник Вучић је такође рекао да имамо резерве дизела за 85 дана, а бензина за 115 дана.

"Пожурићемо са тим и да изградимо нафтовод према Мађарској. Што пре, да бисмо имали још један извор нафте, јер ми данас имамо само једну могућност за увоз нафте, а то је преко Крка, преко Јанафа, преко Хрватске, другу могућност немамо. Било коме да падне напамет сутра да нам то затвори, ми имамо нафте онолико колико имамо у нашим резервама", рекао је председник Вучић.

У наредне 3 године план је да се уложи 2 милијарде евра за локалне путеве

Председник Вучић изјавио је да је план државе да се у наредне три године потроши две милијарде евра само за локалне путеве.

"Ауто-путеве користимо сви ми, али морамо и локалне путеве да поправимо, да људи могу до својих кућа да долазе", истакао је председник Вучић.

Додао је да се увелико ради на бројним локацијама железнице, као и да се убрзано ради на изградњи пруге Београд - Ниш, јер "возови се враћају у моду".

"Имамо тендер за 300 ауто-пуњача, бићемо лидери у региону у овој области. Очекујемо велики пораст у броју ових аутомобила на улицама, посебно када буде почела крагујевачка "панда" да се производи", истакао је председник Вучић.

Када је реч о "EXPO 2027", председник Вучић рекао је да ће то од Србије захтевати додатне инвестиције.

"Мораћемо да уложимо много новца, да подижемо нови град. Изградиће се 1.500 станова, за око 3.000 учесника "EXPO 2027", али и комплетан нови Сајам, а притом ће се сачувати стари. Такође ћемо подићи национални стадион, али и нови, велики стадион за пливање, водени стадион, који ће уз будимпештански, бити најмодернији у Европи. Подићи ћемо пристан на Сави, водом ћете моћи да дођете до "EXPO 2027"", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да то, такође, подразумева и изградњу брзе железничке пруге којом ће, такође, моћи да се дође до "EXPO 2027".

"Верујемо да ће то помоћи даљем доласку туриста, али и осталих категорија. Очекује се и да ће бити повећан број хотела", напоменуо је председник Вучић.

Улагаћемо много новца да бисмо ишли у корак са најразвијенијим земљама

Председник Вучић изјавио је да ће Србија наставити да улаже много новца и да ради још више како би земља могла да иде у корак са најразвијеним земљама света у свим областима - од науке до инфраструктуре и нагласио да очекује да до краја марта буде готова ТЕ Костолац, што ће бити први велики капитални пројекат у области енергетике у последње четири деценије.

Председник Вучић рекао је да ће Србија улагати у Институт за вештачку интелигенцију, у који ће уложити још много новца да бисмо могли да идемо у корак са најразвијенијим земљама света, а указао је и на бројне инфраструктурне пројекте, резултате и циљеве посебно у области енергетике, где, како је нагласио, последњих 40 година није било великих пројеката.

"Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани, која ће у значајној мери да подигне наше капацитете што се термоелектрана тиче и да обезбеди додатну сигурност и стабилност у електроснабдевању. Кинеска компанија мора да испуни све законом прописане услове да би то могла да нам преда и очекујемо да то буде крајем марта, почетком априла", нагласио је председник Вучић.

После тога Србија ће, како је рекао, имати много већу инсталисану снагу за производњу електричне енергије него што је случај данас, што ће нам помагати како у летњим месецима, тако и у зимским.

"И то је први енергетски, велики енергетски објекат у последњих 40 година, ако се не варам. Ништа у последњих 40 година нисмо имали од великих енергетских објеката, само ако не рачунате гасовод који смо изградили, од 408 км од Зајечара до мађарске границе", нагласио је председник Вучић.

Како је рекао, Србија планира у наредном периоду да ради гасовод Мокрин - Београд - Кикинда и зато што ту долази румунска интерконекција, као што је направљена са Бугарском.

"Истовремено, мораћемо да проширујемо капацитете нашег гаса зато што и данас трошимо много. Данас трошимо, на данашњи леп дан, огромне количине гаса, између 12 и 13 милиона кубних метара гаса, а од тога увозимо 11,2 милиона кубних метара гаса из Балканског тока, из Бугарске, остало надокнађујемо из наших складишта у Банатском двору и у Мађарској, где смо ускладиштили гас", навео је председник Вучић.

Председник Вучић прецизирао је да у складишту у Банатском двору у овом тренутку има 389 милиона кубних метара гаса и 223 милиона кубних метара гаса у Мађарској, то је укупно 612 милиона, што нам је више него довољно за целу зиму, тако да људи не треба да брину што се тога тиче.

Председник Вучић навео је да ће се радити и јужно од Златибора, јужно од Ужица, на спуштању "челика и пластике" ка Пријепољу.

Прецизирао је да је челик магистрални гасовод, а пластика разводни гасовод који иде по општинама - дакле, од Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Сјенице, Тутина, Александровца где је ускоро готов.

"Идемо до Ваљева такође, иако смо у свему томе веома каснили и нисам срећан због тога, али то су ипак велики кораци, велики кораци у односу на оно што смо имали раније", рекао је председник Вучић и нагласио да морамо да извршимо реконструкцију власинске хидроелектране.

Додао је да је нови план то да се уради интерконекција према Северној Македонији.

То је, како је нагласио, важно због прикопчавања у будућности на ТАП и ТАНАП, да би Србија могла да има још један правац за даљу диверсификацију и за додатно довођење гаса.

"Оно у чему ћемо имати посебне разговоре са Министарством енергетике, то је њихов план да се 2026. године крене у изградњу нафтовода према Мађарској. То ће морати и троструко да се убрза. Мораће пре краја 2024. године да се крене у изградњу, пошто им нису потребне три године за пројектовање", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, све то је важно ако било коме падне напамет да нам то затвори.

Рекао је и да Србија има нафте онолико колико има у резервама, а то је у овом тренутку 85 дана дизела и 115 бензина.

Изградњом путева променили смо крвоток Србије

Председник Вучић изјавио је да су путеви које је изградила актуелна власт донели потпуно нови крвоток Србије и да ће Србија имати више путних праваца који ће спајати исток и запад земље.

Председник Вучић рекао је да изградња тих путева кошта много и да се ради о више милијарди евра.

Председник Вучић на карти је приказао све оно што је изграђено за време актуелне власт, за време власти Јосипа Броза Тита и све оно што је планирано да се уради у наредне три и по године.

Рекао је да ће бити спојен северозапад са североистоком наше земље, Сомбор и Кикинду, односно Бачки брег и Црњу.

Како је рекао, то погрешно називамо смајлијем, а коштаће две милијарде евра на крају.

"Пошто смо потписали уговоре, градимо ауто-пут пуног профила Београд - Зрењанин и Зрењанин - Нови Сад, а Нови Сад онда преко Фрушкогорског коридора, који се сад гради, спушта се до Руме. Већ смо пустили Рума - Шабац ауто-пут и настављамо брзом саобраћајницом ка Лозници и брзом саобраћајницом Слепчевић - Бадовинци. Потписани су уговори и овде Кузмин - Сремска Рача, ових 19 километара. Желим да људи знају да су то буквално огромни новци", рекао је председник Вучић.

Такође, рекао је да ће за неколико месеци бити готова брза саобраћајница до Пожаревца.

"Брза саобраћајница, то су две плус две траке, до Пожаревца и настављамо даље ка Градишту и Голупцу. Велики пројекат је обилазница око Крагујевца, 22 километра, која ће морати да се продужити преко Књажевца, негде у близини Бумбаревог брда, да изађе на Мрчајевце, да би нас спојила са Моравским коридором који спаја Чачак и Краљево у овом делу овде", навео је председник Вучић.

Додао је да им озбиљне проблеме праве радови на Муњинском брду.

"Ту испод Јелице гради се најдужи тунел, за сада најдужи, али ће га претећи фрушкогорски тунел, али за сада је најдужи, али ћемо завршити и то. Када се заврши до Пожаревца, онда нам се отварају два коридора. То је тај према Црној Гори, за који је потписан уговор и који ускоро крећу радови, јер смо радили препројектовање и остало. То је преко Ивањице, Сјенице до Бољара, Дуге Пољане до Нове Вароши ћемо да урадимо брзу саобраћајницу, да бисмо спојили та два коридора, један који иде ка Пријепољу и један који ће ићи ка Црној Гори, да би они између себе имали комуникацију и да нам Нова Варош, Прибој и Пријепоље не би потпуно одумрли", навео је председник Вучић.

Додао је да верује да ће од Пожаревца ка Котроману и Вишеграду градња пута кренути 2025. године.

"Оно што је интересантно то је да Краљево - Нови Пазар завршавамо пројекат за брзу саобраћајницу, то ће од огромног значаја бити свим људима и из Рашке и из Новог Пазара. Њихово путовање до Београда скратиће се на само два сата, или два сата и десет минута, што ће бити од огромног интереса за све њих", навео је председник Вучић.

Како је рекао, пут из Младеновца и Лазаревца ка Аранђеловцу, преко Тополе уз обилазницу ка Рачи и ка Тополи морају да спусте један крак и ка Крагујевцу и да изађу на Деспотовац испод Свилајнца па Деспотовац и затим ка Бору.

После тога би, можда за четири године, како је рекао, кренули да ојачају магистрални правац Параћин - Бољевац - Зајечар, чиме би имали три водоравне линије које би спајале исток Србије и коначно направиле могућност за долазак страних инвеститора и повратак великог дела наших људи из иностранства у земљу.

"Наравно, кроз Топлицу, такозвани Коридор мира, то је оно што треба да урадимо, то ће ићи у пуном профилу и преко Прокупља и преко Куршумлије, до Мердара, што ће много значити за наш народ у Топлици, али не само за наш народ у Топлици, већ и за наш народ на Косову и Метохији и посебно у Грачаници, централном Косову, дакле у свим од Гуштерице и једне и друге Чаглавице и свих осталих села од некадашње Приштинске деле до Липљана и свих осталих општина и, наравно, косовског Поморавља", рекао је председник Вучић.

Приштина већ три месеца крије налазе обдукције страдалих Срба у Бањској

Председник Вучић рекао је да Приштина три месеца крије налазе обдукције страдалих Срба у Бањској и да њихове породице још нису добиле те налазе и додао је да је на Косову и Метохији ове године до сада било 176 инцидената, али је упркос томе повећан број рођених српских беба на северу покрајине.

"Приштина и даље крије налазе обдукције Стефана Недељковића, Игора Миленковића и Бојана Мијаиловића. Безброј пута смо их молили. Увек су говорили да је обдукција извршена, када смо питали ко је извршио обдукцију, никада нам нису тачно рекли ко је извршио обдукцију. Али су рекли, "па доћи ће на време". Наравно, породице никада нису добиле обдукциони налаз", навео је председник Вучић.

Додао је да је 4. децембра "Albanian Post" објавио текст о сазнањима и детаљима састанка Куртија и специјалних албанских јединица, који је одржан 15. новембра.

"Курти је тада иначе критиковао специјалце да ништа нису урадили у Банској јер су, цитирам, убили три особе снајпером из даљине. Специјалци су му одговорили да није прочитао њихов извештај и да би иначе знао да нису сви нападачи убијени снајперима, нити су сви ликвидирани из даљине. Баш онако како смо упозоравали европску и светску јавност која је била потпуно незаинтересована за убијене Србе, јер кад су Срби убијени онда ту и нису баш неки људи, то су само нападачи, терористи или како их већ називају. За нас су то људи и док је света и века, тражићемо да се испита како су и зашто хладнокрвно побијени", рекао је председник Вучић.

Што се инцидената од када је Курти дошао на власт тиче, председник Вучић је навео да је највише инцидента било ове године, 176 инцидената, док је прошле године било 150, а претпрошле је било 128.

Председник Вучић додао је да је, упркос прогону српског становништва на Косову и Метохији, посебно на северу, број новорођених беба на северу покрајине порастао.

"У Клиничко-болничком центру Косовска Митровица је 480, прошле године је било 482 деце, дакле имаће можда нешто већи број него прошле године. И нешто мало мањи број у Гњилану, Пасјану и у Грачаници 123 и 265. Укупно је 868, рачунамо да ће бити око 900, прошле године је укупно било 911", рекао је председник Вучић.

Србија неће признати независност тзв. "Косова"

Председник Вучић рекао је да Србија неће признати независност тзв. "Косова", нити ће прихватити било какав документ који обавезује на чланство тзв. "Косова" у Уједињеним нацијама или њеним организацијама и агенцијама.

"Поновићу, Србија не признаје независност "Косова" и неће признати независност "Косова". Србија неће прихватити било какав документ који обавезује на подршку и помоћ такозваном "Косову" у чланству у Уједињеним нацијама, организацијама, институцијама и агенцијама Уједињених нација. Ни дугорочно, ни краткорочно нећемо прихватити такву обавезу. Ја очекујем да се око тога отвори широка полемика у јануару месецу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти не жели да проведе ни један споразум, док Србија жели да спроведе оно на шта се обавезала.

"Србија ће да спроведе све оно што смо рекли, на пристојан начин, на коректан начин, али ћемо такође да чекамо формирање Заједнице српских општина. Што се тиче различитих ствари које смо већ урадили, од личних карата до таблица, до свега другог, дакле, увек смо се трудили да постигнемо компромис. Трудићемо се и у будућности", рекао је председник Вучић.

Молим све да престану са штрајком глађу

Председник Вучић позвао је представнике опозиције да прекину штрајк глађу, али и Угљешу Гргура са листе "Србија не сме да стане" због изборне крађе опозиције.

"Ја нећу да говорим шта су многи говорили о Томи Николићу, од егзибиционизма до свега другог, најгадније, најружније могуће ствари, иако је човек после два дана био у много тежем стању. Али штрајкују глађу сад и присталице власти, који се боре против изборне крађе, али и од изборне крађе од ових из опозиције, али то нико није хтео да објави", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је био изненађен што штрајкује и досадашњи посланик односно новоизабрани посланик на листи "Србије не сме да стане" Угљеша Гргур.

"Мене су обавестили да је дошао да штрајкује глађу у исте просторије где и Мариника Тепић. Ја сам га позвао и тражио и послао тамо Владу Орлића да оде да разговара са њим, да одговори човека да не ради то јер то нема никаквог смисла - пошто никоме нећемо дозволити да покраде народну вољу, јер није могуће да се тако нешто догоди. Молим га да одустане, али он неће", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Гргур није члан Српске напредне странке и да не може на њега да утиче.

"Неће да чује, он хоће да штрајкује, јер мисли да су ови безобразни, безобзирни и тако даље. Шта ја ту да радим, наставићу да га молим да престане да штрајкује. Ја желим да замолим све који штрајкују, а видео сам тамо и оног Веселиновића и друге, да престану да штрајкују глађу", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да могу сваки дан ако хоће да штрајкују.

Брнабић је израсла у изузетног борца, у кампањи је дала и срце и душу

Председник Вучић изјавио је да је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић израсла у изузетног борца, као и да је у кампањи и на изборима дала и срце и душу.

Председник Вучић је поводом изјаве Драгана Ђиласа да је Брнабић мешавина Симе Спасића, Војислава Шешеља и Јоване Јеремић рекао да се Брнабић борила јаче и снажније од потенцијалних кандидата за место председника Владе, као и да она вероватно неће поново имати то место.

"Сво троје су много часнији од Драгана Ђиласа, не могу да кажем да познајем ово двоје добро, али Шешеља познајем, а што се Ане тиче, њој је важније шта кажу људи у Србији. Мислим да је израсла у изузетног борца, обавила је изузетан посао на челу владе Србије, није лако да поново буде, или врло тешко и она је то знала и пре избора, а дала је срце и душу у изборима, борила се јаче и снажније него сви други, него потенцијални кандидати", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је поносан што је израсла у изузетно способну особу која ће и даље обављати изразито значајне функције у земљи и бити од помоћи својој држави.

"Захваљујући њој, покренуте су реформе у бројним областима. Иза ње остају резултати и она је најдуже премијер Србије од успостављања демократије и вишестраначког система у земљи", рекао је председник Вучић.

Неће бити никакве насилне смене, власт у Србији се мења на изборима

Председник Вучић рекао је да, шта год да покушавају представници опозиције, неће бити никакве насилне смене власти, да се власт у Србији мења на изборима, јер је, како је навео, Србија демократска земља и да ће тако бити увек у будућности, а не само данас и да то људи у Србији морају да науче.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара о односу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и представника бившег режима према народу у Републици Српској и на Косову и Метохији као и њиховој сагласности по том питању рекао да би био нефер када би рекао да верује да постоји координација странака бившег режима и Аљбина Куртија.

"Постоје неки заједнички интереси, али они су више случајни, а не намерни. То је оно што ја мислим. Могуће је да грешим, могуће и да постоји нешто што ја не знам, али би ваљда наше службе сазнале нешто", рекао је председник Вучић.

Навео је да је оно што је извесно да постоји у делу региона, укључујући и Куртија и бивши режим, то је сагласје по три питања.

"Прво је то свуда, оцрнити представнике нашег народа како на Косову и Метохији, тако и у Републици Српској. Није случајно да исту кампању против нашег народа на северу Косова и Метохије и у читавој Републици Српској су водили Курти и његови медији, али и бивши режим и њихови медији", рекао је председник Вучић.

Додао је да је друга чињеница та да сви они имају као заједничку мету Александра Вучића и његову породицу.

"Трећа ствар је да су сви они заједно, увек, невезано за то шта се десило, може ли коначно уједињена опозиција да победи Вучића? Хоће ли да га скину од Загреба, Приштине, до медија овде? Потпуна, неко би рекао савршена координација и синхронизација медија о крађи избора", навео је председник Вучић.

Додао је да је све то без једног доказа игде, са најмање приговора, најмање жалби, без записника, без приговора на записнике.

"Зашто би Курти волео да се каже нешто лепо о Србији? Што би волео Загреб да каже нешто лепо о Србији? Ево ММФ је сад рекао Србија коначно прелази 2028. године Хрватску у висини БДП, а ја кажем пре. Што би они волели Србију? Што би им био интерес јака Србија? Што би многим другим политичким круговима у региону то био интерес? Што би многим другима суверена, стабилна и независна Србија била интерес?", упитао је председник Вучић.

Када је реч о томе да представници опозиције вређају владику Иринеја, владику Сергија, многе владике Српске православне цркве само зато што су бранили српски народ у Републици Српској, председник Вучић рекао је да им је српски народ у Републици Српској крив, као што је некада био крив српски мученички народ из Крајине.

"Што им је крив? Па морају да нађу кривца у некоме. Али најлакше је наћи кривца да би ти лево, либерално, зелени кругови могли да оптужују некога увек, или Србе са Косова, или Србе из Републике Српске, али само нису они криви", рекао је председник Вучић.

Када је реч о изјави представнице листе "Србија против насиља" Маринике Тепић да треба да га прегледа неуропсихијатар, председник Вучић је рекао да је то у реду.

"Немам ништа против, може да ме прегледа ко год хоће. А замислите тек да не мора да ме прегледа неуропсихијатар, колика би разлика на изборима била", рекао је председник Вучић.

Навео је и да су представници опозиције знали да убедљиво губе изборе.

"Ми смо добили прве податке и Ана Брнабић је упозорила јавност и упозорила све друге да они одмах планирају упад у РИК, а они су закаснили са тим 24 сата зато што су очекивали победу у Београду, иако су им сва релевантна истраживања јасно говорила да губе између 4,5 и 6 одсто", рекао је председник Вучић.

Што се тиче њихових намера, председник Вучић рекао је да не зна шта су им намере, осим што врше бруталан притисак на институције које су дефинисане Уставом и законом.

"Шта год они покушавају, неће бити никакве насилне смене, власт у Србији се мења на изборима, Србија је демократска земља и тако ће бити увек у будућности, а не само данас и то људи у Србији морају да науче", истакао је председник Вучић.

Једино ме занима да студенти плате возну карту

Председник Вучић изјавио је да њега једино занима да студенти из Новог Сада који долазе на протесте, плате карту у возу која је јефтина, јер се тиме повећавају приходи железница.

Новинарима је рекао да студенти тиме и њему одају признање сваки дан када долазе новом брзом пругом Нови Сад - Београд и обрнуто и када путују возовима лепшим него у западним земљама.

"Тиме одају признање мом раду. То што ми вичу "Вучићу п.....", овакав си онакав си, па то је демократија и тиме се поносим. Што их више дође, више је продатих карата и тиме се повећава прилика да купујемо нове возове за Суботицу, Ниш, Прешево, Скопље, и све могуће правце", рекао је председник Вучић.

Додао је да је задовољан због тога, али не и због тога што неки планирају да малтретирају људе у Београду, да блокирају саобраћај, крше законе тиме што им заустављају кретање по мостовима.

"Али добро, тако они лече своје фрустрације и комплексе", рекао је председник Вучић.

На питање о "фантомским гласачима", председник Вучић је рекао да је прво испало да су само фантоми гласали, али да на крају ниједан није пронађен.

"Попут Нешића, за кога су рекли да је гласао у Београду на београдским изборима, а он је гласао у Новом Саду на парламентарним. Не љутим се ни на Стевандића што није гласао", рекао је председник Вучић.

1.080.000 пријава за пензионерске, 102.000 за студентске картице

Председник Вучић рекао је да се за пензионерску картицу пријавило 1.080.000 пензионера, а за студентску 102.000 студената и навео да је 742.000 пензионера до сада преузело картице.

"Молим још пензионера да се пријаве, имаће велике користи од тога. За студенске картице пријавило се већ 102.000 валидних, студената са валидним картицама. Желим им да користе то, а ми ћемо гледати да проширимо употребу и студенских и пензионерских картица", поручио је председник Вучић.

Очекујем у јануару конституисање Скупштине, у фебруару владе

Председник Вучић рекао је да очекује да ће у јануару бити конституисана Народна скупштина Републике Србије, а да ће у кратком временском периоду, пре почетка марта, до краја фебруара бити завршено формирање владе, јер како је нагласио, чека нас много посла.

У обраћању јавности рекао је и да у републичком парламенту постоји већина, а да ће се у Београду, уколико не буде већине, ићи на нове изборе.

Нагласио је и да ће институције Републике Србије окончати изборни процес и то где ће бити понављања избора, а где не, у складу са законима ове земље.

"То је ствар на институцијама и ствар са законима ове земље. Ако не буде већине у републичком парламенту, што није логично, пошто једна листа има 129 посланика, а 126 је потребно за већину, верујем да та већина може да буде и већа, и значајно већа, можда чак и до две трећине, али видећемо како ће то да иде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на изборе у Београду и рекао да ће се ићи на нове изборе уколико нема већине у складу са законом.

"Нема већине, нема већине. Какав је проблем, ићи ће се на нове изборе у складу са законом. Има већине – има већине, неће се ићи одмах на нове изборе и крај приче", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да овог пута, осим уколико тако не одлуче институције или по сили закона ако нема већине, избора неће бити, до 2027. године, "јер морамо у потпуности да се посветимо свим овим великим циљевима убрзаном напретку и расту наше земље".

Честитао је грађанима Србије на демократски израженој вољи, на огромном броју људи који је изашао на изборе и на томе што су избори протекли мирно, мирније него икада у савременој српској историји, без готово и једног физичког инцидента између учесника избора.

Нагласио је да се десио само један физички инцидент који је био на дан избора и да он није имао везе са изборима како се испоставило.

"Током кампање није било физичког инцидента, што се никада у историји Србије није догодило и веома сам поносан на ту чињеницу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, осврћући се на приговоре, навео и податке да је упоредном анализом достављених приговора и жалби Републичкој изборној комисији (РИК) утврђено да је 2022. године било 83 приговора и 53 жалбе, док је тај број ове године био 48, односно девет, а да је када је реч о Градској изборној комисији (ГИК) у Београду 2022. године било 528 приговора и 473 жалбе, а ове године 15 приговора и жалби, што је за око 35 пута мање.

"То су чињенице, а они и сами знају да лажу и обмањују јавност и желе да неког увере да је то можда истина," нагласио је председник Вучић.

Додао је и да је Министарство унутрашњих послова проверило поименце "фантомске бираче" о којима они говоре и да су утврдили да је од 496 позива који су достављени испред РИК утврђено да су свих 496 постојећи људи и уредно уписани у бирачки списак и чак много раније било уписано на истом бирачком списку и да је све "чисто к'о суза".

"Најмање четири године раније, свега деветоро њих је уписано од 2022. године, од тога шесторо њих су у Београду мењали пребивалиште", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да представници опозиције никада нису честитали победу.

"Подсетићу вас да ниједне изборе од 2014. године које су изгубили, никада нису честитали, никада нису признали, никада се са тим нису сагласили. И сваки пут што би убедљивије губили изборе, то би крађа била већа. Још од 2017. године када сам победио са 58 према 17 посто на председничким изборима", навео је председник Вучић.

Истакао је да није проблем у томе што нападају њега или Додика.

"Проблем је што нападате наш народ у Републици Српској, ни кривог, ни дужног. Што се правите сви наивни, па ја сам вам десет дана пред изборе говорио да побеђујемо са четири до пет одсто разлике, као и то да нам је потребно шест разлике да бисмо прешли 55 мандата, јер да смо имали то имали би 56 мандата", рекао је председник Вучић.

Навео је и да су му најзанимљивији посматрачи који су били код нас да гледају изборе и сами рекли да нису видели неправилности на бирачким местима, али су рекли да су видели да је било неправилности на друштвеним мрежама.

"Чекај бре човече, да ли сте ви чисти? Кога ви завитлавате? Ето, то је доказ да су избори покрадени. Људи, разумете с ким имамо посла", рекао је председник Вучић.

Навео је и да неки други желе Србију слабију, да покрећу на својим конопчићима, као што су увек то радили, где ће моћи да бирају владе, где ће моћи да бирају министре, да одлучују о политици која ће да се води, да нам нареде, позову телефоном или пошаљу факс или мејл, да кажу - сутра уведите санкције Русији, па сутра урадите ово, или оно.

"Ми хоћемо да водимо своју политику зато разумемо и цену коју морамо да платимо за све бесмислице и лажи и никакав проблем са тим немамо," рекао је председник Вучић.

Шенах познат по томе да је покрао изборе у сопственој партији у Аустрији

Председник Вучић изјавио је да је аустријски посматрач и политичар Стефан Шенах, који тврди да је видео на изборима и фотокопиране листиће, познат по томе што је покрао изборе у сопственој партији у Аустрији.

На питање новинара да то прокоментарише, председник Вучић је одговорио:

"Рекао је да је видео фотокопиране листиће, како каже аустријска телевизија. Ја рачунам пошто је то код њих јавни сервис, да је то озбиљна ствар. Дакле, замислите покрао гласове у сопственој партији, а дошао нама да објашњава како је видео фотокопиране листиће."

На питање у вези са гласањем министра Босне и Херцеговине Ненада Нешића у Србији, председник Вучић је рекао да он није гласао у Београду, како су преносили поједини медији, већ у Новом Саду.

"Кажете, господин Нешић, за ког сте иначе прво говорили да је гласао у Београду и да је допринео београдским изборима, па је човек показао да је гласао у Новом Саду. Кажете, има пребивалиште у Сарајеву и у Новом Саду. Да, па? Наравно, у складу са законом је добио држављанство Републике Србије, у складу са законом који је донела претходна власт и пријавио пребивалиште овде", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк