Вести

Обнова комплекса Ложионице готова до краја године-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица да ће све бити готово, заједно са водоторњем и пасарелом, до краја године и истакао да ће то бити једно од најбољих места у граду.

"Све завршавамо до краја године, укључујући и водоторањ", рекао је председник Вучић обилазећи радове на комплексу Ложионице која се налази код некадашње окретнице парне локомотиве испод Мостарске петље у Београду.

Извођачи радова потврдили су председнику Вучићу да ће до краја године бити готова заједно са водоторњем и пасарела.

Председник Вучић показао је новинарима како је тај простор изгледао пре него што су почели радови - све је било запуштено и зарасло.

"Ово ће да буде једно од најбољих места у граду, најтраженијих у сваком смислу", нагласио је председник Вучић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да ће то бити уникатан центар у Европи, пошто такав, како ће бити изграђен, постоји само у Сједињеним Америчким Државама и у Шангају.

На том месту је 1884. године кренула и прва пруга Београдских уских шина.

Председнику Вучићу током обиласка радова речено је да је у припреми тендер и да је добијена дозвола за реконструкцију водоторња са чувеним изгледом.

Водоторањ ће бити осветљен, као и цела Ложионица.

Грађани ће моћи да се попну пасарелом на прву трећину водоторња, као и да уђу унутра, где ће бити дигиталне изложбе из различитих области.

Испод ће бити изграђена гаража са 150 паркинг места.

Зграда Ложионице изграђена је пре 95 година, а комплекс има пет целина: објекат Ложионице, анекс, Водоторањ са пасарелом, подземну гаражу и спољашњи простор.

Водоторањ је већ једном рушен током Другог светског рата, а постоје тврдње да га је пројектовао српски научник Милутин Миланковић.

У Ложионици ће се окупљати млади не само из Србије, већ из целог света

Председник Вучић изјавио је да ће се у мултифункционалном центру - Ложионици окупљати пре свега млади склони иновацијама и новим технологијама, не само из Србије већ из целог региона и света.

Председник Вучић новинарима је, приликом обиласка градилишта испод Мостарске петље, рекао да је приликом посете Берлину сазнао да су стари индустријски комплекси најбољи за њих, а да је за Ложионицом која је у самом центру града велика потражња.

"Улепшаћемо и саму Газелу. Више не могу да се правдам онима који не воле своју заставу и зато ћемо окачити овде још три заставе, отворићемо водоторањ за посетиоце. Ово привлачи много туриста. Највише младих ће овде да буде и да ради из целог света и региона", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да ће од 1. марта почети слободно тржиште радне снаге између Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, и додао да ће отварање Ложионице привући још људи.

"Србији је потребно више радника и стране радне снаге. Имамо мањак пројектних бироа и архитеката", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је циљ данашње посете да се сви радови гледају и прате.

"Када тражите локацијске просторе потребно вам је 10 - 12 органа, некад и преко 70 и ако чекате на њихово мишљење, никада није краће од 6 месеци, још ако се неко није усагласио, то је још 6 месеци. Зато све обилазимо и да бисмо их убрзали, да завршимо све на време. Све мора да се заврши до 1. децембра 2026. године и сви делови тада морају да имају програм за фасаде и декоративна светла да видимо како да урадимо", рекао је председник Вучић.

Додао је и да ће Србији за "EXPO 2027" бити потребан велики број волонтера и да ће тим поводом разговарати са школама и универзитетима у целој Србији.

"Мораћемо да доводимо волонтере из целе Србије. Биће нам потребно месец дана пре и месец после "EXPO 2027", од марта до септембра биће потребан пуни ангажман целе земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да за неки дан долази председник (Владе Републичке Грчке) Киријакос Мицотакис и да доводи грчке компаније које, како је рекао, хоће да учествују у "EXPO 2027".

"Знате на колико места у свету се сада анализира наш план који смо изнели и ти људи виде своју шансу да ту нешто изграде", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питања, председник Вучић је, између осталог, рекао и да је Азија континент који се најбрже развија.

"Тамо лежи раст и развој. Ми смо у Европи и то не можемо да мењамо, у Европи се најбоље живи и у тој комбинацији морате да тражите најбоље место за Србију. На европском смо путу, али морамо да разумемо шта се збива и у Азији", рекао је председник Вучић.

Брнабић је рекла да је интересовање за Ложионицу из региона велико и да је већ многи контактирају да питају како је ово урађено.

Још два Камова да купимо и бићемо велесила што се тиче гашења пожара

Председник Вучић прокоментарисао је и пожар на Новом Београду.

Председник Вучић рекао је да, колико је несрећан због пожара који се догодио, драго му је што су, како је рекао, људи могли да виде чиме се интервенисало.

"Први пут смо показали један од два Камова из Русије које смо купили, два Х145 којих имамо више, они носе једно мало ведро, а петоструко ведро са водом носе Камови. Ми сад имамо два Камова, ако будемо имали довољно новца да купимо још два и онда смо апсолутно велесила што се тиче гашења пожара, не само на Балкану него у Југоисточној Европи", рекао је председник Вучић и додао:

"То нас је и спасило донекле. Сада имамо 240 питомаца за ватрогасце и за ванредне ситуације тако да ћемо да их појачамо", рекао је председник Вучић.

Додао је и да климатске промене доносе веће врућине и да ће лети бити могућих гашења пожара у шумама и да је зато важно да Србија буде што опремљенија.

Просечна плата следеће године ће прећи магичну цифру од 1.000 евра

Просечна плата у Србији ће за годину и два месеца прећи 1.000 евра, изјавио је председник Вучић.

"Очекујем да ниво просечне плате у Србији у марту буде негде око 840 евра, можда и 845, а онда у децембру да буде негде око 955 евра, али то није реално и није просек за ову годину. Али, следеће године ће ићи преко 1.050 евра. Ја верујем да ћемо за годину и два месеца прећи ту магичну цифру од 1.000 евра просечне плате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће Србија помоћу минималца покушати да заштити најсиромашније, а да истовремено не угрози инвеститоре који би могли да, како је рекао, траже јефтинију радну снагу на другом месту.

"Овде није најјефтинија радна снага, али је добра, амбијент је економски најповољнији и земља смо која брзо напредује, која има све друге позитивне карактеристике од географског места до добрих закона, до свега другог", рекао је председник Вучић.

Оценио је да ће се, када плата буде прешла 1.000 евра, људи увелико враћати у Србију.

"Ја видим по нашим људима у Бечу, где имам много познаника и пријатеља, они који имају пекаре, који имају ресторане, све им је теже да исплаћују дажбине, дакле све је скочило од комуналија до пута два, пута три, цена гаса, струје, свега другог, и већ грцају. То ће нама посебно за источну Србију и Поморавље да значи много, али и за све друге делове Србије, и Подриње такође. Борићемо се да нам се људи врате, и наши људи, али и сви други људи да дођу у нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ће држава у наредне три године покушати да подигне грађевинску индустрију.

Како је рекао, проблем са грађевинском индустријом био је то што није било довољно јаких банака и што су људи, борећи се за посао, морали да иду, како је рекао, испод цене.

Према његовим речима, ти људи би онда тражили нове послове да би могли да врате дугове од претходних послова, што је разлог зашто се не може наћи наша фирма која може да добије озбиљну банкарску гаранцију.

"Ми ћемо да покушамо у наредне три године да подигнемо тиме и домаћу грађевинску индустрију и нискоградњу и високоградњу. Да имамо бар неколико компанија које могу да добију банкарске гаранције. Да имамо неколико компанија које могу да знају да ће да раде и следеће године и оне тамо године. Да могу да запосле људе, да могу већи број људи да имају "за стално", а не само да имају сезонске раднике", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће се много тога променити захваљујући новим пројектима, али да ће морати много да се ради и да се врши притисак да би се постигли резултати.

Према његовим речима, страни инвеститори пажљиво прате све што се дешава у Србији.

"Сви странци пажљиво читају све што смо рекли у она два сата. Све читају, траже да се објави на интернету, да би њихове све компаније могле да анализирају, да виде где су ту они, шта је то што може да се направи заједнички, где они могу да зараде. Кад кажете Бистрица, одједном нису више заинтересовани само "Џајка" или "UK Finance" уз "Џајку", већ их има и десет других који хоће", навео је председник Вучић.

Отварамо обновљену Ложионицу до 1. децембра

Председник Вучић најавио је да ће обнова креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица бити готова до 1. децембра и истакао да су нам због великог броја планираних пројеката потребни пројектни бирои и канцеларије више него икад.

"Хвала нашим младим креативним, иновативним и инвентивним људима. Ово је предиван простор и биће онакав како је то сад модерно у Европи и Америци. Истовремено ћемо да уредимо и све ове прилазе и водоторањ, поред којег сви сваког дана пролазимо. И надамо се да то отворимо до 1. децембра", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће држава сваки пројекат да гура на такав начин, где год постоје проблеми са локацијским условима и дозволом.

"Да погурамо, да сви раде, да раде убрзано, биће нам потребно још много пројектних бироа и позивам људе да се јаве Ани Брнабић док не буде изабрана нова влада, кад буде - видећемо коме, потпуно свеједно, да раде то", рекао је председник Вучић.

Истакао је да, ако их не нађу да могу да се јаве и његовом шефу кабинета, па и лично њему, јер ће нам бити потребни пројектанти више него било ко други.

"Део пројеката завршавамо, али део пројеката нисмо у стању да завршимо и буквално јуримо за пројектним канцеларијама, те је важно да то урадимо што је могуће пре. Верујем да ћу у петак да идем да обиђем једно породилиште које је у ужасном стању, а једно које завршавамо управо да покажемо како то може да изгледа када га обновите. И тако, сад ћемо да вршимо притисак на дневном нивоу, јер без притиска и тешког рада нема резултата. Онај ко мисли да то пада с неба, грдно се преварио, а ко мисли да је то тако лако, ја га питам зашто то није урађено у претходних 70 и 80 година. Једини језик и једини начин на који ја знам да то може да иде је рад, рад, рад, притисак, притисак, притисак и тако ћемо да наставимо", навео је председник Вучић.

Захвалио је свима који су учествовали у томе што ће једно од до скора најружнијих места у овом граду бити једно од најлепших и најкориснијих места које ће служити за окупљање људи који су најпаметнији, најмарљивији и најиновативнији у целом региону.

Истрага ће показати да ли је пожар у Кинеском тржном центру намеран или случајан

Председник Вучић изјавио је да ће истрага показати да ли је пожар који је избио у Кинеском тржном центру на Новом Београду намеран или случајан.

Председник Вучић новинарима је, након обиласка мултифункционалног центра Ложионица на Мостарској петљи у Београду, рекао да су у гашењу пожара први пут учествовали хеликоптери Камов и Х145 које је Србије недавно набавила.

"Србија је за гашење пожара најбоље опремљена у региону и бићемо још бољи. Укључићемо у јединице и 240 младих људи који сада завршавају обуку. Тешко је подићи хеликоптере на овим температурама, али су момци своје задатке успешно завршили. Хеликоптер Х145 може да носи 1.000, а Камов 5.000 литара воде. Имамо ова два Камова које смо купили и сада смо веома снажни по том питању, али потребно нам је још возила и људи", нагласио је председник Вучић.

Ложионица самоодржив пројекат, раст ИКТ сектора показује брзину модернизације Србије

Председник Вучић изјавио је да је раст ИКТ сектора у Србији показатељ којом се брзином Србија модернизује.

"Када сам постао премијер, пољопривреда је у БДП-у учествовала са 11,5 одсто, данас је то шест одсто. ИКТ сектор је био 3,2 - 3,3 одсто, данас је око 10 одсто, што је показатељ којом брзином расте и којом се брзином Србија модернизује", рекао је председник Вучић током обиласка радова на креативно-иновативном мултифункционалном центру Ложионица који ће, како је нагласила Брнабић, бити самоодржив пројекат.

Држава неће морати да га дотира, рекла је Брнабић, при чему је нагласила да ће извоз у ИКТ сектору ове године бити између 3,5 и 3,6 милијарди евра.

Председник Вучић рекао је да они који наводе да је удео пољопривреде у БДП разлог зашто пропадамо, да треба да се знају да је у Сједињеним Америчким Државама удео пољопривреде и фармера испод два одсто.

Како је најављено, у комплексу Ложионица на скоро 5.000 квадрата биће велика мултифункционална сала, специфична и јединствена у граду. Имаће телескопска седишта захваљујући којима ће, како је саопштено, простор моћи да има различите намене.

Председник Вучић додао је да софтверска индустрија, нова инвентивна решења по својој вредности и свему другом једу буквално све, а што је за нас од огромног значаја.

Ложионица ће бити први простор за креативне индустрије, а велики део ће бити изграђен у стаклу. Идеја је да то буде динамично место, где ће долазити целе породице.

"Имаћемо центар за окупљање младих из целог региона, света, биће много лепо - додатна туристичка атракција, само да простор завршимо пре краја године", рекао је председник Вучић и нагласио да увек када пролази Газелом броји кранове и гледа када ће све бити готово.

Додао је да би требало да се у Ложионици направи дигитализована инфо табла која ће показати посетиоцима да гледају у нешто што је стотину година старо.

Срећан сам што је породиља изашла са својим случајем у јавност

Председник Вучић изјавио је да је тужан због онога што се догодило Марици Михајловић у породилишту у Сремској Митровици, али да је срећан што је са тим изашла у јавност, чиме је спасила много друге деце, јер ће акушери морати да буду обазривији.

"Ја ћу сутра са њом да разговарам и да је примим у Председништву Србије. И да се захвалим на томе, јер је спасила много неке друге деце. Јер ће сви други морати да буду пажљивији, обазривији. Иако сам сигуран да 99,9999 одсто њих који раде са мајкама дају све од себе. Живе за животе и тих мајки и те деце. Али увек имате тих 0,0001 неодговорних. Али ће сада и они да схвате да држава реагује изузетно снажно, изузетно одговорно, изузетно озбиљно и да схвате да ће такве мајке увек да имају нашу подршку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће се и то смањити у будућности и поновио да је захвалан Михајловић што је имала снаге и храбрости да после тако тешке ствари изађе у јавност да о томе говори.

На питање новинара шта мисли о најави појединих удружења и опозиције да ће организовати протесте поводом тога што се десило у породилишту у Сремској Митровици, председник Вучић рекао је да они тако могу да организују протесте и због пожара или саобраћајне несреће.

"Жао ми је што причамо увек о нечему, што неко намеће своју тему. Овде смо због будућности наше земље. Када неко хоће демонстрације јер се један акушер понашао лоше, па ако због тога организује демонстрације, онда можете због свега да их организујете. Само мржњу нудите народу", рекао је председник Вучић.

Говорећи о Миловану Бркићу, председник Вучић рекао је да је његов таблоид постао план и програм наших опозиционих странака.

"Што се тиче подгоричких Вијести, тамо вам је Ђиласов уредник, онај Обрадовић, постављен из Врања, а онај други учествује у филму, оном што су смишљали "Вучић, злочинац, Хитлер, убица, масовни лудак", не знам ни ја шта, све већ. Он је већ, онај Ивановић, он је већ учествовао у томе. Али њему ћу да одем у Црно Гору да одговарам, а не овде, нема потребе да одговарам. На те лажи смо већ навикли. Не знам како их не мрзи да лажу. Мој брат никада у животу није отишао у лов. Нити било где друго. Не знам шта бих вам рекао. Шта ћете? Мали људи обично имају велике фрустрације. А мали су зато што никада нису разумели ни потребе своје земље, ни потребе свог народа. Једино што их интересује су потребе њиховог доњег дела леђа и ништа више", рекао је председник Вучић.

Не чекам никога из иностранства да ми доносе пресуде о вољи мог народа

Не чекам никог из иностранства да ми доноси пресуде о вољи мог народа, поручио је председник Вучић, одговарајући на питање да ли ће прихватити истрагу о изборима у Србији од стране европских институција.

"Ви кажете чека се. Ја не чекам баш ништа. Ја сам чекао резултате избора 17. децембра кад смо имали изборе. И то ми је било важно. Не чекам никог из иностранства да ми доноси пресуде о вољи мог народа. За мене је суд мог народа од пресудног значаја, а не суд великих сила које би да сруше моју земљу. Из разних разлога. Зато што им се не свиђа наш однос према Косову и Метохији. Зато што им се не свиђа наш однос према Русији, Кини и према многим другим питањима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да се не примећује да њега (из опозиције) називају "Хитлером, монструмом, убицом, непомеником, криминалцем, мајмуном, лудаком, да ми псују мајку" и да никада није постављено питање зашто то раде и зашто вређају 1,8 милиона људи.

"Да ли сте некада поставили то питање? Наравно да нисте никада. Зато што за вас постоји само једна страна. Не за вас лично. За многе од вас постоји само једна страна. Никога не вређам. Једино што мислим да су неспособни и мислим да су неодговорни. Без иједне ружне речи, без иједне увреде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да то показује и чињеница да у ери социјалних мрежа и подршке коју имају из медија Јунајтед групе не могу да се, ни после 12 година, приближе некоме на власти.

"Дојадио сам Богу и народу у тих 12 година, подразумева се, али су наши резултати толико велики, а њихова неодговорност толико велика, да су људи, без обзира што им се не гледа неки Вучић, рекли - еј, пусти боље за ово да гласамо, то нам ипак улива неку сигурност, него за неке неспособне и неодговорне", рекао је председник Вучић.

Видећемо како ће тећи ситуација у Београду, за Скупштину Србије јасно

Председник Вучић изјавио је да ће се видети како ће ићи даља ситуација са изборима у Београду, а да су ствари "чисте као суза" када је реч о републичком парламенту.

"Да ли ће бити власти у Београду или не, зависи од тога како ће (Александар) Шапић, Ана (Брнабић) и не знам ко још да разговара са другим партнерима или могу ли други да формирају већину, јер и Несторовић је добио гласове, и то не мали број гласова, мислим у Србији, 170 хиљада, ако се не варам. Дакле, то је за респект и те како. Тако да, видећемо како ће тећи то око Београда", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Како је додао, што се тиче Скупштине Србије, ту су, како је рекао, "ствари чисте, јасне, као суза".

"Ту верујем да можемо да имамо близу двотрећинске већине. Видећемо. Зависи од разних разговора, али двотрећинска већина нам је потребна само да бисмо показали подршку свим овим пројектима, напретку Србије и томе како то можемо да урадимо, не да бисмо узимали више власти него што нам по Уставу припада", рекао је председник Вучић.

Противправно наоружавају "Косово" и мисле да за то неће одговарати

Председник Вучић изјавио је да размишља како да не доведе земљу у тешку позицију, а да покрене истрагу о противправном наоружавању тзв. "Косова" и упитао како они који то чине и крше Резолуцију 12 44 и Повељу Уједињених нација, мисле да за то неће да одговарају.

"Размишљам о томе како да покренем истрагу о томе како су сви они који наоружавају тзв. косовске безбедносне снаге и Албанце то чинили супротно Резолуцији 12 44 и Повељи Уједињених нација, како су то прекршили и како се усуђују да крше Повељу Уједињених нација, а да мисле да никад за то неће да одговарају", рекао је председник Вучић на питање новинара поводом дешавања у Бањској.

Председник Вучић рекао је да размишља како да не доведе земљу у тешку позицију, а да опет међународно право буде поштовано, и додао да зна да одређени који то питају нису заинтересовани, јер их је баш брига шта странци раде против Србије, шта Албанци раде против Србије, шта Курти ради против Србије.

"Вас интересује како да казните Србију, зато што су неки Срби хтели да бране своја огњишта. Да, пошто су починили одређена кривична дела, одговараће пред лицем правде. То је посао надлежних државних органа и да нађу тачно која су то кривична дела и за то ће бити гоњени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да они који Србе оптужују да су имали зоље, пушке, ручне ракетне бацаче, не гледају шта се дешава са друге стране и шта се од оружја доводи на тзв. "Косово".

"Па ви доведосте "вуране", па све противправно, па ви доведосте "џавелине", све противправно, ви доведосте, или минобацаче што качите на "боране". Па све то доведосте на "Косово" противправно. А ви не одговарате ништа. Може вам се. Ви велики и јаки имате своје слуге овде, од политичких до медијских", рекао је председник Вучић, додајући да он на све то треба да се "прави луд".

Истакао да је председник Србије и да је његов посао да брани земљу као и да штити наш народ на Косову и Метохији и то ће наставити да ради.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк