Вести

Освајање Експо 2027 велика шанса за Србију и грађане Србије-председник Вучић

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је освајање Експо 2027 фантастична вест и шанса за Србију и све њене грађане.

"Ми смо се надали да ћемо остати у последњем кругу са Малагом. Ми смо добили 81 глас, Шпанија је добила 80, а пре тога је испала Аргентина, победили смо и САД, односно Минесоту и Пукет на Тајланду", рекао је председник Вучић за Танјуг.

Додао је да је то огроман успех Србије.

"Много сам срећан пошто сам видео колико су људи из нашег тима уложили енергије, рада знања. Неки су нам се подсмевали када су видели да смо обилазили карипске земље и борили се за сваки глас", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ће после 32 године и Пловдива, који је 1992. године био домаћин Експа сада Србија бити домаћин.

"Колико сутра крећемо у велике радове недалеко од националног стадиона у сурчинској општини да тај део Сурчина и Новог Београда и читавог доњег Срема доживи невероватан процват и развој", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су процене да ће око 2,6 милиона туриста посетити Експо 2027.

"Укупан економски ефекат биће око 1,1 милијарду евра. Хотелијерство, угоститељство - буквално ће све да процвета. Аеродром Београд, наш национални авио превозник буквално све", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је понуда Београда била изванредна и захвалио се на честиткама америчког државног секретара Ентонија Блинкена због освајања Експо 2027.

"У свим овим данима не лаким за нашу земљу, једна фантастична вест. Ми смо се плашили да када дође до прегласавања, да ћемо изгубити од Малаге, Шпаније, али много труда и рада је уложено и честитам свим људима. Ово ће бити огроман допринос расту у годинама пред нама и даљем јачању економских активности. Србија је победила и побеђиваће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да смо добили подршку и победили земље попут Шпаније и САД-а.

"Неке земље региона недвосмислено су гласале за Србију, бескрајно сам захвалан свима који су гласали за нас и на азијском и на афричком континенту и онима широм света. Ово је огромно поверење у нашу земљу. Ово ће бити још један велики, огроман економски корак напред, само годину дана после тога ми отварамо линију метроа, за који дан обилазницу око Београда. Сада морамо радити много више да бисмо могли да оправдамо поверење целог света", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да сви у Србији сада морају да "заврну рукаве" и да је потребно изградити сајамски простор и смештајне капаците за предстојећи Експо 2027, који ће након самита моћи да добију пренамену за оне који немају решено стамбено питање.

"У сваком случају зидамо, градимо нови град, овим градимо и будућност Србије. Показали смо да у политичком смислу можемо да добијемо широку подршку у свим деловима света, да победимо земље попут Шпаније и САД", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг