Вести

Председник Александар Вучић: Долазак Нидека је почетак доласка јапанских инвеститора у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је долазак јапанске групације Нидек, која ће у Новом Саду изградити фабрику погонских мотора за електрична возила, велики дан за Србију, јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласка јапанских инвеститора у Србију.
Председник Вучић је, након састанка са делегацијом јапанске групације Нидек у Председништву Србије, рекао да је та инвестиција "величанствени поклон за Србију" и захвалио свима који су радили на томе.
Нагласио је да је за Србију веома важно што већ има два јапанска инвеститора, како је рекао, на малом простору, Тојо Тајерс у Инђији и сада Нидек у Новом Саду, као и да долазак јапанских компанија само говори о томе колико је Србија добра дестинација за инвестиције.
Како је рекао, Јапанци не иду било где да инвестирају.
Председник је нагласио да Србија тренутно има два најважнија циља, да победи корону и да има што већи привредни раст, за шта је потребно да имамо што више инвестиција, посебно страних.
Додао је да га радује што је Нидек најавио да ће од 1,5 милијарди евра инвестиција, више од пола бити за Србију.
"Само у првој фази, Нидек ће запослити 480 људи и њихова примања ће бити значајно виша од просека у Србији. За нас је важно што је то тек почетак улагања и верујемо да је то тек 10 одсто онога што ће Нидек да уложи у Србији", нагласио је председник Вучић.
Истакао је да ће Нидек, поред фабрике у Новом Саду изградити и развојно-истраживачки центар (РНД) у том граду и да ће бити потребно још технолошких, електротехничких и машинских факултета на нашим универзитетима, колико ће бити потребно инжењера у наредном периоду.
Напомиње да ће захваљујући тим инвестицијама град Нови Сад имати неупоредиво веће приходе, а грађани више животни стандард.