Вести

Председник Александар Вучић: Поносан сам на наш Торлак

Председник Србије Александар Вучић и председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик посетили су Институт за вирусологију и серуме "Торлак", где је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине "Спутник V".
Председник Вучић је том прилико уручио вакцине "АстраЗенека" за Републику Српску, а донацију од 20.п000 доза вакцина преузео је председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.
Најавио је да ће држава проширити капацитете Торлака и најавио да ће сутра тим поводом бити одржан састанак.
Председник је током обиласка добио информацију да лабораторија тог института може дневно да обради 3.000 тестова и истакао да је потребно да могу да обраде 10.000 тестова дневно и да ће држава уложити додатни новац.
Додао је да треба набавити и нове машине за паковање и етикетирање доза, како се то не би радило ручно, већ на најбољи начин.
Председник је рекао да ће се већ за неколико месеци у Торлаку производити и супстанца и течност, када ће Србија бити независна по том питању.
Прве дозе руске вакцине са Института "Торлак" излазе између 5. и 10. јуна, најавио је председник Вучић и додао да верује да ћемо пре краја године моћи и самостално да производимо вакцине.