Вести

Председник Александар Вучић: Србији указана велика част у Катару

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Катару имао низ билатералних сусрета, као и да је разговарао са катарским емиром о сарадњи и инвестицијама.
Како је навео, са њим је разговарао о скоријој посети Србији, инвестицијама, снабдевању храном, енергетици, а као посебну тему, рекао је, издвојио је Ер Србију.
"Оно што је најважније обавио сам значајан састанак са владаром Катара ел Танијем и то је први билатерални састанак који је он имао са неким овде. Виђали смо се на скуповима али то је било у пролазу. Ми смо први имали састанак са шефом Катара. Овде је конференција за 46 најсиромашнијих земаља од којих је 33 из Африке, девет из Азије, са Кариба у Пацифику", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић рекао је да су на конференцији у Катару присутни и пољски председник Анжеј Дуда, представници Словеније и други са којима је разговарао о региону и приликама, Украјини.
"Разговарао сам и са премијерком Бангладеша, надам се да ћу и са много људи из Африке и Азије. Ми смо на европском путу, али због нашег угледа и специфичне ситуације због Косова и Метохије ово је значајан скуп", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић рекао је да је првог човека Катара, током данашњег разговора, замолио да види да ли постоји интерес те земље да њихова компанија буде стратешки партнер Ер Србије у будућности.
Навео је да би било страшно важно да се то партнерство деси, најавио даље разговоре на ту тему током узвратне посете, али и пре тога процене стручњака.
Председник је оценио да је национална авио компанија ствар престижа, а не само новца, те да је Ер Србија успела да оствари добре резултате и да отвара нове линије.
"Ер Србија припада Србији, сада је профитна а гледамо у будућност. Данас је добро стање, хоће ли увек бити, зависи не само од нас, него и од прилика на тржишту. А видимо да велике светске компаније драстично падају", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић рекао је да су теме разговора биле и скора узвратна посета, снабдевање храном, енергетика.
Навео је да Србија и на плану грађевинских инвестиција има пуно локација у више региона које може да понуди и да је реч о великим инвестицијама за које постоји интересовање катарске стране, а као поље сарадње навео је и инвестиције у наводњавању.
Председник Вучић изјавио је да није реално да Немачка повуче признање тзв. Косова и оценио да ће се Србија свакако суочавати са не лаким притисцима.
Изјавио је да се држи међународног права и потписаних споразума и да нема неког ко би могао да утиче на њега да промени "мисаони ток" у будућности.