Вести

Председник Републике Србије Александар Вучић опростио се од патријарха српског Иринеја

Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао-Србија мира, Србија која разуме и која окупља, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић.
Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео-у миру, са собом, Богом, са црквом и људима. Како је истакао, љубав је била основа патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је веће од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје Богу и људима.
"А његова Србија била је управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи", истакао је председник Вучић. Такође је додао и то да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и заврши, храм баш те и такве Србије.
Председник Вучић је додао да је упокојеном патријарху највећа брига била Косово и Метохија.
Патријарх Иринеј, рекао је председник, суштински је изградио најлепши не само православни, већ хришћански храм на свету.
Иза патријарха Иринеја, како је истакао председник Вучић, остају обновљене цркве, манастири, богословије и никада снажнији добротворни рад цркве од народних кухиња, до помоћи болеснима.
"Завршио је Храм Светог Саве, сан девет српских патријарха и београдских митрополита, од Митрополита Михаила, који траје 125 година. Он има са чим да изађе пред Светог Саву, светог кнеза Лазара и пред своје претходнике. А нама, и народу, и цркви, биће потребно много мудрости да сачувамо оно што нам је оставио. Такву Србију могуће је заступати и на небу и на земљи. И док он то несебично буде чинио у вишим сферама, овде, на земљи, то можемо само ми", нагласио је председник Србије Александар Вучић.