Вести

Председник Вучић: 17. децембра обезбеђујемо судбину Србије

Председниiк Републике Србије Александар Вучић честитао је јубилеј 80. година постојања Новинској агенцији Тањуг и истакао да је Танјуг увек био пристојна агенција.

"Срећна вам годишњица, још толико, па како буде", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, Танјуг је увек био, без обзира на то што је увек могао да буде под мањом или већом контролом у зависности од времена, пристојан медији и пристојна агенција која није служила за увреде на рачун других или било какве клевете.

Морам добро да размислим пре него се изјасним о некој вести

Председник Вучић изјавио је да када неко донесе неку вест, мора добро да размисли и сагледа је из сваког угла, пре него што се изјасни.

Председник Вучић је у интервјуу за Танјуг рекао да не може на сваку реч истог секунда да одговара.

"Ове увреде на рачун породице, овде сам говорио може ли моја реакција да буде брза или не. О вашем занимању не знам превише и себи дајем да не будем сагласан са констатацијама које све више правите. Али вест увек сагледам и на то одговорим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је и да није одмах одговорио на нападе на његову породицу, јер је у питању породица.

"Рекли су и да ми је отац тај и тај, да сам убица, да сам убио Оливера Ивановића, сваки пут су лагали. Три године су говорили да сам био главни актер у афери Јовањица. И дан данас не знам где је то и како је неко могао да измисли. На крају све дође на своје место. Неко каже да је то космичка правда, али постоје ствари, за које кажу православци Бог подеси, али верујем да се рад и истина исплате", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, три године је чекао и дочекао правду и дочекао да се, као и са свим причама, показало да је бесмислено.

"То је као прича о запети и зарезу. Када је направљен договор у бившој држави да Срби и Хрвати заједно користе реч зарез, а Хрватска да прихвати реч тачка, уместо точка. Али, они то никада нису прихватили, нису прихватили новотарију", навео је председник Вучић.

До 2027. године неће бити других избора, одређујемо судбину 17. децембра

Председник Вучић изјавио је да до 2027. године неће бити других избора и да Србија 17. децембра одлучује о својој судбини.

"Истурио сам себе зато што сматрам да ово јесу одлучујући избори и да је страшно важно како ће се завршити ови избори. Зато што до 2027. године неће бити других избора, сем негде локалних у неким општинама и градовима. Дакле, ми своју судбину одређујемо 17. децембра. Ово није никакав фаталистички или какав хоћете приступ, ово је објективно сагледавање ситуације", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се Србија на изборима опредељује како ће земља да изгледа и да ли ће наставити са економским напретком.

Председник Вучић истакао је да је током периода између 2008. и 2012. године земља пропадала, јер је како је оценио "неко политичким одлукама мислио да уређује економију".

"И онда смо имали 500.000 отпуштених људи и тек сада имамо 550.000 више запослених него што смо имали у то време. Иако је мање људи који живе у Србији, и због природног прираштаја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да, када погледате и упоредите земље богате нафтом и гасом уочавате изразите разлике, а да неке од њих, иако имају више нафте и гаса од Уједињених Арапских Емирата, живе лошије од њих.

"Запитате се у чему је разлика. Када људи кажу, па то је нафта и гас, па ево, ови имају пет пута више нафте него што је имају у Дубају и Абу Дабију. Пет пута више. У руководству, увек је поента у руководству, у начину вођења земље. У озбиљности и одговорности, у визији", рекао је председник Вучић.

Инфраструктурни пројекти морају се градити са визијом

Председник Вучић изјавио је да, када се ради о великим инфраструктурним пројектима, Србија данас сања велике снове, након што је једно време ''престала да их сања и ушла у преживљавање''.

''Наш проблем је што смо у социјализму имали велике снове, а брзо смо престали да их сањамо и ушли у преживљавање. Ми смо у пројекте које сада радимо, ушли са великим сновима. Ево, када кренете у Грчку, што неко не би знао како изгледа Грделичка клисура? Тих 28 километара до тамо смо ми изградили. То су могли и неки други, али нису се снови тог типа сањали, мислило се - боље да се повећа плата два динара, да се некоме додвори, него да остваримо велике инфраструктурне пројекте који ће нам донети двадесет динара. Али, знате, овде се гледало да је важније шта ће бити дан унапред, него шта ће бити за две-три године'', рекао је председник Вучић.

На питање како види Србију за 40 година, председник Вучић је истакао да су снови и визија од кључног значаја, и да без тога нема напретка.

''Градимо инфраструктурне пројекте таквих размера, видите како нам изгледа аеродром, железничка станица. Како ће изгледати аутобуска станица за само неколико месеци, а погледајте, пруга Ниш-Димитровград, Ниш-Брестовац, иду радови, данас сам гледао како то изгледа. Гради се деоница ауто-пута кроз Топлицу према Приштини и Грачаници. Ускоро потписујемо уговор за ауто-пут Београд-Зрењанин, па радови на такозваном ''Смајлију'' Рума-Шабац''. То мења живот људима и драстично мења стандард, а то све доприноси инвестицијама'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на констатацију министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића да се инфраструктурни пројекти морају радити са визијом.

''Весић има лоших особина, ја их имам и још више. Али он има ту добру особину, ако смем да кажем, да новинарски, фељтонски посматра ствари. Реткост је данас да је неко систематичан и аналитичан'', нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг