Вести

Председник Вучић: Бољим мерама обезбедићемо напредак наше нације

Председник Републике Србије Александар Вучић представио је нове демографске мере, међу којима је прва повећање финансијске подршке породицама за прворођено дете са 100.000 на 300.000 динара.
Председник је истакао да су договорене мере којим треба да се подстакне наталитет у Србији, јер полако нестајемо као нација, све нас је мање, а подаци говоре да је стопа родности тек нешто више од 1,5 а потребно је за просту репродукцију 2,15.
Сви светски стручњаци размишљају деценијама о том проблему, додао је председник Вучић, указујући да су богате земље решавале тај проблем имиграционим токовима, али без обзира што су 50 година успешно решавали то питање на тај начин, данас се поново суочавају са мукама како да обезбеде додатну радну снагу, преживе као нација и државе буду просперитетне.
"Ми смо све старији и наш економски напредак зависиће колико ћемо успети да бољим мерама обезбедимо напредак наше нације", објаснио је председник.
Рекао је да је договорено, без обзира што је буџет у Скупштини усвојен, да од 1. јануара свако прворођено дете уместо 100.000 добије од државе 300.000 динара.
То је, како је рекао, прва мера којом треба да се подстакну мајке на рађање, а она ће бити комбинована са много других мера.
Што се тиче другог и трећег детета, председник Вучић је подсетио да је до сада важило правило да за друго дете следи помоћ од две године по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара месечно.
"Радимо на мерама за друго дете посебно, то ће бити значајно увећано, јер је то нека врста преломнице", рекао је председник Вучић.