Вести

Председник Вучић: Даћемо све од себе да добијемо приступ финансијским средствима ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредним данима у оквиру иницијативе Отворени Балкан бити потписана два протокола који су важни за функционисање споразума о слободном приступу тржишту радне снаге у Тирани, Скопљу и Београду.

"Други део се тиче плана раста Европске уније. С Копманом смо синоћ дуго о томе разговарали, шта су услови, шта је то и које су то реформе које ми морамо да предложимо. Да бисмо добили тај новац и да бисмо га на најбољи могући начин искористили", рекао је председник Вучић уочи почетка конференције Западног Балкана у Скопљу.

Председник Вучић рекао је да су током јучерашњег дана и јутрос одржани важни састанци за напредак и развој целог региона.

"Разговарали смо са европским и америчким представницима о плану раста и о две важне ствари - заједничком европском тржишту. И оно што је за нас битно, то су оне зелене линије, пре свега за наше камионе, да могу да пролазе слободно преко граница земаља Европске уније, да даље снижавамо њихове оперативне трошкове, да снажимо нашу трговину, нашу индустрију. За то је неопходно да то урадимо и ми сами у целом региону, без обзира на све препреке које смо у међувремену подизали. И земаља Отвореног Балкана, ми смо добар део тога постигли", рекао је председник Вучић.

Даћемо све од себе како бисмо добили приступ средствима ЕУ за Западни Балкан

Председник Вучић изјавио је да се програм развоја Србије до 2027. године који је представљен у Београду потпуно уклапа у европски План раста за Западни Балкан и да ће Србија дати све од себе када је реч о реформама како бисмо имали приступ тим средствима.

"Што се Србије тиче, ми смо свој план раста представили у Београду за наредне три године и он се у потпуности уклапа у све оно што радимо с ЕУ. Ми ћемо дати све од себе да те реформе учинимо, да добијемо могућност за приступ тим финансијским средствима, што је могуће раније. Заједно са свима осталима и верујем да сви заједно само можемо радећи на том плану и по том питању да направимо велики напредак", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је добро што ће се говорити готово искључиво о економији, а не о великим политичким питањима у којима постоје значајне разлике између нас.

"И мислим да је то добар предуслов за напредак самог региона, односно да људи осете благодети и добробити онога што радимо", нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг