Вести

Председник Вучић: Држава није играчка

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће се изборни процес окончати у наредних десетак до 12 дана и најавио да ће разговарати са свим листама.

"Иде још један круг на осам бирачких места се понављају избори 2. јануара, ми још проверавамо сад тај количник, али чини нам се да неких 700-800 гласова недостаје, али проверавамо још, за још један мандат, за листу Србија не сме да стане. Ако будемо имали шансу, борићемо се за тај 130. мандат, јер се увек боримо за сваки глас и за сваки мандат. Ако не, свеједно, честитаћемо свима на освојеним мандатима", рекао је председник Вучић.

Рекао је да онда иде конститутивна седница и иду рокови после за проглашења изборних резултата од РИК-а за конститутивну седницу.

Мислим да је то 30 дана, додао је председник Вучић.

"После тога иду разговори за формирање владе, када се прогласе резултати имамо могућност за консултације, посебно после проглашења, односно верификације мандата и тада разговарам са свим изборним листама, са онима који хоће, наравно, и они који ме убеде да су направили већину, да имају већину за мандатара и кога хоће за мандатара, предлажем Народној скупштини тог мандатара и то је то", рекао је председник Вучић.

Када је реч о Београду, председник Вучић је рекао да је потребно отприлике исто време, али да је ту другачија ситуација зато што није јасна већина.

"Прва је листа Београд не сме да стане Београд 49 мандата, испред листе Србија против насиља је 43 мандата, дакле шест мандата је разлика. Седам мандата има Јовановић, шест мандата Несторовић, пет мандата Дачић", рекао је председник Вучић.

Рекао је да листи Београд не сме да стане са Дачићем фали један до нерешеног, а два до апсолутне већине.

"И видећемо, зависи очигледно од Несторовића, ако Несторовић буде желео да се иде на нове изборе, ићи ће се на нове изборе, ако не, биће то нека друга већина", навео је председник Вучић.

Повећана популарност листе Србија не сме да стане због насиља на улицама

Председник Вучић рекао је да су поновљени избори показали пораст популарности листе "Србија не сме да стане" и пад популарности "Србија против насиља" због насиља које се видело на протестима у Београду.

"Народ је тај који увек одсвира крај. Они који дубински прате изборе могли су да виде једну правилност свуда и у апсолутним бројевима и да тамо где није била драматично мања излазност, повећана је популарност листе "Србија не сме да стане", а смањена популарност листе Србија против насиља. Управо мислим због насиља које су примењивали на улицама Београда, а то људи не желе, то људи у Србији неће да виде", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима због понашања опозиције приметна је велика штета у туристичком смислу, јер су хотели у Београду празни.

"Неће људи да долазе тамо где неко разбија врата Скупштине града. И сад питајте хотелијере у Београду, хотели по први пут нису пуни, управо због тога што су они радили. Неће људи несигурност, неће људи нестабилност", рекао је председник Вучић и додао да ће држава надокнадити то на разне начине, организовањем додатних догађаја.

"Други део јануара и фебруара обично су празни по хотелима, па сад осмишљамо догађаје да би ти људи могли да зараде, али то је када имате неодговорне типове који имају њихов лични интерес важнији од свега", оценио је председник Вучић.

Додао је да међу малим политичким партијама постоји одређени број талентованих људи који напредују у свом политичком знању и да би многе волео да види у редовима СНС-а.

"На жалост имају неке друге странке, од Милице Ђурђевић до многих других, који имају свој таленат. Наравно у тој једној жестокој борби понекад погрешите, али тај таленат није неважан и некористан", рекао је председник Вучић.

Држава није играчка, морате да видите и препознате њене ресурсе

Председник Вучић изјавио је да жели да разговара са председником Социјалистичке партије Србије Ивицом Дачићем о будућности, али да не може да говори о томе да ли види СПС као партнера.

Како је рекао, о томе мора да разговара Српска напредна странка.

"Да ли мислим да је реч о човеку који доприноси стабилности? Да ли је реч о талентованом човеку? Ако смем да будем отворен, он има много предности. Много је отворенији него ја, шармантнији него ја. Ја мислим да сам од њега борбенији и да ствари не посматрам на тактички начин - дан за даном, у чему је он ненадмашан. Ја ствари увек посматрам за три или четири године унапред", истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, држава није играчка.

"У држави морате да знате шта су ресурси, да их видите - ко су политичари, ко су људи за будућност, ко може негде у овом сегменту да помогне, ко може у другом. Знате ли какав је ресурс постала Ана Брнабић? Хоће ли бити премијер? Тешко. Али, хоћу да кажем, она је постала ресурс земље. Синиша Мали је ресурс земље", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је говорио и својим политичким противницима да, кад га победе, морају да искористе његову популарност.

"Ја не мислим да се бавим дипломатијом или не знам чиме, сит сам политике, али искористите - један пут, два пута годишње ме пошаљите у Кину или у Емирате. Веома сам популаран тамо. Другачији су односи у тим земљама. Никада нећете имати некога ко ће да буде популаран колико сам ја популаран из овог дела света. Никада", навео је председник Вучић.

Како је рекао, на српској политичкој сцени неки имају много већи утицај на јавност него што се мисли.

"Имате 23-24 одсто људи из СНС-а, што је више него свака друга странка у Србији заједно што има, којима је други избор СРС. Дакле, његов утицај је много већи него што би се рекло по броју гласова. Као што имате значајан број људи којима су Заветници или Двери други избор. Имате један део људи којима је СПС. За чак 36 одсто људи који су у СНС-у је СПС други избор, а СНС је други избор у СПС у бирачима, за 65 одсто људи", изјавио је председник Вучић.

Према његовој оцени, потребно је извући талентоване, паметне људе који ће водити земљу.

За годину и по дана просечна плата у Србији биће 1.000 евра

Председник Вучић рекао је да ће за годину и по дана просечна плата у Србији бити 1.000 евра, док ће већ у марту просечна плата бити око 840 евра.

Председник Вучић је подсетио да се сутра повећавају пензије и плате у јавном сектору, а највише се повећава минимална зарада.

"За годину и по дана просечна плата у Србији биће 1.000 евра. За само годину и по дана. Дакле, ви не заборавите да смо ми пошли од тога да смо имали 329, 330 евра (просечну плату), када смо морали да смањујемо плате у јавном сектору, пре само 9 година. Да ћемо доћи до просечне плате од 1.000 евра, а маштали смо некада о 500 евра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће сутра бити повећање пензија од 14,8 одсто, повећање минималне зараде од 17,8 одсто, за шта каже да је највеће повећање минималне зараде процентуално у историји Србије.

"Никада није минималац повећан толико, са 40.000 на 47.154 (динара), дакле 17,8 одсто. И 10 одсто плате у јавном сектору. Све то расте од сутра, дакле у фебруару људи то примају. У марту ћемо моћи да меримо колике су плате, рачунајте да ће тада просечна плата бити око 830, 840 евра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће Влада размотрити иницијативу и да 8. децембар буде нерадан дан.

Када је економија Србије у питању, председник Вучић је оценио да она функционише добро, додао је да Србија има похвале од Међународног монетарног фонда (ММФ) и да нема ратова у свету, председник Вучић је рекао да би Србија добила бољи инвестициони рејтинг.

Председник Вучић је упозорио да ће наредних шест месеци бити изузетно тешки за Србију.

"Имате изборе у Русији, повећаваће се притисак на нас, 17. марта су избори у Русији за председника, долази до обнове Путиновог мандата, нема сумње. Али ће бити још већи притисак света на све оне који имају било какве односе са Руском Федерацијом, а Србија их није рушила у претходном периоду, што је било ужасно тешко. И због тога смо плаћали високу цену, чак и на овим изборима. Један део притисака који долази је управо и због тога", рекао је председник Вучић.

Очекујем највеће притиске по питању Косова и Метохије у јануару и фебруару

Председник Вучић рекао је да најјаче притиске по питању Косова и Метохије очекује у јануару и фебруару, јер како је истакао, тада ће бити пик кампање око Европских парламентарних избора.

"Јер онда ће и сваки од ових који мрзи Србију од Шидара до Грошеља, да се нађе паметан, да нам соли памет о Србији, руска губернија, колонија, избори овакви, нема демократије, нема овога. Пошто ваљда мисле да ће тако да добију неки албански глас више или не знам већ шта, јер то су све иначе људи који не подржавају само независно Косово, већ су изразити албански лобисти. Само то људи у Србији треба да знају. Ти који су на страни једне листе, Србије против насиља и критикују власт у Београду, 95% њих су изразити албански лобисти. Од Шидара до Виоле фон Крамон", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је још једном напоменуо да очекује притиске највише у јануару и фебруару, али да одговор остаје исти европским званичницима и да не може да се тумачи и "овако и онако".

Председник Вучић је додао да је са друге стране наш интерес Отворени Балкан.

"Наш интерес је да буде слобода кретања, а слобода кретања подразумева и промет својим возилима да више зарађујемо, да имамо бољу економију, и да покажемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да та одлука не може да наштети српским интересима.

"Напротив, мислим да ће та одлука да донесе користи српском народу и мислим да ће Србији у целости да донесе користи. Постоје ствари о којима ја не могу јавно да говорим. То је све што могу сада да кажем. Једног дана ћу моћи много више да говорим, али и ово је остало у службеним белешкама и ко је како и на који начин и чиме претио Србији и шта су били одговори. И добили су веома јасне одговоре за оно што их највише занима. А то су Уједињене нације, специјализоване агенције, организације, институције Уједињених нација. И то очекујете, тај притисак у наредних месец дана, јануар и фебруар", рекао је председник Вучић.

Како је председник Вучић рекао да питање Косова мора да се реши пре него што почну разговори око Украјине, јер како је навео, Путин ће моћи у неком тренутку да каже - како не признајете, а направили сте косовски преседан.

"Његов је интерес Русије. Он тражи нешто за шта може да се ухвати, како ће да објасни то - упао сам и заузео сам Крим, заузео сам Донбас, заузео сам Запорожје, историјско право и не знам шта све, то не иде у савременом свету, мора се наћи правни преседан. Он се борио за своју земљу", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је прокоментарисао да смо се упирали око мање важних ствари као што су, између осталог, таблице и додао да је тај споразум потписан још 2011. године и да 99 одсто Срба има управо те таблице.

Неће се више поновити малтретирање грађана-оштро ћемо санкционисати

Председник Вучић поручио је да држава више неће дозволити да мали број људи на протестима понижава и физички малтретира грађане и да ће сви који то буду покушали бити оштро санкционисани.

"Ово је покушај понижавања обичних нормалних људи који раде свој посао службенички, који га раде поштено, за невелику плату", рекао је председник Вучић након емитованог снимка са протеста студената испред Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Председник Вучић је навео да су окупљени мислили како су јаки у чопору и ударали људе из обезбеђења министарства, који су избегавали сукоб.

"У чопору се осећају много јаки, па мисле да имају право да ударе свакога. Али да женама не дозволите да изађу, мајкама да оду кући својој деци да направе ручак, било коме, да забрањујете некоме где ће и како ће да се креће. Јер сте тако смислили да то можете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се извинио људима из Министарства државне управе и додао да није био обавештен да се тако нешто дешава.

"Овако понижење да допустим за било које грађане Србије, да се овако скупи неко ко ће да неком каже ти смеш да прођеш, а ти не смеш да прођеш", рекао је председник Вучић.

Исткао је да грађани трпе малтретирање целог града са 50 шатора у којима не спава ни 10 људи који протестују.

"Ок, трпећемо, али немојте да малтретирате све друге људе. Издржаћемо један дан, али немојте физички да их малтретирате. Ово је срамота за мене, срамота за нашу државу да се овако нешто дозвољавало и то се неће поновити. Можда ће да се понови у покушају нечијем, али ће бити оштро санкционисано", поручио је председник Вучић.

"EXPO 2027" треба да Србији донесе велику енергију у економском смислу

Председник Вучић рекао је данас да "EXPO 2027" треба да Србији донесе "енергију на млазни погон" у економском смислу, и да је неопходно да се земља представи као једна од најмодернијих земаља Европе.

"Ми морамо да изградимо стотине километара ауто-путева, пруга, десетине болница да изградимо. "EXPO 2027" мора да буде све у тој дигиталној варијанти, дакле у "hi-techu", у вештачкој интелигенцији. Морамо се представити као једна од најмодернијих земаља Европе и као земља будућности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да мора да се заврши Национални стадион, који ће бити један од три најлепша у целој Европи.

"Не можете се такмичити са Флорентином Пересом који уложи милијарду евра у свој стадион. Не можемо то да направимо, али не знам који ће још стадион у Европи да буде бољи од нашег", рекао је председник Вучић.

Коментаришући напредак земље, а са друге стране све што се у Србији догодило након избора 17. децембра и на питање да ли ће се протести наставити, председник Вучић је замолио за више ентузијазма око важних економских питања.

"Стварно не могу о глупостима да говорим и о сновима опозиције", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је власт смењива, иако опозиција говори супротно, али да је смењива искључиво на изборима.

"Само морају да победе на изборима. Кажу како је смењен Тадић, па Милошевић, па да је сада њихово време. Они су лагали себе и своје присталице да они побеђују у Београду сигурно. Убедљиво су изгубили", рекао је председник Вучић.

Што се тиче насилног покушаја уласка у Скупштину града Београда, председник је рекао да је обавеза државе да чува институције, да они који су покушали да уђу немају право да бораве унутра, и да чак и да су ушли, били би избачени.

Председник Вучић је оценио да политичка криза није заустављена тог дана када је одбрањена Скупштина града Београда, већ да је заустављена на бирачким местима.

"Немају политику, легитимитет, и народ иза себе. Народ те проблеме решава на изборима. Иза паравана, убацујући листиће у кутију. То је начин како се криза решава. И то је оно што је кризу решило. Све остало је очајнички покушај да избегнете сопствену одговорност за лош резултат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је сваки пут исто, коментаришући снимак протеста након избора 2017. године.

"Јесте видели да су показали и један записник. И ови лажови из Црте који су лагали и раде у договору са многима споља. Моје питање је где су вам записници, ви потписасте све записнике, а немате ни један. Никад мање неправилности и проблема на изборима, али је све припремано унапред, очекивали су да ћемо слабије проћи, али су се изненадили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да будућност напредњака зависи од тога да ли ће препознати своју историјску улогу и повести рачуна о онима који не воде рачуна о грађанима, оним, како је рекао "бахатима".

Дао сам све од себе да са Бошњацима живимо у миру, поносан сам на то

Председник Вучић рекао је да је дао све од себе да Срби и Бошњаци живе у миру, да је у претходном периоду урађено много пројеката у деловима земље у којим живе Бошњаци и да они умеју да цене пажњу и постигнуте резултате.

"Ја сам поносан на чињеницу да сам дао све од себе да са Бошњацима живимо у миру - и живимо у миру. Мој коалициони партнер, вероватно и најближи партнер, је Бошњак (Расим Љајић). На сваке изборе излазимо заједно. Победили смо у Новом Пазару", рекао је председник Вучић.

Додао је да и они Бошњаци који не гласају за СНС, знају колико тога је за њих урађено.

"Идите и питајте Бошњаке који не гласају за нас. Они ће вам рећи да је више Вучић урадио него сви други пре њега заједно. Сви који су фер ће вам то рећи. То је оно што они умеју да цене", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је верска разноликост богатство Србије и да је поносан када је на неким од туристичких сајмова, попут Винске визије, видео и понуду туристичке организације Новог Пазара.

"Погледам и видим цркву Петра и Павла, Сопоћане, али и Алтун-алем џамију, Султанију Валиде џамију. И једно и друго је наше богатство. Наша верска разноликост је богатство Србије које можемо да понудимо свима. Да то буде једна од најбољих туристичких дестинација", рекао је председник Вучић.

Очекујем двоцифрен број медаља на Олимпијским играма у Паризу

Председник Вучић рекао је да очекује двоцифрен број медаља на Олимпијским играма у Паризу, као и да се нада да ће Србија из атлетике освојити три медаље.

Председник Вучић је рекао и да верује да је Србија за Европско првенство у фудбалу наредне године добила групу из које може даље да иде.

"Верујем у репрезентацију Србије. Верујем да смо добили групу у којој можемо да идемо даље. Верујем да смо од две репрезентације бољи. Енглези и Французи су фаворити", рекао је председник Вучић и додао да ипак не треба отписати и Немце.

Председник Вучић је додао да ће се наставити и даље са улагањем у спорт и да су дата велика средства Атлетском савезу, али да је потребно још.

Председник Вучић је нагласио да очекује добре резултате на Олимпијским играма и од алтетичара.

"Ми се надамо да по први пут можемо три медаље да узмемо на Олимпијади у Паризу, то би било "лудило" за Србију из атлетике. И верујемо да ћемо да имамо Николу Јокића у Паризу, да то буде најбоља утакмица свих времена. Најбоља, најтврђа и најзанимљивија утакмица, права утакмица, ми и НБА, амерички тим, ако нешто будем желео да гледам икада, то ће бити та утакмица", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да се претходне године радовао сваком спортском успеху, али да му је пораз у финалу Светског првенства у кошарци од Немачке тешко пао.

Председник Вучић је поновио да неће бити председнички кандидат 2027. године, а на питање да ли би некад водио Црвену Звезду или Партизан, након што му истекне мандат и након што заврши високу тренерску школу, одговорио да би теоретски могао, али је, како је приметио, толико "слаб" да су довољно паметни и једни и други да га никада не би изнајмили или узели за неке млађе категорије.

"Верујем да ћу ове године да завршим факултет. Тако да ћу да имам два факултета. И надам се да ће да ме приме, тамо иза 2027. године, да водим неку децу у "Младости", "Ушћу", "Војводе Степе", "Торлаку"", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да неће бити кандидат на председничким изборима 2027. године, да то не може да буде по Уставу, а како је навео, "на пада му на памет да мења Устав".

Нису признали пораз на изборима ни 2017. ни 2022. године

Председник Вучић изјавио је да опозиција никада није била спремна да призна пораз на изборима, ни 2017. ни 2022. године.

"Никад нису признали резултате, јер они не могу да изгубе. Они су толико паметни и они су елита. Како они да изгубе изборе у Батајници, Борчи, Овчи, Котежу, Лебану, Лесковцу, Врању, Крушевца и осталим местима у Србији", рекао је председник Вучић и осврнуо се на наводе опозиције да Батајница не може да одлучује о изборима Београду.

"Зашто Батајница не би одлучивала, то је једно прелепо место са 30.000 људи који имају право гласа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да многи мисле да живе у 1996. години.

"Они мисле да је ово Милошевићево време. Не могу да се изместе из тог периода, јер су тада били млади. То их враћа у младост, да су важни, да се питају", рекао је председник Вучић.

Поводом оптужби опозиције да власт није смењива, председник Вучић је рекао да је СНС смењива, али да опозиција није показала ниједан записник, иако тврди да су избори били нерегуларни.

"Немају ни један записник, никад мање неправилности, никад мање проблема. Све је мирно прошло", рекао је председник Вучић.

Поводом тврдњи појединих представника опозиције да су пред њим "године туге, патње и бола у затвору", председник Вучић је рекао да га не могу уплашити, јер иза њега остају дела.

Према његовим речима, за људе који имају част, образ идеју и идеологију, политички прогон никада није проблем.

"Затвор? Привођен сам много пута. Углавном због фудбалских и кошаркашких утакмица. И туча кад сам млађи био. Никада због лоповлука, криминала или нечег другог. Можете ме гонити за шта хоћете. Да ме уплашите, не можете. Јер иза мене остају дела. Ви нећете да победите никада", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић својим политичким противницима пожелео је да их, како је рекао, Бог поживи.

"Видите како ме је послушала Мариника Тепић, да прекине штрајк глађу. Лепо сам је замолио у претходну суботу да прекине штрајк глађу. Видите да ме послушала, бесмислено је било. Све је то бесмислено. Знају они да су измишљали, да мало глуме хероје, да мало глуме повређеност, да се мало заборави да ли су они криви за то што су изгубили изборе или не, него да буде наравно крива власт", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, они који то све причају неће моћи да окрече ни беле линије по путевима, аутопутевима и брзим саобраћајницама, а камоли да окрече школе, болнице и све друго што је урађено.

Председник Вучић је рекао и да ће за Србију наредне четири године да буду одличне, али лоше за неке друге који ће морати да сагледају себе.

Коментаришући осуде које је добио због тога што су он и министар финансија Синиша Мали на видео снимку док се возе колима певали песму Лепе Брене "Четири године" чији стихови наводе "четири године, дуге, године бола и туге" председник је рекао да је то била шала и да се извињава ако су некога том песмом увредили.

"Извињавам се ако смо некога том песмом увредили, ја мислим да је реч о лепој песми. Ако је то све, ако је то најтеже што могу да нам пребаце, па због тога прете затворима и не знам чиме, у реду", рекао је председник Вучић.

На питање да ли су тачни наводи опозиције да му нико од западних земаља није честитао након избора, председник Вучић је рекао да му је званично честитао Емануел Макрон.

"Нећу да говорим о другим људима који су ми честитали. Изборни нису били председнички, већ парламентарни, али сам бар од 11, 12 европских премијера добио личне честитке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је сасвим нормално да је добио новогодишњу честитку од Владимира Путина.

"Па коме да честита, Шолцу? Честитао је и Орбану", напоменуо је председник Вучић и додао да не живи за честитке.

"Ја не живим за честитке. У политици живим за то шта ће да се прича за 20, 30 и 40 година. Зато ми је стало да за ове три године направимо резултат", закључио је председник Вучић.

Настојаћемо да законски формализујемо да други дан Божића буде нерадни

Преседник Вучић је најавио могућност да би и дан после Божића могао да буде нерадни дан и додао да остаје да се види да ли то може и законски да се формализује.

Председник Вучић је рекао да ће видети да ли Влада Србије може да донесе такву одлуку и да дан после Божића, 8. јануар постане нерадни дан.

"Ионако тада нико не ради. Остаје да видимо да ли можемо законски то да формализујемо и како да ту одлуку изведемо и шта можемо да урадимо", рекао је преседник Вучић на ТВ Прва у вези са иницијативом да понедељак, први дан после Божића односно дан Сабора пресвете Богородице буде нерадни.

Извор: Танјуг/ТВ Прва