Вести

Председник Вучић: Идем у Брисел да разговарам са Борељом

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће отпутовати у Брисел где ће разговарати са високим комесаром ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом, али да са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем неће, јер са њим "нема шта да се разговара".

Председник Вучић је за РТС рекао да разговор са Куртијем нема смисла.

"Он држи придике о Енверу Хоџи, Адему Демаћију, Марксу, о унутрашњо политичким стварима у централној Србији... Отићи ћу у Брисел да разговарам за Борељом сат, два, 10, са Куртијем немам шта", рекао је председник Вучић.

Када се ради о томе што је Приштина дозволила прелазак административних прелаза за српске превознике са страном робом, председник Вучић је рекао да су ствари много озбиљније.

"Кажете променио је одлуку и дозвољава улазак робе из иностранства. Јер схватате какав је то безобразлук. То значи да Срби не могу да увезу кисеоник или хлеб, воду, ништа што је произведено у Србији, али ви Срби сте добродошли ако треба да зарађујете паре за наше стране компаније. Ми смо извршили притисак за нашу америчку и немачку робу коју Срби превозе. И странце није срамота да се хвале таквом одлуком. Најмање милион дневно су губици", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да протера Србе са целе територије Косова и Метохије.

"То је њихов једини циљ. Реч је о енверисти, о најближем, патолошком следбенику Адема Демаћија. Курти је његов портпарол и његов најближи сарадник", рекао је председник Вучић за РТС.

Додао је да се разговара са људима које не интересује мир.

"Шта имам да разговарам са њим? О томе да ми објасни да ми треба нешто да учинимо", навео је председник Вучић.

По питању КиМ, председник Вучић је рекао да Србија, из милион разлога, разговара само са колективним Западом.

"Морате да наставите да разговарате, не смете да испаднете из тога. Онда се поставља питање: Како да разговарате са неким са ким разговора у ствари нема", навео је председник Вучић и додао да ће отићи у Брисел на састанак са високим представником ЕУ Жозепом Борељом да види шта је то што се тражи од Србије.

Говорећи о хапшењу косовских полицајаца, председник Вучић је рекао да са стопроцентном сигурношћу зна да су они ухапшени на територији централне Србије, те да не зна шта се збивало на територији Косова и Метохије, јер та територија није у надлежности Београда по Кумановском споразуму.

Нагласио је да се Србија сада налази у најтежој ситуацији и да је под најтежим притисцима.

"Неко мора, у име грађана, да обавља тешке послове у најтежим могућим условима. Земља је у тешкој ситуацији, и због рата у Украјини. Србија је једина земља у Европи која није увела санкције Русији", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће на састанак у Брисел понети извештај о ухапшеним Србима на Косову и Метохији, као и да су они у тешкој ситуацији.

Како је председник Вучић објаснио, официр за везу на КиМ је обишао ухапшене Србе.

"У Гњилану је обишао Милуна Лунета Миленковића, Немању Влашковића, Милована Божовића и Далибора Спасића", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прочитао извештај о стању једног од ухапшених Срба.

"Отац двоје малолетне деце има видљиве повреде на потиљку превијене газом испод које се, према његовим речима, налази неколико шавова после ушивања повреде који су му припадници тзв. косовске полиције нанели ударцима кундаком пушке", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је додао да је код њега видљив и хематом изнад десног ока, као и обострани хематоми на врату и кључној кости.

Такође, рекао је да су видљиви трагови на зглобовима шака настали од везивања.

Председник Вучић је објаснио да је ухапшени Србин био упадљиво анксиозног понашања.

"Они су га приликом хапшења ударали и вређали. По довођењу у полицијску станицу показивали су му слике терориста из УЧК са намером да га застраше", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, на терет му се ставља "упад у просторије тзв. изборне комисије, као и напад на војнике КФОР-а".

"Милован Божовић после два и по месеца притвора и даље има видљиве повреде на надлактици десне руке које су настале приликом привођења. Ставља му се на терет напад на службено лице и учешће у организованој криминалној групи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је интересантно да је свим ухапшеним речено да им се ставља на терет ширење верске и националне мржње.

"Душан Обреновић је брутално претучен. Он и даље има ожиљке као последице бруталног пребијања и одвођења у станицу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је ухапшени Радош Петровић угледан и послован човек са КиМ-а, као и да је тражио да му се појача терапија, али наводи да је "велики страх од затворских чувара".

Председник Вучић је рекао да је ово све речено у присуству затворских чувара.

Председник Вучић је рекао да је проблем објаснити ситуацију народу пошто од њега очекују оштрију реакцију.

"Наше је да се боримо и да тражимо све што можемо. Знам да је Србима прекипело и да је дотерало цара до дувара. Људи у централној Србији и у Београду нити разумеју нити хоће да разумеју", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС1