Вести

Председник Вучић: Ми смо истински пријатељи Кипарској држави

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Кипра Никосом Христодулидисом, да су недвосмислено потврдили жељу да се додатно унапреде билатерални односи и сарадња две земље, и захвалио Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

"Изразио сам захвалност Кипру на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и поштовању међународног јавног права и повеље УН и Резолуције СБ УН 1244", рекао је председник Вучић у свом обраћању медијима.

"Лично сам имао прилику да у детаље упознам председника Христодулидиса о ситуацији на Kосову и Метохији, о току дијалога, о жељи Србије да компромисима и кроз дијалог решава проблеме по том веома тешком питању", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је кипарског колегу упознао и са тешким положајем српског народа на KиМ, али и са тешком позицијом Србије.

"Указао сам и на тешкоће и тежину позиције српског народа на KиМ и тешку позицију Србије која данас испашта ни крива ни дужна само зато што поштује норме међународног јавног права и повељу УН, због политике силе и политике рушења међународног права од оних који су знатно јачи од ње", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Србија у потпуности подржава норме међународног јавног права, Повељу УН, територијални интегритет и суверенитет Кипра, на земљи и на мору.

И таква политка Србије је непромењива, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Кипар истински пријатељ наше земље, као и да смо ми истински пријатељи и народу и држави Кипар.

"Христодулидис је велики пријатељ Србије, ми смо поносни, срећни и захвални што је он гост наше земље. Желим вама и вашој делегацији да се у Србији осећате као код своје куће, као што се и ми осећамо у Никозији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић пренео је да су прво имали разговоре у четири ока, па затим и две делегације, као и да ће вечерас бити приређена у част госта из Кипра свечана вечера.

"Сутра имамо наставак разговора, такозвани трећи самит две владе или трећи савет о сарадњи, како год хоћете", рекао је председник Вучић и додао да су претходно одржани 2013. и 2018. године.

Председник Вучић додао је да такве самите Кипар одржава само још са Египтом и Грчком, што показује колико је важан однос наш према Кипру и њихов према нама.

Kипар снажно подржава европски пут Србије, потписујемо три споразума

Председник Вучић истакао је данас да је Kипар једна од земаља која снажно подржава европски пут Србије и најавио да ће данас или сутра бити потписана три споразума о сарадњи из области науке, образовања као и из области сарадње дипломатских академија.

Председник Вучић на заједничкој конференцији захвалио председнику Kипра Никосу Христодулидису на сталној и веома значајној подршци Kипра на европском путу Србије.

"Kипар је једна од земаља која чврсто и снажно подржава наш европски пут, која са нама сарађује у свим областима друштвеног живота. Данас или сутра ћемо потписати три споразума из области иновација и науке, из области образовања, из области сарадње наших дипломатских академија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је са кипарским колегом разговарао на који начин две земље могу додатно да подигну ниво услуга и размену роба, као и ниво туристичких посете, пре свега грађана Србије Kипру, али и обрнуто.

Председник Вучић је позвао кипарске инвеститоре да размисле о Србији као о дестинацији за њихова улагања.

"Овде су добро дошли и уверен сам да ће уз све оно што дајемо као подстицаје за долазак инвеститора, овде моћи да се осећају као код своје куће. То исто важи и за наше инвеститоре на Kипру", рекао је
председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да и у области енергетике постоје елементи могуће сарадње у будућности кроз пројекат ИстМед.

"За нас је важна и сарадња у области одбране. Ту имамо већ више година изузетно успешну сарадњу у области војноекономских односа и верујем да ту и такву врсту сарадње можемо додатно да унапредимо. Ја ћу у наредних 48 сати представити значајна нова достигнућа наше војске и шта је то што смо заједнички радили са нашим кипарским пријатељима", рекао је председник Вучић.

Став Kипра о подршци територијалном интегритету Србије непроменљив

Председник Kипра Никос Христодулидис рекао је данас да је став Kипра по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије јасан и да не може бити промењен.

Христодулидис је, након сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Београду, рекао да су разговарали о дијалогу Београда и Приштине.

"Желим јавно да поновим нашу подршку тим напорима српске владе. Став Kипра је јасан. Наш став не може бити промењен када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије", изјавио је Христодулидис на заједничкој конференцији.

Христодулидис је истакао и да је Kипар најјача подршка Србији на њеном путу прикључења ЕУ и сматра да је Србија учинила у последње време веома важне кораке везано за реформе, али и у многим другим областима.

"Сматрамо да то треба да буде препознато од стране Европске уније, али и да се види у разговорима и у закључцима које ћемо имати на састанку Европског савета у децембру. Ми кажемо и истичемо да је Kипар био и јесте и да ће бити један од најјачих пружалаца подршке Србији за европске интеграције", рекао је Христодулидис.

Христодулидис захвалио је Вучићу на гостопримству и додао да је сигуран да кипарски народ осећа блискост са српским, а да је он сам данас међу пријатељима.

Христодулидис је навео да су он и Вучић имали изузетну размену мишљења и разговарали о томе како да још више продубе билатералне односе.

"Последњих година готово у свим секторима одлично сарађујемо, а увек постоји могућност и за даљу сарадњу. Ја мислим посебно по питању одбране. О томе смо много разговарали, а наставићемо и сутра. Такође, и у области трговине и туризма. Сутра ујутру ћу посетити кипарску компанију која је инвестирала у Србији, као доказ подршке кипарским инвестицијама у Србији. Током последњих година, док сте ви, Вучићу, на власти, привредни развој се значајно повећао, што се види и у нашим разговорима и ставовима које исказујемо у Бриселу", истакао је Христодулидис.

Христодулидис најавио је да ће се о даљој сарадњи разговарати и на Трећем међувладином састанку између Србије и Kипра у присуству министара иностраних послова, одбране и просвете.

"Радујем се зато што ће у оквиру посете бити потписана и три веома важна мемораднума о разумевању у области образовања, науке, иновација, напредних технологија и даље сарадње министарства спољних послова", рекао је Христодулидис.

Говорећи о кипарском питању, Христодулидис је навео да оно већ пола века мучи његову земљу и додао да се од момента када је преузео дужност председника бори да се поново покрену преговори о решавању тог питања.

"Ја сам захвалан Србији на ставу који држи, не само везано за решавање кипарског питања, већ и за напоре да се поново покрену преговори у решавању овог проблема", рекао је Христодулидис.

Христодулидис је подсетио да се његова посета поклапа са дешавањима у суседству Kипра, на Блиском истоку, али и у Украјини.

"Везано за дешавање у нашем подручју обавестио сам господина председника о иницијативи Републике Kипар, пре свега за склањање народа из тог подручја, али и за нашу иницијативу да се створи хуманитарни поморски коридор којим би се преносила хуманитарна помоћ на подручје Газе", истакао је Христодулидис.

Kако је Христодулидис навео, Србију и Kипар повезује вишегодишње пријатељство и додао је да се радује што његова посета представља корак у даљем јачању везе између две земље.

Христодулидис је рекао и да га радује да у блиској будућности дочека Вучића на Kипру и да наставе са разговорима.

Навео је Христодулидис и да ће бити у сталном контакту како би учинили конкретне кораке у свим секторима, у билатералним односима и ојачали их.

"Везано за кипарско питање, везано за европску перспективу Републике Србије и наш контакт ће бити сталан", закључио је Христодулидис.

Извор: Танјуг/РТС 1