Вести

Председник Вучић: Морамо да победимо због наше деце, разоружаћемо Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће након трагедије у Младеновцу, бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја.

Председник Вучић изразио је, у своје и у име Владе Републике Србије, саучешће породицама страдалих у ОШ "Владислав Рибникар" и у Младеновцу и поручио им да смо заједно уједињени у болу и тузи.

"Ово је масовни злочиначки напад, после напада на нашу децу, а после на свакога ко се случајно нашао испред Ловачког дома. Ово је напад на нашу земљу и сваки грађанин то осећа", рекао је председник Вучић.

Додао је да су сви велики народи у сличним ситуацијама успевали да налазе разумна решења после трагедија.

"После убиства деце сви смо били у стању шока и ми, који смо рационални, као зомбији смо ходали 24 сата, тражећи мотив и разлог. После тога код свих родитеља широм Србије... Родитељи су забринути и уплашени, родитељ каже шаљем дете у школу морам да радим и очекујем да ту буде сигурно. Онда се појави психопата, монструм, ђаво и без трунке кајања убије. Како да умиримо родитеље, шта можемо да урадимо", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, у наредних шест месеци биће примљено неколико хиљада нових полицајаца, како би у свакој школи био један полицајац.

"Тиме ћемо подићи сигурност за 99 одсто и за 80 одсто смањити вршњачко насиље, што је велика ствар, јер они који туку слабије имају страх од ауторитета. То је за сигурност мајки, јер нема мајке и баке која је спавала у последњих 48 сати. У Београду има 331 школа, 331 полицајац ће ту да седи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ће за остале мере бити потребно 25 милиона евра и да је тај новац обезбеђен.

"Ноћашњи напад је терористички акт у којем су наше јединице имале задатак да ухапсе и неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен и више светлост белог дана неће видети. Из затвора изаћи неће. Толико породица је завијено у црно", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће Влада донети закључак већ данас у коме се налаже Министарству унутрашњих послова да припреми хитне измене и допуна закона о муницији којима би се пооштрили услови за држање кратког и ватреног оружја.

"Сви људи који имају оружје проћи ће ревизију; неће остати више од 30-40 хиљада комада. Извршићемо разоружање Србије, удвостручићемо казне, па да видимо како ћете набављати оружје. И код ловаца биће предвиђене шестомесечне и годишње провере лица које обухватају лекарске и психијатријске анализе и тестове за психоактивне супстанце", рекао је председник Вучић.

Даље, рекао је Вучић, Министарству унутрашњих послова се налаже да пооштри услове за ловачко оружје, јер "што мање цеви буде било, мање је и опасности за децу".

"Министарство унутрашњих послова да предузме мере да се обезбеди мораторијум за држање оружја. Налаже се Министарству унутрашњих послова да предузме све мере и да сва лица за месец дана, која илегално држе оружје, да га предају. Министарство правде да пооштри казне за неовлашћено држање оружја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да се разматрало да се у школама у Србији уведу детектори метала на вратима школа, али да она, како је оценио, не би помогла.

"Разматрали смо ту могућност. Али, у школи "Руђер Бошковић" постоје таква врата, па није помогло. У "Рибникару" ни петоро врата не би помогло, јер је дете убило оног ко је требало да му одузме пиштољ", рекао је председник Вучић.

Истакао је да друштво мора да настави да живи слободно, само да одлучимо "да се злу супротставимо".

Председник Вучић позвао је да "сви као грађани морамо да победимо", и то, како је навео, због "наше деце, бака и родитеља".

Председник Вучић је навео да је у Србији број оружја смањен на око 760.000 комада, али је оценио да то није довољно.

Такође, захвалио је јединицама које су учествовале у акцији хапшења.

"Захваљујем свим јединицама МУП-а, БИА, САЈ, жандармерији и бригади, интервентној јединици, УКП и СБПОК", рекао је председник Вучић и додао да полицајци и службе "не могу да стигну да похапсе свакога", али да за свакога "морају да одговарају".

Захвалио је и таксисти из Крагујевца, који је, како је рекао, пријавио убицу, "за разлику од оних који су знали где је, а нису пријавили".

"И они ће бити позвани на одговорност", истакао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк