Вести

Председник Вучић: Морамо да сачувамо земљу и одбранимо наше интересе

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра током целог дана имати важне разговоре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о свим важним питањима за Србију.

"Сутра ћемо имати важан разговор цео дан и вече, јер она остаје у Београду да преноћи и дуго ћемо осим званичних разговора, имати разговоре и после тога, у четири ока и заједничку вечеру. Имаћемо много времена да разговарамо о свим важним питањима за Србију, што мислим да је увек негде лековито", рекао је председник Вучић.

Нажалост, ми се увек понашамо према људима као навијачи на стадиону, али морамо да водимо рачуна о себи и да не будемо тако опредељени и оријентисани и гледамо шта је то што можемо за Србију да извучемо, поручио је председник Вучић.

Како је рекао, у сваком случају биће још много тешких ствари и тешких одлука.

"Знамо шта је то што смемо и докле смемо и знамо шта је то што не смемо. И важно је да земља иде напред", рекао је председник Вучић.

Ситуација је била веома компликована, мислим да смо сачували Србију

Председник Вучић изјавио је да је ситуација у претходном периоду била веома компликована за нашу земљу, али да смо се борили и сачували Србију.

Председник Вучић је рекао да можда глупо звучи када се каже да су уложени натчовечански напори, јер тако нешто не постоји, али да може да каже смо се изборили.

"Човек предузима радње и улаже напоре онолико колико може. Али да, ситуација је била веома компликована и тешка и борили смо се и радили свој посао. Мислим да смо сачували Србију упркос чињеници да се ни данас не осећате добро, и не можете да се осећате добро све док траје терор над нашим народом на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Додао је да ћемо видети како ће то изгледати у будућности и да је зато важан сутрашњи састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која долази у Београд.

Покушавамо да сачувамо државне интересе, али и да унапредимо економију

Председник Вучић рекао је да држава покушава да сачува Србију и интересе Србије, али да се у исто време унапреди економија и економски раст.

"Знате, сиромашнији људи боље разумеју ову потребу за напретком српске економије. Постоје бахати људи, пребогати људи, који то не желе да разумеју, који кажу, а не, баш ме брига. И зато ми морамо да се постарамо да направимо најбољи могући амбијент за даљи долазак инвестиција. Босна и Херцеговина је пре девет година имала за сто евра веће плате него што је имала Србија, а данас Србија има за сто евра веће плате него што су у Босни и Херцеговини,", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су разлог за већи економски раст и напредак у односу на Босну и Херцеговину директне стране инвестиције којих је Србија имала више.

"Они имају прихода у огромним износима, због људи који су избегли из Босне и Херцеговине у Шведску, Аустрију, Немачку, Швајцарску, Америку, Канаду, али нема страних директних инвестиција, довољно, које би ишле у производњу. Ми ту правимо разлику. И ту ће се разлика видети и у будућности", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да, када је реч о Косову и Метохији, увек ће постојати притисци из иностранства.

"Хоћемо ли ми бити под тим притиском увек? Па, бићемо. Ја сам 10, 11 година слушао како сам признао независност "Косова". А заборављате да је 2008. године Косово прогласило независност. И заборављате да то нису исти услови као пре 2008. године. Да смо издржали осам месеци па да добијете Нобелову награду за издржљивост, а не 11 година или више од 11 година", нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи