Вести

Председник Вучић: На пријатеље са Кубе смо увек могли да рачунамо

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је после готово четири деценије ово прва посета кубанског председника Србији и да је поносан и задовољан због тога, изражавајући захвалност на подршци коју та земља пружа територијалном интегритету Србије.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Кубе Мигелом Дијасом-Канела Бермудесом истакао да је задовољан што је кроз разговор могао да разуме позицију Кубе као и да види како се кубански народ бори за слободу и опстанак, као и да две земље даље раде на унапређењу односа.

"Захвалан сам на подршци територијалном интегритету Србије и морам да кажем да уз подршку председника Кубе и министра спољних послова смо имали велику подршку у латиноамеричким и карипским земљама", рекао је председник Вучић и истакао да су наши пријатељи са Кубе увек били од помоћи и давали подршку територијалном интегритету Србије.

Председник Вучић је поручио и да Куба може да рачуна на пријатељство наших грађана, наводећи да кубански народ у Србији ужива велико пријатељство и уважавање.

Председник Вучић је рекао да је са кубанским председником разговарао о разним видовима сарадње, а да посебно интересовање постоји за сарадњу у здравству.

Председник Вучић је изјавио да је Србија спремна да заједно са кубанским пријатељима помогнемо у увозу и извозу хране, а предложио је да се врати мешовити међудржавни комитет, који дефакто не функционише већ 15-ак година.

"Да укључимо људе из различитих министарстава који би пронашли начине и путеве сарадње у области спорта, здравства и да заједнички радимо на трансферу технологија обеју земаља. Куба је у спорту велесила, а да не говорим да су наши здравствени стручњаци показали огроман интерес за кубанским лековима - спрејовима, вакцинама", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником Кубе Мигелом Дијас-Канел Бермудесом.

Председник Вучић је подсетио и да је Србија успела да направи довољно ракетног пуњења у наменској индустрији захваљујући старом експлозиву који је увозила са Кубе.

"Имамо много области од политике, преко друштва у којима можемо да сарађујемо. То је оно што постоји, та врста блискости", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да је за Србију важно то што увек може да рачуна на политичку подршку Кубе, као што и та карипска земља може да рачуна на подршку Србије.

"Ниједне године Србија није прескочила да да подршку захтеву за укидању блокаде Куби. Увек смо били на страни правде, истине", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић се присетио када је био у посети Куби пре шест година.

"Тада сам упознао Дијас-Канала, такође и Раула Кастра. Имао сам част да много тога научим од Раула Кастра, као и од званичника Кубе. Тада смо поставили темеље, а сада смо почели да зидамо кућу пријатељства. Верујем да ћемо уз подршку председника Дијаса успети", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је током разговора са кубанским колегом било речи о биотехнологији, о сарадњи у научно-иновативним пројектима.

"Можемо једни другима много да пружимо, дакле, постоји обострана корист. Оборили смо рекорде у софтверским услугама, прошле године то је износило преко милијарду, што је за 43 одсто више у односу на прошлу годину. Наша трговинска размена може и мора да буде много већа", навео је председник Вучић.

Такође, било је речи и о туристичкој сарадњи.

"Оно што је веома важно, то је да смо разговарали о туристичкој срадњи, да видимо како да додатно развијамо ту област. Постоји интерес наших људи да посећују Кубу, даљина није мала препрека, али наши људи све више путују, имају више новца него раније, биће то једна од добрих дестинација за будућност", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић се на крају захвалио кубанском председнику на посети и пожелео му да се у Србији осећа као код куће, да чешће долази овде, али и да "пренесе братске поздраве народу Кубе, да зна да има пријатељски народ овде".

Председник Кубе Мигел Дијас-Канел Бермудес изјавио је да је са председником Србије Александром Вучићем и члановима владе Србије разговарао о унапређењу сарадње.

Он је на заједничкој конференцији рекао да је потврђена жеља да се учврсте пријатељске везе, али и да се то стање унапреди, као и сарадња која се односи пре свега на привредна улагања.

"Ниво дијалога је добар. Имамо савршене односе између МИП-а и парламената као и сарадњу на пољу културе, спорта, здравства", рекао је он.

Кубански председник се захвалио српском народу на топлом пријему и истакао да су делегацију Кубе грађани Србије препознавали и поздрављали где год су пролазили.

"Људи су на улици препознавали нашу поворку и поздрављали нас, очито постоје тесне везе пријатељства. Те односе су почели највише да развијају Тито и Фидел Кастро. Имамо 120 година пријатељских односа који су побољшани посетама државних делегација", рекао је он.

Извор: Танјуг/РТС 1