Вести

Председник Вучић: На развоју српске војске наставићемо да радимо

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да за српску самоходну хаубицу Нора знају сви у Европи и да је то фантастичан артиљеријски систем, који је поуздан и релативно јевтин.

"Нора је поуздано оружје које разара све на 40 километара. Ми ћемо да ширимо домет на 70-75 километара. Огромне кратере прави, а грешка је до 50 километара. Што заправо значи да погађа циљ", рекао је председник Вучић, док је заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, председницом Владе Републике Србије Аном Брнабићи представницима Војске Србије, показао мађарском премијеру Виктору Орбану шта све поседује српска војска током приказа способности Војске Србије "Гранит 2023" на аеродрому у Батајници.

Председник Вучић је објаснио да су борбена оклопна возила пешадије која су изложена, а поред којих је делегација прошла, модернизована у последњих неколико година.

Они су обишли и нове извиђачке борбене беспилотне летелице ЦХ-95, која је унапређена у односу на раније верзије и може да поносе терет од 200 килограма.

Такође, обишли су и различите ракетне системе које има Војска Србије, као што су руски ПВО систем Панцир и кинески ФК-3.

Бројне промене у Војсци Србије, сада много снажнија и настављамо да је јачамо

Председник Вучић изјавио је након успешно изведеног приказа Војске Србије "Гранит 2023" на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић", у Батајници да су грађани могли да виде најсавременије оружје и бројне промене, као и да је Војска сада много снажнија и поручио да ће Србија наставити да је јача.

Председник Вучић је рекао да је имао одличне разговоре са мађарским премијером Виктором Орбаном и да ће Србија, која није НАТО земља и не жели да буде јер жели да чува војну неутралност и Мађарска која јесте чланица НАТО, сарађивати у многим областима које се тичу борбе против тероризма и употребе савремених војно-полицијских средстава.

Та сарадња, према његови речима, обухватиће све области, од производне до вежбовне.

"Данас смо могли да видимо први пут беспилотне борбене летелице ЦХ-95 и други пут ЦХ-92, али и наше "Врапце" који су гађали успешно и све скоро погодили. Даље развијамо наше дронове и наручили смо и пре краја године моћи ћете да видите наше дронове Камиказе, које смо већ купили и резервисали", истакао је председник Вучић.

Нека опозиција скупи потписе и идемо на референдум, уједно и на изборе

Председник Вучић поручио је опозицији да скупи довољан број потписа за референдум за његову смену, пошто је спреман за тај референдум, као и да би онда уједно били одржани и избори.

На питање новинара како коментарише то што су председник ДС Зоран Лутовац и Небојша Зеленовић из покрета Заједно данас најавили да почињу да прикупљају потписе за референдум за његову смену, председник Вучић је рекао:

"Увек сам одушевљен коалицијама Заветника, Двери, Лутовца, НАТО Поноша и других. Не одустајем од онога што сам рекао, њих има 85, не треба им ниједан више, скупите 85 за моју смену и ићи ћемо на референдум, само немој после да кукате да ли ће то да иде са овим или оним - не него ћемо 17 пута да излазимо - сви заједно идемо, да се изјасне људи о мени и о политичким странкама и њиховим политикама. То нико на свету не би прихватио, да им додам још толико, ево ја ћу да им додам још 85 потписа, прихватам и немам никакав проблем".

Рекао је да, ако је народ против њега, да му не треба ни дан да буде више на власти, ни једног секунда.

"Само после немој да се жале Европљанима, као што се сада жале. Какве све захтеве испостављају. Прво су причали како смо их повредили што смо спустили цензус са пет на три одсто, пошто су сада чули да хоћемо да им угодимо и да постоји иницијатива да им вратимо на пет одсто, јер су много нарасли, па онда немој Вучићу случајно да пустите, јер ми не смемо у јавности да кажемо да треба да се подигне цензус опет на пет одсто, али случајно немој Вучићу да пустите да дигне цензус на пет одсто...", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, онда странци прво дођу па кажу шта су им захтеви.

"Па онда кажу - пету националну фреквенцију морате да дате томе и томе, и за то се питају опозиционе странке и европске политичке партије. Да ли сте сви заједно нормални, у којој то земљи у свету има", запитао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1