Вести

Председник Вучић: Намера Приштине да протера српско становништво са севера КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је поводом актуелне ситуације на Косову и Метохији да се налазимо на раскрсници, хоћемо ли даље имати мир или не и да је пређен рубикон, као и да више нема никакву сумњу у то да Аљбин Курти хоће да изазове рат по сваку цену.

Председник Вучић је рекао за РТС да је важно да се то каже, како би се избегле све спекулације.

Постоји један човек на Балкану, Аљбин Курти, који хоће да изазове рат, истакао је председник Вучић и додао да је до сада избегавао да се користи речником оптужби и да је увек тражио могућност за компромис.

"Плашим се да смо прешли рубикон и да ће бити веома тежак повратак на нормалу. Србија ће дати све од себе да се то догоди", истакао је председник Вучић.

Када говоре да Курти због хапшења полицајаца уводи забрану увоза српске робе, не можете то да забрањујете по прописима који постоје, од ЦЕФТА до других, показујете да желите глађу да изнурујете народ на северу КиМ и да га оставите без лекова и основних намирница и свега другог, рекао је председник Вучић.

"Њихова је намера да заувек отерају српско становништво са севера КиМ", навео је председник Вучић и додао да је од почетка године било чак 600 упуцаних Срба и ниједан Албанац. Цела криза почиње оног тренутка када неко доноси одлуку да се иде на нелегитимне изборе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да је показао данас представницима земаља Квинте, са којима је данас разговарао, писани гарант КФОР-а и ЕУ, који је добио на почетку протеста на северу КиМ да неће бити хапшења, а да су га они молили да проба да утиче да ситуација даље не ескалира.

Председник Вучић је за РТС рекао и да је са командантом КФОР-а Анђелом Ристућом имао коректан разговор, а да се он осећа повређено због повреда његових војника.

"Показао сам му снимак где се виде Обреновић и Петровић и да они ништа нису урадили, а да им је продужен притвор, зашто‚ јер су их пребили од батина у притвору", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је имао тешку ноћ током које је покушао да смири људе на северу.

"Тамо имате мање од један одсто оних који хоће да иду против Београда, а у корист Приштине, али срећом већина жели да сачува мир. Имали смо тешку ноћ", рекао је председник Вучић.

Када се ради о Милуну Миленковићу Лунету који је јуче ухапшен, председник Вучић се упитао за шта је он тачно крив.

"Кажу крив је за догађаје испред изборне комисије где су долазили да показују силу и кажу да је неко бацио каменицу. Он није бацио, али је био присутан", рекао је председник Вучић.

Када се ради о изборима одржаним 23. априла, председник Вучић је рекао да је циљ Приштине био да у просторије општина, у којима никада нису били, поставе некога да би понизили српски народ.

"Тада су почели протести. Пре Миленковића Лунета ухапсили су Душана и Радоша и упуцали Гаљка у леђа, а нико не одговара за то, сви се праве луди", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да ниједан војник Војске Србије, ни полицајац нису прешли административну линију приликом хапшења тројице припадника полиције тзв. Косова.

Председник Вучић је навео да су они ухапшени на 1,8 километара од административне линије на потезу Орахово-Гњилица.

"То је веома удаљено од Тресаве-Батњик где су оставили свој аутомобил, при чему Курти каже да су ухапшени 300 метара од линије. Шта радите ви на 300 метара од линије, без обавештавања КФОР-а", упитао је председник Вучић, гостујући у дневнику РТС-а.

Председник Вучић је нагласио да припадници косовске полиције немају шта да траже на подручју Тресава-Батњик без одобрења КФОР-а.

"Немају шта да траже, посебно не са дугим цевима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија има доказе о томе да КФОР није био обавештен о свему овоме, као и да ће те доказе сутра поново предочити представницима Европске уније из земаља Квинте.

Председник Вучић је навео да Срби живе у лудилу и терору на Косову и Метохији, а да му западни званичници на то кажу да ситуацију прате преко Еулекса.

"Немојте више да пратите. Нисте ви мени написали да ћете да пратите преко Еулекса, него сам ја гарантовао нашем народу да морају да имају поверења и у вас и у нас", рекао је председник Вучић.

Додао је да је фрустриран због неиспуњених речи и обећања.

Председник Вучић је поручио да, упркос мерама Приштине, Срби на северу КиМ неће бити ни гладни ни жедни.

"Куртијев је једини циљ, пошто је знао да се одржавају састанци у Бриселу, желео је јуче да изазове сукобе, преко својих служби и неколико својих Срба у Северној Митровици који би изазвали немире, не би ли ми реаговали лоше - хоће рат и да Србија буде кажњена због тога", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је показао документ у коме пише да су припадници косовске полиције ухапшени тачно 1,83 километра од административне линије.

Приштина каже да неће да примају робу из централне Србије и то доносе на тако махнит начин, приметио је председник Вучић.

Каже да озбиљни људи не доносе на тај начин тако важне одлуке које ускраћују живот људима на КиМ.

"Не треба људи на северу да брину - нећемо дозволити да буду гладни, како год и шта год буде требало да радимо, неће бити ни гладни нити жедни, као што смо се већ суочавали са таксама и свему другом", нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС1