Вести

Председник Вучић: Наша политика је самостална, независна и слободарска

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће суоснивач компаније Епл Стив Вознијак, са којим се састао, добити пасош Србије у наредних пет дана.

"Сада је та процедура краћа, сада да ли ће добити сутра или за пет или седам дана, потпуно је свеједно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да када такви људи, као што је Вознијак, долазе у Србију онда се на боље мења имиџ наше земље.

"Добро је да се покаже и да та врста самосталне, независне и слободарске политике коју Србија води привлачи све већу пажњу оних људи који су све само не неважни у свету и који ће и у будућности о много чему моћи да одлучују", рекао је председник Вучић.

На питање како смо успели да га заинтересујемо да дође у Србију, председник Вучић је рекао да је Вознијак сам био заинтересован, зато што све зна о Србији.

Човек је такве интелигенције да све разуме и воли независну позицију Србије, нагласио је председник Вучић.

"Он је човек Американац из Калифорније који ради и са Кинезима и са Русима, са свима. И он је приметио позицију Србије и рекао - ја волим позицију Србије. И рекао је да својим пријатељима говори да је Србин који живи у Америци. Шта му се свиђа код нас, па независна политика, да будем искрен. И то је оно што је рекао неколико пута и током ручка. Ти људи су независни, они имају своју самосталност, своју слободу, свуда на свету", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Вознијак један од најбогатијих људи, као и филантроп.

Председник Вучић рекао је да је Вознијак вероватно најпаметнији човек којег је срео и човек који је изумео савремене компјутере.

"Рекао ми је рецимо зашто он не мисли да ће вештачка интелигенција тако лако и тако брзо да буде доминантна. И онда сам питао који ти је пример? Он је рекао, па стави коња на шаховску таблу и играј коњем да будеш на сваком пољу, а да ни једном не додирнеш два пута неко друго поље. Каже, вештачка интелигенција није могла да да одговор, а човек је пронашао одговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да долазак Вознијака мења позицију Србије на мапи у тој области и да су зато разговарали о унапређењу образовања.

"Ми ћемо много више новца улагати у образовање, не само у веће плате, јер ћемо плате да повећамо, али онда морате да узвратите и већим радом, дужим, и интензивнијим, као и напорнијим радом. Друга ствар је да ћемо у нашу земљу доводити најмоћније и најбоље и стране универзитете, правити њихове франшизе у Србији, зато што нећемо да нам деца одлазе у иностранство, зато што не могу да нађу или по њиховом мишљењу не могу да нађу довољно добар универзитет овде у Београду и Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је 15.000 у дуалном образовању и да 67 одсто њих чим заврши школу има посао са платом већом од 72.000 динара, а остали плату већу од 60.000 динара.

"То морамо да повећамо на броју 30.000, посебно за занатске послове и за све друго, али истовремено морамо да дамо неупоредиво бољу понуду за високо образовање у будућности. И наравно да додатно наградимо и професоре да би напредовали и имали неупоредиво већа примања, да не би одлазили да буду гостујући професори по иностранству или да заувек одлазе у иностранству. Тако да је образовање била кључна тема и верујем да ћемо у будућности имати много подршке од Вознијака", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да очекујемо у марту или априлу још једног великана светске компјутерске или софтверске индустрије да посети Србију.

"Онда ћемо имати неке додатне идеје и верујем да ће људи бити задовољни, јер је то оно што је будућност и оно што је важно за Србију", нагласио је председник Вучић.

Ове године ниво инвестиција рекордан

Председник Вучић изјавио је да очекује да укупни приходи ИТ сектора буду преко 3,6 милијарди евра ове године, што значи да у БДП-у превазилазе пољопривреду, што, како је истакао није било могуће пре 10, 15 година.

Председник Вучић је за ТВ Прва рекао и да је ниво инвестиција од почетка године до сада четири милијарде 195 милиона евра, као и да очекује да до краја године буде 4,42 до 4,45 милијарди, што је рекорд.

"Очекујемо стопу раста од 2,7, али ниво инвестиција ћемо и поновити", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, све је већи број инвестиција из Азије, пре свега Кине и Јапана и захвалио се на томе посебно јапанском амбасадору.

Такође, рекао је да је све већи број инвеститора из Јужне Кореје.

"Остаје да јачамо Емирате, Индију, рад са другим азијским инвеститорима. Те земље са Истока ћемо и у будућности све више привлачити", рекао је председник Вучић.

На питање о британском глумцу Рејфу Фајнсу, који поседује српски пасош, председник Вучић је рекао да је он грађанин Србије, пристојан човек, који стално лепо прича о Србији, што је, рекао је, такође важно за привлачење инвестиција.

Отвараћемо аеродроме широм Србије, то је питање напретка и развоја земље

Председник Вучић изјавио је да аеродроми у Нишу и Краљеву морају да раде више, као и да Србија мора да размишља о отварању нових аеродрома, јер је то питање свеукупног напретка и развоја земље.

"Ми смо земља у којој ће аеродроми морати да раде више, Нишки аеродром ће морати да ради много јаче, али ће и Лађевци, Морава осим ове две или три линије које постоје за Истанбул и Солун, морати да ради још више и још боље", рекао је председник Вучић и додао да нам је за то потребно да будемо још богатији.

Према његовим речима, када људи не буду желели да слећу у Београд, јер немају два сата времена да губе после лета онда ћемо морати да размишљамо и о другим аеродромима у нашој земљи који ће бити на удаљенијим локацијама.

"То је питање развоја земље, напретка свеукупног и верујем да ћемо то моћи да направимо", рекао је председник Вучић и додао да се нада да ће и аеродром Росуље код Крушевца моћи да буде оспособљен за мале авионе и за међународне прелазе као и они у Сомбору, Врању и Сјеници и на многим другим местима.

Председник Вучић је додао да га радује што ће и Ниш добити нову модерну аеродромску зграду.

"Велики смо новац уложили у ову зграду, у Нишу и ускоро ће бити готово и то је добро да Ниш добије модерну аеродромску зграду као што је добија Београд и наставићемо са тим. Срећан сам због Нишлија", рекао је председник Вучић.

Задовољан сам како листа "Србија не сме да стане" води кампању

Председник Вучић изјавио је да је задовољан предизборном кампањом коју води листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и то програмом и садржајем али и чињеницом да није било инцидената од почетка предизборне кампање.

"Ово је прва изборна кампања у којој није било ни инцидената, ни једне туче, сукоба, што се дешава у много развијенијим, са демократском традицијом земљама старијим од нас. Задовољан сам оним како листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" води кампању, задовољан сам садржински, програмом и плановима, обећањима и идејама које су реалне и озбиљне", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Са друге стране, додао је, могу се видети само напади на Александра Вучића који стижу из "централа опозиционих странака".

"Не од људи, већ из централа, "Србија против насиља" и неких других. Нека раде свој посао, а само сам чуо увреде на рачун мог оца и мајке, и све друго. То говори о њиховој немоћи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да опозициони представници, како је рекао, воле себе да обмањују лажним истраживањима, али да људи у Србији то виде, као и да се Србија драстично променила.

"Верујем у убедљиву победу пристојне и нормалне Србије. Позивам људе да не одговарају на исти начин", поручио је председник.

Председник Вучић нагласио је да је за то како се реагује на увреде направио пример, када су, како је рекао, "људи из СПС-а узвикивали Вучићу педеру".

"Ваљда сам им крив што су толико година на власти јер никада не би били, да није било тог "педера" о коме говоре. Ја сам на то одговорио "толико о инвентивном програму и плану" и ништа теже није потребно. Не морате тежим речима да одговарате, већ својим поступцима, радом, програмом, обећањима и победа ће утолико бити већа и убедљивија", поручио је председник Вучић.

Просечна плата у децембру 820 до 830 евра

Председник Вучић рекао је да очекује да ће просечна плата у децембру износити између 820 и 830 евра.

Председник Вучић је за ТВ Прва рекао и да од 1. јануара следи додатно повећање пензија за 14,8 одсто, а да ће минималац бити преко 47.000 динара.

Председник Вучић најавио је да следи и повећање плата најпре од 10 одсто, а да верује да ће током године, од маја, јуна или јула доћи до додатног повећања плата посебно у просвети.

"Посебно ћемо ићи на повећање у области просвете, образовања, дакле оних области које су од кључног значаја за развој наше земље у будућности, али пре свега за развој и напредак младих људи у које ћемо морати да уложимо много више", поручио је председник Вучић.

На питање да прокоментарише то што је Републички фонд за здравствено осигурање проширио листу лекова који се не плаћају за 22 нова лека од којих је 16 за најтеже болести, председник Вучић је одговорио да су то иновативни лекови и да ће наставити са тиме, као и лечењем ретких болести.

"То су добре вести за људе, али је и моја кривица и наша кривица што више тога нисмо урадили раније. Ја немам проблем да то кажем. Зато што смо уложили огромна финансијска средства, Клинички центар Београд смо изградили, од пусте земље у Нишу клинички центар, 150 болница и домова здравља смо изградили. Али је проблем у томе што смо се увек бавили великим стварима, а нисмо довољно водили рачуна о обичним људима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће мамограф стићи и у Обреновац, у Власотинце, и у многа друга места, али да је невероватно да у Обреновцу, који има 70 или 80 хиљада становника, не постоји дигитални мамограф.

"То су невероватне ствари и то показују да ми нисмо показивали довољно пажње. Можда постоји оправдање у томе да смо увек били суочени са тим великим питањима, али су то ствари које код себе морамо да мењамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је у КБЦ Косовска Митровица запослено још 50 људи.

"Тамо највећи број пријављених по глави становника и људи осећају сигурност када добију посао у државној служби Републике Србије, па смо донели ту одлуку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је привлачење инвестиција најважније од свега, јер од тога живи држава.

"Од тога живи наша држава. Од тога живе наши пензионери, од тога живе наши студенти, од тога плаћамо све у овој земљи. Без тих инвестиција ми не бисмо могли ништа од тога да урадимо. Нису то неке апстрактне бирократске бројке, што више инвестиција са различитих страна, то ће бити веће плате, то ће бити веће пензије", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва