Вести

Председник Вучић: Наставићемо да снажимо наменску индустрију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у касарни Топчидер где присуствује статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије, да постоји велико интересовање у иностранству за најмодернију верзију српског оклопног транспортера "Лазар 3".

"Ово је најмодернији Лазар, Лазар 3, то је тај који сада сви странци хоће да купе и траже од нас", рекао је председник Вучић током обиласка.

Председнику Вучић је речено да транспортер има и свуда постављене камере за све који њиме управљају, као и за митраљесца, као и велики ниво противминске заштите.

Истакнуто је да нова верзија транспортера има велики ниво заштите уколико возило упадне у заседу, као и да има јачи оклоп.

Наручили смо 80 Лазара, 112 Милоша, чекамо важан систем из Русије

Председник Вучић изјавио је да је наручена производња 80 Лазара, 112 Милоша, као и да се очекује да стигне важан систем из Руске федерације који служи за електронско ометање.

Председник Вучић је приликом статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер рекао да су обезбеђена средства за 701 систем наоружања и да остаје да се нађу средства за још 853 система из домаће индустрије.

"Убрзавамо наоружање што није лако финансијски, близу смо да га комплетирамо, завршавамо још неке ствари. Заостајемо за точкашима у односу на суседе, са гусеничарима имамо огромну предност, надокнађујемо заостатак. Чекамо важан систем из Русије који служи за електронско ометање. Има још нових система што ће људи моћи да виде у Нишу за празнике", рекао је председник Вучић.

До краја године Војска добија огромну количину дронова-самоубица

Председник Вучић рекао је да верује да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа који ће бити домаће производње.

"Верујем да ћемо у сарадњи са бројним привредницима и домаћом памети моћи да до краја године покажемо велику количину дронова-самоубица или дронова-камиказа. Све ће бити домаће производње и то ће представљати велику предност Србије у односу на окружење", рекао је председник Вучић приликом статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер.

Председник Вучић је додао да набавка новог оружја захтева нове војнике и нову обуку и додао је да ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

"Увек вам више оде на повећање плата зато што то није једнократан трошак, али огроман новац нам одлази на оружје и оруђе. Ово је нама најважнији састанак у Војсци Србије, који имамо једном годишње, где се бавимо ситуацијом и шта би требало урадити у наредних годину дана. Ми морамо страховито да убрзамо даље наоружавање и да снажимо домаћу индустрију. Истовремено морамо да имамо бољу обуку, иако имамо више војника", навео је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли набавка наоружања захтева више средстава од повећања плата Војсци Србије.

Помоћ Петолетки да осавремени линију за наменску индустрију

Председник Вучић најавио је да ће држава помоћи финансијски Петолетки како би осавременила своју линију за наменску индустрију.

Председник Вучић је истакао да треба да се убрза производња новог топа од 30 милиметара, јер би то било важно за Даљински управљану борбену станицу, али и опремање "малог Милоша".

Председник Вучић је током обиласка статичког приказа средства наоружања и војне опреме Војске Србије, у касарни Топчидер, питао ко ради ДУБС 30 мм и добио одговор да су то Петолетка и Телеоптик.

"Може ли Петолетка да осавремени своју линију, да платимо колико треба", рекао је председник Вучић и задужио министра финансија Синишу Малог да седне са руководством Петолетке и види како да им се помогне.

Даљински управљана борбена станица је наоружана митраљезом и намењена за уништавање појединачних и групних циљева, лако оклопљених возила као и лако утврђених објеката на ефикасним даљинама до 1.200 метара.

Снажимо војску да би сачували земљу, никога не угрожавамо

Председник Вучић изјавио је током обиласка приказа опреме Војске Србије у касарни Топчидер да се у војску улаже како би се сачувала и бранила земља, иако је неутрална и никога не угрожава.

"У данашњим условима, ако немате довољно снажну војску нећете имати ни земљу ни државу, и онај ко то не разуме, ја не могу да му објасним. Када погледате колико се наоружавају сви око нас, и чиме и како, ми у складу са тим морамо да оснажимо нашу одбрану и наш концепт такозване тоталне одбране", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара за шта се Србија спрема.

Председник Вучић истакао је да Србија мора да буде спремна, иако је неутрална земља која никога не угрожава.

"Ми смо неутрални никога не угрожавамо, само су нама угрозили територијални интегритет. У савременом свету, као што видите, лудило се наставља сваког дана и не зна се кад ће да стане. А ја се плашим да ће да буде лошије. Овим што радимо, чувамо нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарао о увођењу обавезног војног рока и да су му представници Генералштаба и Министарства одбране изнели уверљиву аргументацију да је то потребно.

"Да ли ће бити 90, 100, 110 дана, видећемо. Важне су и финансијске и логистичке претпоставке, али ћемо разговарати. Морају до 1. маја да ми доставе све њихове предлоге, после тога ћу са војним кабинетом и Генералштабом да и са Владом да видим, да донесемо коначну одлуку, која ако би била позитивна, ишла би пред Народну скупштину", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да "главни адути" Војске Србије нису приказани данас у Топчидеру, већ да ће бити приказани на Дан државности, 15. фебруара у Нишу и другим градовима.

"Видећете и "Репелент", затим "ФК-3", ускоро "ХQ-17" и много тога", најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да Војсци Србије треба још много самоходних хаубица Нора, и, како је рекао, десетине и десетине борбених возила Милош 2 и Лазар 3, и апеловао на Југоимпорт СДПР да их испоруче на време.

"Много смо наручили Нора, Кипар је то купио, а и Азербејџан. То је хаубица 155 мм. Велика је потражња за том муницијом. За нас би то могла да буде једна од кључних предности, ако обезбедимо производњу и делове који су нам неопходни и све то убрзамо", рекао је председник Вучић и додао да Нора може да погађа прецизно на 35 км удаљености.

Председник Вучић је критиковао руководство СДПР што није изашло да сачека њега и начелника Генералштаба и замолио људе из СДПР-а да не касне са својим обавезама.

"Молим вас да не касните и да повећате људима мало плате. Молим вас да набавите све резервне делове и испоручите све наручено на време. Имамо велики уговор са Азарбејџаном, а да не говорим за нашу војску. Нама треба још много НОРА, Милоша 2, десетине и десетине Лазара 3, те вас молим да их испоручите на време", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Србија имала један добар пакет војне сарадње са Мађарима.

"Али то њима више није потребно. Али имамо заједнички план. Ми њима нешто дамо, они нама нешто. Врло добро сарађујемо са њима, али не бих о томе сада", рекао је председник Вучић.

Председнику Вучић је показано борбено возило БОВ ОТ који се у потпуности производи код нас, а који је много јефтији од кункуренције и са запада и са истока.

Председник Вучић је затим питао војнике како су задовољни новом модуларном пушком, а они су му одговорили да је јако практична и јако прецизна.

"Прошле године смо имали гађање на Пасуљанским ливадама на даљинама од 600 метара са оптичким нишанима, резултати су били одлични. Изузетно је прецизна, лагана и практична за употребу", одговорио је војник председнику Вучић.

Председник Вучић је затим обишао и одељење снајперских пушака и питао снајперисте да ли могу да погоде мету на 1,5 километара.

"Може, веома смо прецизни, имали смо прилику у јуну да гађамо на Пасуљанским ливадама и били смо веома успешни", одговорили су му снајперисти.

Председник Вучић је рекао да је веома задовољан што су снајперске пушке из Крагујевца, а муниција за њих из "Првог партизана".

Председник Вучић је похвалио модуларну пушку коју производи "Застава" у Србији, и рекао и да је муниција за ту пушку која се производи у "Партизану", такође у Србији изузетно добра.

"Нико није хтео модуларне пушке, а видите како их данас хвале. Застава је направила изузетно добру пушку, а добра је и муниција из Партизана Ужице. Веома прецизна пушка која има добар нишан", рекао је председник Вучић.

Председнику Вучић су рекли да ће убудуће сваки снајперски тим бити опремљен тако да може да мери координате и управља ватром.

"Купљени су најбољи нишани који могу да се нађу на тржишту. Свака пешадијска чета има одељење далекометних пушака, а сада ће то да иде на потпуно нови ниво", рекли су председнику Вучић.

Председнику Вучић су представљени и системи за управљање ватром за минобацаче са дроновима за осматрање, са којим се ватра отвара брже два до три пута.

"У свакој пешадијској чети имамо четири мала минобацача од 82 мм, а у сваком пешадијском батаљону осам минобацача 120 мм, ради повећања ефикасности. Могли смо да видимо како то изгледа у Украјини", рекли су председнику Вучић.

Војска Србије одржала и унапредила своје оперативне способности

Председник Вучић рекао је да је на данашњем састанку са војним врхом закључено да је Војска Србије одржала и унапредила своје оперативне способности у претходних годину дана.

"Унапредили смо значајно, али смо то скупо платили у финансијама. А ове године и следеће године платићемо још много скупље", рекао је председник Вучић током обиласка статичког приказа наоружања и војне опреме у касарни "Топчидер".

Председник Вучић је навео да тренутно на тржишту влада велика потражња за оружјем и да Србија не може да произведе ни десетину онога што се тражи и додао да је јутрос добио захтеве од председника две пријатељеске земље да им Србија прода муницију.

"Нисам то никада видео у животу, то је таква помама за муницијом, оружјем, оруђем. Све се купује, нико више не пита за цену. Нико не може да произведе. Свима је потребно, као да живот целог света зависи само од производње оружја, оружја и муниције. Ми немамо 100 одсто попуњеност муницијом и сада сам дао наређење да се то заврши одмах. И сада ћемо да зауставимо извоз на одређено време, како би попунили све своје капацитете", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише да ли је Србија сада војна сила, председник Вучић је рекао да не воли да говори то.

"Ми смо мали, нејаки, али сувише смо ми сад одговорни и озбиљни и увек довољно способни да своју територију сачувамо", рекао је председник Вучић.

Кад је о региону реч, председник Вучић је навео да нема много снажнијих од Србије.

"Снажнија је Румунија, снажнија је Мађарска, а остало, нема снажнијих. Нити једнако снажних", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да верује да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа који ће бити домаће производње.

"Верујем да ћемо у сарадњи са бројним привредницима и домаћом памети моћи да до краја године покажемо велику количину дронова-самоубица или дронова-камиказа. Све ће бити домаће производње и то ће представљати велику предност Србије у односу на окружење", рекао је председник Вучић приликом статичког приказа средстава наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер.

Председник Вучић је разгледао и фамилију дронова "комарац" и том приликом истакао да је овај дрон посебан по томе што може да уништи готово сва оклопна возила.

"На њега окачимо 60 милиметарску бојеву главу ударно, она ће уништити свако оклопно возило осим тенка, а и њему ће нанети тешку штету", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је појаснио како ће би изгледала употреба ових дронова на фронту.

"Комарце без бојевих глава ће моћи да има сваки наш војник, а у посебним сандуцима ће се на борбену линију довлачити бојеве главе и оне ће се качити на дрон. Тиме ће моћи да униште непријатеља на 10 до 15 километара", објаснио је председник Вучић и додао да ће на ове дронове моћи да се каче и бојеве главе од чак 122 милиметара, а не само уобичајених 64 и 60 милиметара.

Председник Вучић је додао да набавка новог оружја захтева нове војнике и нову обуку и додао је да ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

"Увек вам више оде на повећање плата зато што је то није једнократан трошак, али огроман новац нам одлази на оружје и оруђе. Ово је нама најважнији састанак у Војсци Србије, који имамо једном годишње, где се бавимо ситуацијом и шта би требало урадити у наредних годину дана.

Ми морамо страховито да убрзамо даље наоружавање и да снажимо домаћу индустрију. Истовремено морамо да имамо бољу обуку, иако имамо више војника", навео је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли набавка наоружања захтева више средстава од повећања плата Војсци Србије.

Председник Вучић је истакао и да није у питању новац, него да се добије резултат.

"Оружје је боље него претходних година, а поред повећања плата, битно је и да мотивација буде већа", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк