Вести

Председник Вучић: Наставићемо да улажемо у нашу војску

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је данашње гађање на Пасуљанским ливадама било врло добро и најавио нова улагања у војну опрему, посебно у беспилотне летелице.

"Циљ данашње вежбе био је координација између дронова и ватрених положаја на земљи да брже испаљујемо пројектиле и да боље, брже и прецизније погађамо мете, јер морате да имате у виду да велики број наших припадника Војске Србије није имао контакт са новим средствима, таквом војном опремом и наоружањем. Данас се видело колико је појачање за ВС пре свега када употребљавамо дронове, нарочито кинески "Ć-95", рекао је председник Вучић након што је присуствовао показним гађањима у оквиру завршне фазе обуке припадника Војске Србије са новоуведеним наоружањем и војном опремом у Војном комплексу "Пасуљанске ливаде".

Додао је да је "Ć-95" са 7,5 километара погађао директно у мету, а да нико није ни приметио.

"Нико није ни чуо, и то са овом већом ракетом од 35 килограма. Нисмо бацали бомбе од 250 килограма, а погађали смо невероватном прецизношћу. Нити видите, нити чујете. Још више ћемо улагати у беспилотне летелице у наредном периоду. Очекујемо долазак камиказа дронова првих количина пре краја ове године које смо наручили и купили и наставићемо да улажемо преко Војно-техничког института (ВТИ) у производњу дронова, како оних за надгледање, тако и оних који ће да носе велики терет, како ракете, тако и тешке бомбе", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да смо на вежби могли да видимо да су 743 припадника Војске Србије учествовала у гађању што новим, што модернизованим средствима Војске Србије.

"Примарни циљ је био да се вежба на успостави координације између дронова, онога чиме из ваздуха осматрамо оно што се догађа на земљи и наших ватрених положаја. Могли сте да видите минобацаче од 82мм који реагује на сигнале које добијају из ваздуха од наших дронова и три пута брже испаљују своје гранате него што би то иначе када би гледали у карту", навео је председник Вучић.

Додао је да смо могли да видимо нове Лазаре 3М3 са куполома и топом од 30мм који имају велику прецизност, модернизоване тенкове су били апсолутно непогрешиви.

"Ту је била модуларна пушка којој можете да мењате цев, зависно да ли сте у градској борби или у борби на даљину, то је 6,5 калибар муниције, то је наш калибар и мислимо да је најбољи, сада видите да су све мете пале на удаљености од 400 метара за мање од 10 секунди. Беспосадна платформа Мали Милош је једнократном употребом ракетног бацача погодила циљ, мораћемо додатно да радимо на поузданости за неке друге бацаче граната на Малом Милошу, тестирамо нову муницију за дупло већи домет", навео је председник Вучић.

Kако је рекао, Гвоздику 122 мм је са 11 км је непогрешиво погађала.

Додао је да их имамо још, али да се оне вуку камионима, а данас су приказане само самоходне Гвоздике које су модернизоване и, како је истакао, веома је задовољан како је то изгледало.

Такође, рекао је да су модернизовани Орлови без грешке погађали своје циљеве и великом брзином се удаљили са лица места како би избегли противавионску ватру.

"Оно што сте могли да видите је да смо поставили део противоклопних средстава на нове Хамере које смо купили у САД. Поставили смо нешто своје производње, нештро руске, нешто западне и видели сте непогрешиво уништење тенка на више од четири километра. Могли сте да видите и употребу наше ракетне артиљерије која је од изузетног значаја", истакао је председник Вучић.

Додао је да Генералштаб Војске Србије прати догађаје у Украјини и учи из њиховог искуства, а да се тамо види страховити значај употребе ракетне артиљерије и да зато и улажемо у модуларни Огањ, Град и у све системе којима можемо да даље унапређујемо наше одбрамбене способности и капацитете.

Рекао је и да ће вечерас бити посебна гађања из ракетних система Алас са модуларним Огњем.

"Важно је да војници буду обучени на модерним средствима. Поносан сам што су пилоти рекли да данас лете више у три дана него раније за целу годину. Наше је да се припремамо и будемо одвраћајући фактор за свакога ко би желео да изврши агресију на нашу земљу. Огромна су наша улагања у војску и ми другачије да опстанемо на овом трусном геополитичком подручју не можемо, осим да будемо јаки, још јачи него данас", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио председнику Републике Српске Милораду Додику што је присуствовао данашњој вежби на Пасуљанским ливадама.

Извор: Танјуг/РТС