Вести

Председник Вучић: Наставићемо улагања у школе и вртиће на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће држава наставити да помаже народ и децу у јужној покрајини, и да ће након изградње три нове школе и пет вртића, као и обнове 29 школа на тој територији наставити са улагањима колико је то могуће.

"Наставићемо колико је у готово немогућим условима могуће, да улажемо у ваш напредак. За музички кабинет који вам је потебан, за који сте ме питали, рачунајте да је решено. То је ситница, у претходне три године смо урадили потпуно нове три школе и пет вртића и обновили 29 школа", рекао је председник Вучић приликом пријема ученика и наставника основне школе "Свети Сава" из Жеровнице у општини Звечан са Косова и Метохије.

Председник Вучић нагласио је да је посебно срећан што су деца са Косова и Метохије могла да посете Београд, виде храм Светог Саве као и све институције, како је истакао, њихове српске државе.

Председник Вучић се посебно захвалио родитељима, који, како је навео, чувају своју отаџбину упркос тешким условима у којима живе на територији Косова и Метохије.

"Вашим родитељима сам бескрајно захвалан што чувају и бране своју отаџбину, што је се у најтежим условима тешког прогона и свакодневног малтретирања нису одрекли. И што знају да имају смо једну земљу, Србију. Хвала и вама децо, што волите своју земљу и на томе што ћете својим знањем да допринесете њеном напретку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је основцима и њиховим васпитачима и наставницима поручио да уколико мисле да држава може да уради било шта то траже и кажу.

"Ако мислите да можемо било шта, што је реално и рационално и могуће да урадимо, кажите. Родитељи могу да вам испуне и жеље из бајке, ми не можемо, али вас молим да то кажете. Срећан сам што сте могли да видите како нам изгледа храм Светог Саве, али сам посебно срећан што знам да смо бар мало могли да помогнемо наше светиње на Косову и Метохији. Да обновимо и сачувамо све од Дечана до Бањске", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се и наставницима и родитељима, а деци је уручио поклоне.

Неће нас натерати да признамо независност тзв. Косова

Председник Вучић изјавио је да Србији следе тешке недеље и месеци, јер је циљ међународне заједнице да Србију приморају, на један или други начин, убацујући је у одређени правни оквир, да призна независност тзв. Косова, на шта, како је рекао, неће пристати.

Председник Вучић навео је да ће наша земља претрпети много притисака, те да ће користити и злупотребљавати ситуацију да Србија има шта да изгуби.

"Зато су Албанце ставили као под санкције, које и нису толико озбиљне, а тиме заправо уцењују Србију, јер имамо шта да изгубимо", рекао је председник Вучић.

Коментаришући што ће начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић сутра разговарати са командантом Кфора о безбедности на Косову и Метохији, председник Вучић је рекао да не мисли да ће тема тог разговора бити било шта више од тога, јер и нема о чему другом да се говори.

Указао је да се Србија све време суочава не само са двоструким стандардима, већ са безобзирно лицемерним понашањем.

"Кфор и НАТО се с правом позивају на Резолуцију 1244 и они свој мандат црпе из тог документа, али када их питате за друге норме из те исте резолуције, кажу нам – не гледајте у прошлост, него у будућност", нагласио је председник Вучић.

На то, како наводи, ми недовољно велики морамо да се навикнемо.

"И да се у границама могућег боримо за народ и земљу. Биће много важних разговора, сваки нам је важан, али суштински њихов циљ је да нас приморају, на један или други начин убаце у правни оквир, да овако или онако признамо независност Косова", указао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да став Србије да не жели да допусти тзв. Косову да уђе у УН са собом носи одређене последице.

"Нису претње месецима уназад узалудне. То ће само да се наставља и сваки дан ће да говоре како су Косову уведене санкције, па сви траже да их уведу и Србији. Кад питамо због чега, кажу – због Бањске. Када их питате а шта је са истрагом за покушај убиства Драгише Гаљака, Јовановића, шта је са кажњавањем починиоца за покушај убиства двоје деце у Штрпцу, нема одговора", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће нешто потписивати председник Вучић је одговорио да неће никада и навео је да је то више пута рекао.

"Рекао сам већ хиљаду пута да нећу и то на најтежим местима. То сам рекао у лице Шолцу, Макрону и Мелони. Ту су били и Шарл Мишел, Борељ и Лајчак. Пред њих шесторо сам то рекао. Рекао сам им то и раније у лице", истакао је председник Вучић.

Додао је да је Србија имала предлоге да се реши питање несталих и са српске и са албанске стране, али да Приштина не жели да дођу породице несталих.

"Па ми то радимо због тих породица. Ми то радимо због тога да би њихови ближњи могли да добију трајни мир. Да би могли да знају где су покопани. Да би могли да обилазе гробове. Да би могли да сазнају шта се то догодило. Због тих породица радимо", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк