Вести

Председник Вучић: Наставићу још јаче да се борим за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је жеља премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да увуче Србију у сукоб са НАТО.

Председник Вучић рекао је да Курти прича неистине када тврди да се тзв. Косово наоружава због српских база у копненој зони безбедности.

"Постоје наше базе тамо још од сукоба са НАТО, сада их има и мање. Он тражи довољан разлог за бесмислице које изговара, да увуче Србију у сукоб са НАТО. То је њихова политичка жеља и ми то морамо да избегнемо", поручио је председник Вучић.

Додао је да се нада да ћемо да сачувамо мир, да дајемо све од себе и да је због тога разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом. Рекао је да верује да је потребно да са наше стране уложимо још доста напора и нагласио да не постоји ништа вредније од мира.

Додаје да када неки људи емотивно реагују и кажу да би требало да "завршимо са тим па како било", да то значи да ти људи не разумеју последице, а оне су да би неким мајкама деца била враћена у ковчегу, а да то није било потребно.

"Бољи је избор да се тако нешто не деси. Улажемо огроман труд, прећуткујемо злодела која долазе из Приштине, реагујемо благо, не зато што је то знак наше слабости, већ одговорности. Хоћемо ли успети у томе, видећемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је са председником Турске Тајипом Реџепом Ердоганом разговарао о испоруци бајрактара Приштини јер је све то, како је рекао, против Међународног јавног права.

"Против Резолуције 1244, то знају и људи у НАТО то знају и Американци у НАТО, то зна и Столтенберг то знају сви. Не сме да постоји ни тзв. косовска војска ни било шта. Разговарао сам са Ердоганом, рекао је да ће ускоро доћи у Србију и када буде дошао онда ћемо наставити да разговарамо", рекао је председник Вучић.

Турска је регионална велесила, рекао је председник Вучић, Србија је мала, али се држи Међународног јавног права и држаће се и Устава Србије и међународно јавно - правних норми.

"Тако да, свако свој посао, што би рекао наш народ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће наредних дана разговарати са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом, везано за однос британских званичника према Косову и Метохији, али је и најавио да ће средином септембра у УН имати бројне разговоре, које ће, како се нада, моћи да искористи и за разговор на ту исту тему.

Председник Вучић је рекао поводом навода Алише Кернс о шверцу оружја на Косово и Метохију, као и писања медија да британски обавештајци постављају темељ за нови рат на Косово и Метохију и да новинар Кит Кларенберг тако чита Куртијево одолевање, односно то што месецима неће да саслуша савете и притиске западних земаља да деескалира ситуацију на Косово и Метохији.

"То је текст који су пренеле Новости, из греј зоне, Кита Кларенберга, нисам сигуран да је све тачно, али нисам сигуран и да је све нетачно. Наше службе то анализирају. Потребно ми је време, нисам паметан толико да све знам у свако време, као неки аналитичари, не могу тако да се односим, не мислим да Лондон има у овом тренутку разлоге за сукобе на Балкану, али да ли је веома чудно то што је Алиша Кернс радила, јесте", рекао је председник Вучић.

На коментар новинарке да за Кернс кажу да је агент МИ6, председник Вучић је додао да нема сумње да је она добро повезана и са унутрашњим и спољном службом Велике Британије, рекао је председник Вучић.

"А да ли је агент, да у то не улазимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће наредних дана разговарати са Стјуартом Пичом, као и са другим важним саговорницима.

Имамо велику агенду за септембар, 18. и 19. ћемо у СБ УН имати много различитих сусрета, верујем и надам се да ћемо и по том питању моћи да наставимо ако до тада будемо успевали да сачувамо мир и стабилност, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је такође навео да је важно и да се реши ситуација око ухапшених Срба, за које не знају ни зашто су их ухапсили они који су то учинили.

Председник Вучић изјавио је да ће просечна зарада у Србији 2025. године износити 1.024 евра, а у Београду око 1.200 евра и више од тога.

Председник Вучић рекао је да је просечна плата у Београду 2012. године била 452 евра, а данас је 931 евро, а да ће 2025. године бити 1.200 евра.

Председник Вучић је додао да је број вртића у главном граду повећан са 276 колико их је било 2013. године, на 731, а стопа незапослености је пала са 15,9 на 7,5 одсто.

Према његовим речима, у Србији је просечна зарада била 331 евро, сад је 735 евра (у мају), а 2025. године ће бити 1.024 евра по рачуницама.

"Ми ћемо пре краја године у децембру имати просечну плату 840 евра, до краја 2024. године од 927 евра у Србији. Је л' ви разумете шта то значи, у односу на 331 евро? А све време нам је курс динара према евру стабилан", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србима има 23 милијарде девизне резерве, плус 38,5 тона злата и оне стално расту.

Рекао је да је 2001. године када је било и више становника, Србија имала 2.257.000 запослених, а 2012. године 400.000 мање.

"А 2023. године иако нас има мање јер у природном прираштају губимо, имамо 2.367.000 запослених”, рекао је председник Вучић и додао да је то за пола милиона више запослених људи у односу на 2012. годину.

"Ово су чисти резултати", рекао је председник Вучић и навео да је стопа младих са 53,2 одсто пала на 24 одсто, а стопа незапослености генерално са 25,9 на девет или десет одсто.

Додао је да се за прво дете давало 2012. године 305 евра, а сада око 3.000 евра, док је за четврто било 2.865 евра, а сада се прима 24.000 евра у више година.

Председник Вучић на наводе које је изнео председник Демократске странке Зоран Лутовац да се у тренутку невремена која су погодила Србију то није била "главна тема", већ су медији преносили активности председника Србије који је "гори од суперћелијске олује по Србију", одговорио да су то бесмислене флоскуле.

"То су те бесмислене флоскуле. Ту је нешто друго мени запало за око - каже извештавате о активностима Александра Вучића. Замислите ви то, желите да се не извештава о активностима председника државе? Узгред, тих дана сам разговарао са више председника других земаља и премијерима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао шта је смисао речи које је изнео Лутовац осим да се искаже тај уметнути део реченице да је "Александар Вучић гори од суперћелијске олује".

"Ух, како сам му рекао. А шта си ти урадио за Србију тог дана, осим што си то урадио, да некога увредиш. Јеси ли ти набавио хеликоптере за пожаре? Ми имамо најбољи хеликоптер за гашење пожара, реч је о руском Камову који смо набавили, сада нам долази и други. Најбољи, носи пет тона воде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао шта су они који га оптужују урадили по питању регулације река и вода, коју су болницу изградили док су били на власти и сада.

"Један километар пруге? Знате ли где је - нико не зна, јер не постоји. Реконструисали су 31 километар пруге Батајница-Голубинци, а ми смо реконструисали 806 километара пруге. А ми смо изградили нову брзу пругу и настављамо да градимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће бити избора када год то опозиција хоће, а најкасније до маја наредне године.

"Више не знам да ли они хоће изборе. Гледам да им испуним све жеље. Ако не буде великих жеља и честитки за раније изборе, ићи ћемо на изборе у априлу, мају и то је то. Онда када долазе редовно", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва