Вести

Председник Вучић: Незадовољство Срба са Косова и Метохије достиже врхунац

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са представницима Срба са Косова и Метохије, да је ситуација на Косову и Метохији тешка и да незадовољство и бес нашег народа због кршења и споразума о таблицама и свих осталих споразума, као и свакодневно хапшења Срба, достиже врхунац.

"Имаћемо дуже обраћање следеће недеље, на Велики четвртак или Велики петак. Најпре сам имао консултације и разговоре са најзначајнијим представницима Српске листе и наших органа и представника институција и органа са Косова и Метохије. И разговарали смо о свим проблемима и безбедносној ситуацији која је тешка", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је његова идеја била да се данас договоре и изађу са ставовима, али да то није било могуће.

"Те сам се повукао и договорили смо се да заједнички наставимо да радимо са свим нашим тимовима у наредних седам дана, да бисмо могли да изађемо са заједничким саопштењем за све догађаје који су пред нама", додао је Вучић.

Истакао је да предстоје и избори на Косову и Метохији који су неки заказали за 23. април, а на којима Срби неће учествовати, као и да предстоје многа друга питања и важне ствари.

"Важно је да смо разговарали и имаћемо тимове на том састанку, а позваћу на састанак, који ће бити у Рашки, и председницу владе и све министре. До тог састанка морамо да договоримо заједничку платформу", навео је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће Срби који живе и јужно и северно од Ибра, као и Срби из централне Србије увек бити јединствени и додо да ће за седам дана имати заједничке закључке о свему што се дешава на Косову и Метохији.

Председник Вучић је на конференцији након састанка са Србима са Косова и Метохије рекао да су људи и са севера и са југа показали огорчење и љутњу због понашања руководства у Приштини и ћутања међународне заједнице.

Према његовим речима, они траже већу подршку Србије.

"Ја сам саслушао, разумео све, покушао да објасним у каквој смо ситуацији и пронађемо решења. Посебно су огорчени хапшењем Срба и покушајем да сви они који су пружали ненасилан отпор буду мета напада и хапшења и да је то покушај чишћења Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је његова молба била да се увек и на сваки начин сачува мир. Нисам превелики оптимиста и плашим се да неки нису разумели шта се дешава и хоћемо ли ми да учинимо уступак. Суштина је у формирању Заједнице српских општина и што Курти не престаје да угрожава безбедност и што се подмукло и очигледно врши исељавање Срба", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је као пример навео држање тренера и директора ФК Штрпце на административном прелазу.

"Хапшење директора клубова, јер наша деца не могу да буду у систему Србије, јер ако јесу онда су терористи. То је 21. век и демократија за коју кажу неке организације кажу да је највећа демократија на Балкану. Духовито 2, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је друга тема састанка била даљи економски и социјални напредак Срба и шта држава може да учини за пензионере, социјално угрожене, да се учини да буде више посла.

"У року од седам дана изаћи ћемо са тим", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је после састанка са представницима Срба са Косова и Метохије, да верује да ће мере које ће бити донете пред Васкрс, макар оне економске и социјалне, обрадовати све Србе на Косову и Метохији и да ће бити важне и суштинске.

"Што се тиче политичко-безбедносних мера оне никада не могу да буду једноставне и лаке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је потребно више времена да се разумемо и да би могли да будемо јединствени.

"Са једне стране морате да чувате главе тим људима, а ти људи траже оштрију и снажнију реакцију и управо због тога нам је потребно више времена да бисмо могли да се разумемо и да бисмо могли да будемо јединствени", рекао је председник Вучић одговарајући на питање Н1 да ли је једини закључак састанка да ће закључак бити донет за седам дана.

Између осталог, председник Вучић је одговорио и да је "данашњи општи закључак био да имамо велику подршку од Н1".

"То је громогласно и поздрављено од људи, али то претпостављам да вам није било много важно пошто су приметили да сте страшно забринути за њих и људи имају огромно поверење у вашу бригу и вашу пажњу и управо због тога су се тако и изјашњавали", рекао је председник Вучић.

Потом је рекао да је закључак састанка, не да закључка нема, већ да се на њима ради и да се Срби налазе у ужасно тешкој ситуацији због стравичне репресије коју спроводи Куртијев режим уз прећутно одобравање многих западних сила.

"Са свим мерама са којима ћемо изаћи појавићемо се за седам дана које ћемо у међувремену да договоримо да се у потпуности усагласимо и да их направимо јединственим. Зашто је то важно? Зато што смо увек били јединствени и остајали јединствени упркос притисцима споља и вашој 'огромној подршци', упркос свему томе ми смо се на одговоран начин понашали што ћемо да чинимо и убудуће", поручио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1