Вести

Председник Вучић: Очекујемо да "MUEHLBAUER" настави са улагањем у Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Милбауер (Muehlbauer Group) у Старој Пазови која ће се бавити развијањем и склапањем батерија и горивних ћелија за електрична возила, да је то веома значајна инвестиција немачког технолошког гиганта који ће развијати у Србији нову технологију коју нема нико у свету.

Председник Вучић је рекао да је реч о горивним ћелијама и подсетио да Милбауер производи и чипове за Илона Маска и друге познате компаније у свету.

Председник Вучић је рекао да је реч о новој инвестицији Милбауер од 30 милиона евра и да ће ту бити запослено 150 радника који ће имати просечну плату 900 евра.

"Јозеф Милбауер је сам кренуо од једне бараке и направио читав град у баварској шуми", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је раније у Старој Пазови постоајало само неколико хала, док се ту сада гради не само читав индустријски парк већ и град.

"Ја сам добио, да вам покажем баварски пасош. Направили су шалу, али су хтели да покажу само шта су технолошки у стању да ураде, што нико није - чудесно изгледа. И они овде у Србији много тога раде за многе земље широм света и срећан и поносан сам на наше људе. Питао сам да ли је могуће да наши људи то стварно раде све. Они су рекли не само да раде, већ да су водећи људи у изградњи тих гига машина које имају енормну вредност, пошто једна машина вреди 200 милиона евра, а траже их 250", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да са Немачком данас имамо покривеност увозом извозом према Немачкој од 91,3 одсто, као и трговинску размену од девет милијарди евра.

"Немачка је наш први спољнотрговински партнер, 14 одсто укупне размене роба које имамо је са Немачком. На Немачку одлази 15,4 одсто нашег укупног извоза. Немачка је у сваком смислу највећи и најважнији партнер. То за нас није увек једноставно. Морамо да испуњавамо многе ствари које су добре за нашу земљу, а које Немци очекују да направимо. Али то нама доноси огромну корист", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да више од 80.000 људи данас ради у немачким компанијама у Србији.

"Када сам постао председник владе, тада је 17.000 људи у Србији радило у немачким компанијама. Ја мислим да то говори о великим стварима које смо направили. Овде у Старој Пазови је било незапослених 4.570 пре само 10 година, данас је свега 900 људи незапослено. Ми смо пре 10 година имали тачно 2,4 милијарде трговинску размену са Немачком, а у 2023. иако још немамо тачан податак за децембар, очекујемо да је то било на нивоу од девет милијарди евра", рекао је председник Вучић.

Изразио је очекивање да ће ти бројеви да расту и да ће Милбауер наставити са улагањем у Србију.

"Држава Србија је помогла са 3,4 милиона евра својих субвенција. Поносни смо на то, спремни смо да помогнемо и много више. Да сте тражили и више пара, ми бисмо вам дали више пара. Хвала што нисте тражили више пара", поручио председник Вучић.

Захвалио је и амбасадорки Немачке Анке Конрад на изузетној сарадњи коју имамо са Савезном Републиком Немачком.

"Верујем да су пред нама још много већи пројекти. На основу разговора које сам имао у Давосу очекујем да још много тога урадимо у наредном периоду, од обостраног интереса за Србију и Немачку, али и за целу Европу. Јер цела Европа ће морати да брине и о чиповима и безбедносним изазовима", истакао је председник Вучић.

Извор: Танјуг