Вести

Председник Вучић: Отварање фабрике "NIDEC" је веома значајно за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је отварање фабрике корпорације "Nidec" у Новом Саду од великог значаја за земљу и да је долазак јапанске компаније у Србију позитиван сигнал који ће сигурно привући и друге стране инвестиције.

"За нас је Јапан јако важан трговински партнер. Некада је трговинска размена износила 4.9 милиона данас је на око 300 милиона. То су и даље мали бројеви, али ово нама повећава капацитете за даље привлачење инвестиција", рекао је председник Вучић током обиласка новоотворене фабрике јапанске корпорације "Nidec" у Новом Саду где се у разговору са радницима фабрике упознао са процесом производње и моторима који ће се производити.

Додао је да фабрика неће запошљавати "огроман број радника", али да се у њој примењује врхунска технологија и да је довођење јапанских инвеститора велика ствар, "од највећег значаја за Србију."

"Када доведете јапански "Nidec", онда сви желе да дођу. Ми смо преговоре почели 2020. године, 2021. у потпуности ушли у процес преговарања. И њихов председник је хвалио Србију у тренуцима када многи нису хтели и смели и бескрајно хвала "Nidec"-у на томе", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да га посебно радује то што су се неки грађани Србије вратили из иностранства како би радили у фабрици у Новом Саду јер ће на тај начин допринети развоју Србије, а не неке друге државе.

Председник Вучић је нагласио и да је отварање фабрике "Nidec" од суштинске важности за Србију, јер како је рекао "Јапанци не долазе на месец или два већ да остану", и да ће то подићи стандард и зараду грађана.

Председник Вучић је уочи потписивања рекао да је отварање фабрика од великог значаја за земљу и да је долазак јапанске компаније у Србију позитиван сигнал који ће сигурно привући и друге стране инвестиције.

"За нас је ово јако важно, јер не само што запошљавамо велики број људи, не само што смо довели "state of the art" машине, најбоље роботе, не само то што ће ово да увећа БДП наше земље, већ смо успели у још нечему. Када доводите овакве фабрике, то је замајац за будућност", рекао је председник Вучић.

Додао је да су технички факултети и Научно-технолошки парк променили Нови Сад и да само пре осам година није било ни једне стране фабрике, а да их сада има много и да су подигле стандард и Новог Сада, али и подигле економију Србије.

"Такође оно што мислим да је од изузетног значаја је образовни систем и дуално образовање, јер морамо да имамо факултете попут техничких факултета у Новом Саду широм Србије", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је посебно поносан на изградњу брзе пруге између Београда и Новог Сада.

"Ја сам најсрећнији када на протесте против мене долазе возовима које сам ја направио. Зато ћемо да изградимо још, да долазе и из Суботице на протесте и из Ниша", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да фабрика "Nidec" није изграђена "преко ноћи" већ зато јер се Влада Србије борила за то и уложила новац Србије и замолио раднике у компанији "Nidec" да се радом и марљивошћу потруде да се о њима прича на далеко како би помогли да Србија отвори још много фабрика и привуче нове стране инвестиције.

Председник Вучић изјавио је да је разговарао са представницима неколико удружења пољопривредника и да им је изашао у сусрет за већину захтева.

Председник Вучић је након отварања фабрике "Nidec", на питање Танјуга шта од захтева пољопривредника може да се испуни, рекао да су састанку присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, као и министар трговине Томислав Момировић, које је замолио да већ на данашњој седници Владе размотре колико могу да помогну, јер се ради о огромном новцу.

"На састанку су били, поред одгајивача стоке, и млекари и разговарали смо о проблемима. Они су пристојни људи, говорили су о тешкој позицији и тражили помоћ. То је комплексно питање за које треба са око 26 милијарди субвенције да се повећају на преко 80 милијарди. Само направите разлику у 10 година то је веће улагање, али никада неће бити довољно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Влада може само да сагледа шта је правично и да се не улаже само у тајкуне и њихове скупе машине, већ да мора да гледа како да "уложимо у обичне домаћине"

"Није ту реч о поштовању, већ огромним парама и када повећавате на 40.000 динара по грлу имате око 20 милиона евра које морате да дате. Када повећавате премије за млеко то је око 7,5-8 милиона евра по динару. Морате да нађете паре да не угрозите буџет или дефицит, фискалну земљу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, захтев пољопривреде је био да се повећа премија за млеко са 15 на 20, председник Вучић је рекао да можемо са 15 на 19 у складу са разговорима, јер је то оно што Влада може да учини.

"Тражили су да се прелевмани уведу и да се иде на 300 динара по килограму, пре свега за тврде сиреве, то ћемо данас, и тражили су повећање субвенција по грлу и повећаћемо са 30.000 на 40 000 по грлу, баш како су тражили. Гледаћемо следеће године у следећем буџету да повећамо на најмање 55.000 јер хоћемо да ојачамо малог сточара, сиромашног који има једну, две три краве и који се мучи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је отворен за разговоре, али да неће да разговара са "уцењивачима и професионалним демонстрантима".

Извор: Танјуг