Вести

Председник Вучић: По стопи раста бићемо број један у Европи

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је раст плата у идућој години од 7 до 8 одсто у јавном сектору, повећање минималне зараде за 9,4 одсто, а пензија за 5,5 процената.
Он је додао да су јавне финансије добре и да то омогућава да плате од 1. јануара расту између 7 и 8 одсто у јавном сектору.
Наводи да ће просечни раст плата бити 7,40 одсто, за здравствене раднике, и то за све, као и за припаднике војске, а за раднике у социјалној сфери раст ће бити 8 одсто.
Минималац ће, додао је, износити 35.025 динара.
Такође је подсетио да ће сви пензионери крајем фебруара добити помоћ од 20.000 динара.
Додао је да се настоји да се ухвати тренд да пензије расту сваке године, и да се пензионерима покаже пажња једнократним давањима.
Председник је истакао да очекује да ће већ у јануару просечна плата у Србији бити 610 евра, а Министарство финансија прогнозира и 618 евра.
Објаснио је да се у условима короне троши много новца на вакцине и лекове, и навео као пример, да најјефтинија вакцина кошта 8 долара, а западне су биле много скупље.
Од понедељка, најавио је председник Вучић, уследиће исплата 3.520 динара за пензионере, примаоце социјалне помоћи и лица која се налазе на издржавању казне, а у уторак и среду за око 4 милиона људи који су се пријавили.
У децембру сви који су се пријавили, а могу још да се пријављују, добиће, наводи још по 20 евра.