Вести

Председник Вучић: Поносан сам што смо сачували мир и стабилност

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је грађанима на огромној подршци и поверењу, и истакао да је поносан на то што смо успели да у тешким условима сачувамо мир и стабилност, не угрожавајући виталне националне и државне интересе.

"Што је било веома, веома тешко. Ништа нам на Косову и Метохији нити у региону није било добро остављено већ све најтеже и најлошије. А са тим морате да се борите и истовремено земљу да развијате и мислите како ће да изгледа у будућности", рекао је председник Вучић гостујући на РТС поводом годишњице његовог другог мандата на месту председника државе.

Истакао је да је други резултат на који је поносан драстично повећање животног стандарда грађана Србије.

Ипак, то грађани никада себи неће да признају, нагласио је председник Вучић.

"Али објективни подаци показују да ће ово бити запамћено као најбоље време у не само савременој већ уопште историји Србије, надам се да ће у будућности бити још много боље", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да смо успели у многим областима, од изградње инфраструктуре, путева и пруга, болница, клиничких центара, до чак и нових енергетских објеката.

Ово је време у коме се највише гради, истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ћемо после 40 година, ове године завршити изградњу новог блока Б3 у Костолцу, који ће значајно помоћи наредне зиме да превазиђемо тешкоће са којима смо се суочавали током претходне и ове зиме.

"Имамо и највеће девизне резерве, које су прешле 21 милијарду евра, с обзиром да смо купили више од једне милијарде евра више девиза него што смо продали девиза. Наше девизне резерве су на историјском максимуму", нагласио је председник Вучић.

Напоменуо је да је рат у Украјини пореметио глобални систем вредности и политичких правила у свету, али и нас довео у тешку ситуацију због специфичности нашег односа са Русијом и додатно нам отежао ситуацију у региону, јер су сви други покушали то да искористе против Србије.

Председник Вучић је изјавио да је за реформу у енергетском сектору, која се спроводи, потребна подршка целе државе.

"Ми смо успели да урадимо много храбрих ствари и направили смо кључне реформе и 2014. године, али и данас их радимо. И ово што радимо у енергетском сектору је много тешко, зато је потребна подршка државе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, говорећи о ЕПС-у, рекао да се разговара са Ристадом из Норвешке, додајући да се годину дана ради на томе да се покаже да се политика више неће мешати ни на који начин.

"Имаћете Надзорни одбор који ће да има значајне дужности и функције, који више неће бити биран тако што ће влада да доноси одлуку, већ ће имати много већу самосталност”, истакао је председник Вучић.

На питање да ли ће држава и даље издвајати новац за ЕПС и Србијагас, те да је до сада издвојила више од две милијарде евра, председник Вучић је рекао да је и више од тог новца издвојено.

"Али шта смо могли да урадимо, која то држава није урадила?", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли је реструктурирање ЕПС могло да се деси раније, одговорио је да је све могло раније.

"Као да ме питате да ли смо могли раније да изградимо Национални стадион? Могли смо, као и клиничке центре, али морали смо да изведемо фискалну консолидацију”, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео став Мисије ММФ-а о српским финансијама.

"Данас је ММФ саопштио да су српске јавне финансије стабилне, Србија је наставила да расте, упркос свим изазовима, а јавни дуг је у потпуности под контролом”, пренео је председник Вучић саопштења ММФ-а.

На констатацију новинара да је бивши министар Душан Вујовић рекао за њега да има “меко срце” и да брине о радницима, те да су се управо разишли код случаја трансформације ЕПС-а, председник Вучић је одговорио да има меко срце и према радницима и према синдикатима.

"Морате да водите рачуна, тамо раде неки људи који по киши, снегу, сваки дан излазе и морају да копају угаљ. Морам да поштујем те људе у Колубари, да видим како да им изађемо у сусрет, макар тим производним радницима, да нам не би једина функција у ЕПС остала трговина електричном енергијом", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да се никада није борио за следеће изборе, да нема проблем са тим што неће моћи да се кандидује опет за председника и нагласио да зна своје лимите, колико има енергије, и колико може да се бори.

"Ја немам следеће изборе, једноставно их немам. За четири године не могу да се кандидујем, немам проблем са тим и нико због тога неће мењати Устав", рекао је председник Вучић гостујући на РТС-у.

Председник Вучић је нагласио да зна своје лимите.

"Знам колико могу да имам енергије, знам колико имам жеље, колико могу да се борим", рекао је председник Вучић и потврдио констатацију новинара да највише има страсти када говори о економији и животном стандарду грађана.

Додао је да су побеђивали и када су смањивали плате и пензије, јер су људи знали да се рак не лечи аспирином.

Председник Вучић је рекао да људе у Србији не могу уништити причама о Косову, јер људи нису идиоти, и не могу им просипати празне приче.

Народ на крају, рекао је председник Вучић, иако каже пљунућу тог Вучића, каже и морам да будем фер, боље се живи, имамо боље путеве, више путујем.

Председник Вучић је рекао да је Србија на европском путу, да традиционално има добре односе и са Кином и Русијом и другим земљама, али да је слободна земља која води своју политику.

"Ми смо слободна и независна земља. О нама не одлучују амбасадори по кафанама. Ко ће да буде у Влади, а ко неће", рекао је председник Вучић гостујући на РТС.

Додао је да су безброј пута многи говорили да "Вучић уводи санкције Русији" и додао да се то "чуло и по амбасадама".

"Многи су то говорили и у опозицији. Они су 3. априла ћурак окренули наопако и рекли су мораш да уведеш санкције Русији. И дошао је 6. април, али следеће године, а ми нисмо увели санкције Русији.

Нагласио је да су интензивирани притисци на Србију, а да очекује да ће бити још јачи, посебно уочи јуна и поводом санкција Русији, али поводом КиМ.

Истакао је да и у његовом окружењу постоје људи који "воле да кажу да је потребно увести санкције Русији" и додао да је министар Раде Баста један од њих.

"Баста воли. Не због тога што се разуме у то. Него што воли да га неки воле. Али не у народу. Ти за које мисли да су најмоћнији на свету. Немам ја ништа против тога. Док Ана Брнабић хоће да га трпи. Нек га трпи то је њена ствар", рекао је председник Вучић.

Додао је да и у СНС-у постоје људи који би увели санкције Русији.

"Странка је нешто друго. Као министар мораш да поштујеш одлуке владе, а као мој саветник можеш мени да кажеш шта хоћеш. Али не можеш да изађеш јавно са тим ставом", рекао је председник Вучић.

Додао је да је кинески БДП у последњих 30 година порастао са 500 милијарди долара, на 19 билиона долара и да је напредак те земље тешко заустављив.

"За само 30 година, за готово 40 пута увећан БДП. Фасцинантан је раст те земље", рекао је председник Вучић.

Каже да Пекинг неће одустати од политике једне Кине, и нагласио да, са друге стране, САД желе да зауставе формирање мултиполарног света.

"Кина предузима све мере да цео азијски континент стави под свој утицај. Америка препознаје Кину као свог највећег супарника. Америка не сме да пусти да Украјина изгуби, а Кина не сме да дозволи да Русија изгуби", навео је председник Вучић и додао да више неће бити једнополарног света.

Како је оценио, свет ће у будућности бити биполарни или мултиполарни, а да би Србији више одговарао да буде мултиполарни, али да Србија не жели да се сврстава уз НАТО или ОДКБ земље.

Председник Вучић је изјавио, поводом резултата избора у Црној Гори, да су за њега смешне приче да је он уз помоћ "Путина и Русије срушио Мила Ђукановића".

"То ми је толико јадно и помало смешно да не бих ни говорио о томе", рекао је председник Вучић гостујући на РТС.

Казао је да се ту, ипак, ради о нечему другом.

"Шта год да се догоди, ако неко за кога је познато да имам добре односе са њим на изборима, кажу Вучић пуко и пропао, а ако неко негде случајно победи, за кога нису сигурни да је апсолутно против мене, кажу зликовац Вучић, помогао му Путин да неко негде победи. Зашто се то ради, нема то везе са Вучићем, већ зато што једина Србија коју они желе да виде је неуспешна Србија и никада неће бити довољно мала или да је по мери, већ ће увек бити превелика и преснажна уколико је и мало успешна", рекао је председник Вучић.

Навео је да је то за њега неразумно, безразложно и са времена на време и хистерично понашање према Србији, какво је било из дела дојучерашње власти, а данас опозиције у Црној Гори, односно из Ђукановићевог режима.

"За мене је било потпуно несхватљиво. Киша пада - Србија је крива, сунце сија - Србија је крива, за све је Србија крива, и српски свет. Никада у животу ту синтагму нисам изговорио", рекао је председник Вучић.

На питање шта мисли о тој синтагми - српски свет, рекао је да не мисли ништа, осим да је неки злоупотребљавају.

Председник Вучић је изјавио да ће Црна Гора увек имати пружену руку Србије и да је новоизабрани председник Јаков Милатовић увек добродошао у Србију.

На питање да ли се чуо са Милатовићем, председник Вучић је рекао:

"И да јесам, ако се нисмо договорили не бих о томе говорио, а што се тога тиче, Црна Гора увек има пружену руку Србије. Ми никоме не морамо да се правдамо када ту своју жељу исказујемо. Црна Гора ће имати нашу пружену руку, господин Милатовић такође. Увек је добродошао у Србију".

Приметио је и да је Милатовић прво изјавио да ће ићи у Брисел, па у Београд, а потом је рекао, прво Брисел, па Словенија.

"Како год...", прокоментарисао је председник Вучић.

"Што се тиче Србије и Црне Горе, све што пожеле да радимо заједно, ми смо спремни да радимо заједно. Да ли имам нека очекивања - немам. Да ли имам надања? Можда", рекао је председник Вучић.

Упитан да ли је огромна ствар то што Црна Гора после пада Мила Ђукановића више неће бити антисрпска, председник Вучић је одговорио да се нада да неће.

Говорећи о региону, председник Вучић је рекао да је приметио да данас има више рационалног приступа, баш као и у Београду према Загребу.

"Надам се да ће се то наставити", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС 1