Вести

Председник Вучић: Поносни смо на традиционално пријатељство са Индијом

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је Индији, после састанка са председницом Индије Дроупади Мурму у Палати Србија, на подршци територијалном интегритету наше земље и на поштовању међународног права и Повеље УН.

"Огромна ми је част што имам прилику и привилегију да вас угостим у Београду, ово је после 1972. године, после више од пола века, прва оваква посета, и посебно сам срећан што могу да вам будем домаћин. Уверен сам да сте могли да видите у Београду гостопримство на сваком кораку и најближи однос према пријатељском народу Индије, што датира још од Покрета несврстаних", поручио је председник Вучић председници Индије.

Председник Вучић је подсетио да су дипломатски односи наше земље са Индијом успостављени 1948. године и да смо поносни на наше традиционално пријатељство.

"Хвала на подршци територијалном интегритету Србије и поштовању међународно јавно правних норми и Повеље УН. Србија ће се на исти начин односити према Индији и верујемо да у свакој институцији у свету постоји простор за нашу најближу сарадњу, коју нико не може да наруши", нагласио је председник Вучић.

Председница Мурму изјавила је да је одушевљена што је Србија прва европска земља коју је посетила откако је постала председница Индије у јулу прошле године.

"Хвала вам председниче Вучићу, одушевљена сам што је ово моја прва посета било којој европској земљи. Хвала и Србији на гостопримству које ми је указано. Подсетила бих на посету председника Вучића Индији 2017. године. Његова посета је поставила темеље за ширење нашег билатералног партнерства. Наши односи се заснивају на узајамном поверењу. Остајемо посвећени да убризгамо још енергије у виталне амбиције", поручила је Мурму на конференцији за новинаре са председником Вучићем.

Мурму је додала да је имала конструктиван и продуктиван састанак са српским колегом.

"Разговарали смо о свим важним аспектима наших билатералних односа, али и о глобалним и регионалним питањима. Одлучни смо да градимо даље односе, да радимо на ширењу технологије, јачању односа међу људима... Договорили смо се да јачамо сарадњу у УН и другим мултилатералним форумима", истакла је Мурму.

Мурму је рекла да ће интеракција да води до још снажније узајамно корисне сарадње.

"Председниче Вучићу, желела бих да сарађујемо са Србијом када је реч о ИТ сектору, здравству, енергетици, пољопривреди... Србија је традиционални пријатељ Индије, стога, заинтересовани смо врло да сарађујемо са Србијом. Желимо да радимо даље, разговарали смо о директном лету Београд - Њу Делхи. Учестале посете ће најбоље јачати наше партнерство набоље", навела је Мурму.

Мурму је стигла у Београд у среду, а планирано је да сутра отпутује за Индију.

Мурму ће разговарати са премијерком Републике Србије Аном Брнабић и учествоваће на Српско-индијском пословном форуму.

Председник Вучић изјавио је да је са индијском председницом Мурму разговарао о сарадњи у шест најважнијих области, као и да ће након састанка наставити да продубљују пријатељске односе и политичку сарадњу.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је са индијском колегиницом разговарао о свеукупној сарадњи која је почела да се креће у бољем смеру, нарочито после разговора са премијером те земље Нарендром Модијем.

"Наша трговинска размена је недовољна али расте, имајући у виду тренутну трговинску размену од 330 милиона евра, али верујемо да може да буде десетоструко већа. Разговарали смо и формирали заједничка тела која ће се бавити решавањем проблема и која ће обезбедити лакшу сарадњу", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима разговарали су и о успостављању директног лета између Београда и Њу Делхија.

"Индијски туристи су пробирљиви, али изузетни, а верујем да има и грађана Србије који желе да виде ту земљу. То ће морати да буде помогнуто упрошћавањем визног режима. Дао сам налог министру спољних послова Ивици Дачићу да у наредних седам до 10 дана, да се упрости визни режим да би привукли већи број туриста и пословних људи", рекао је председник Вучић.

Како је истакао посебно су разговарали о сарадњи у области одбране.

"Србија пропорционално својој величини која је 200 пута мања од Индије која је и произвођач и купац сваковрсне војне опреме и верујем да, по питању барута, муниције и експлозивних средстава можемо да направимо сарадњу", рекао је председник Вучић.

Једна од тема, истакао је, била је и сарадња у области фармације, нарочито генеричких лекова и додао да верује да и у производњи лекова може да се сарађује са Индијом.

Извор: Танјуг/РТС 1/ТВ Пинк