Вести

Председник Вучић: Повећавамо плате и пензије, Србија се гради

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће држава донети посебне мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете.

"Имам примедбе људи се жале и пишу ми како немамо мере за пето и шесто дете и сада ћемо донети и за пето и шесто дете посебне мере да бисмо подстакли рађање", рекао је председник Вучић за Пинк.

Рекао је да то неће бити једнократна помоћ већ системска мера подршке, која ће трајати годинама.

"Неке садашње мере трају 10, 12, 15 или готово 18 година и желимо и за пето и шесто дете да то подигнемо на тај ниво и да људе који желе да живе за своју децу замолимо да нам по том питању помогну", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је у 2022. години у Србији било око 62.700 новорођених беба, што је раст у односу на 2021. годину више за око 0,8 одсто.

"Једини смо који смо имали исти или нешто већи број у ширем региону, не само Западни Балкан и бивше Југославије, већ и у односу на Мађарску, Румунију и Бугарску", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је Србија имала без Косова и Метохије у 2022. години око 62.700 рођене деце, Бугарска око 53.000 беба, Хрватска око 33.000, што је скоро двоструко мање.

Огроман пад је у Албанији и Румунији, са 13,1 до 9,1 одсто, додао је председник Вучић.

Рекао је да се виде два показатеља - да се види резултат мера давања више новца породицама, на шта реагују више сиромашније породице у руралним и субурбаним срединама.

"Наше мере су дале свој резултат и то се недвосмислено види, али види се и нешто друго, где лежи наша нада за будућност односно повољна тенденција", истакао је председник Вучић и додао да држава Србија улаже много новца у подстицање рађања.

Рекао је да је породица са првом дететом имала 2012. године 305 евра подршке, а ове године готово 3.000 евра.

"За друго дете 2012. године 1.194 евра, а данас 3.647 евра. За треће и четврто дете је 2012.године било 2.149 евра за треће дете, а сада 16.705 евра пошто се то кроз године исплаћује, то посебно мајке могу да виде и четврто дете је некада било 2.865 евра, а сада 23.558 евра", истакао је председник Вучић.

Додао је да је, ипак, стопа фертилитета порасла са 1,52 одсто на 1,63 одсто, што је и даље веома проблематично.

"Допринела је томе и мања стопа миграција ка западу и мањи одлазак људи и почетак повратка људи у земљу. Процена је да имамо између 6,2 и 6,3 милиона људи, али је то у другим земљама много горе", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је током недавног разговора са Србима у Бечу видео да они желе да се врате јер су им радни услови бољи него ту где јесу.

Како је појаснио због високих цена енергената за њихове пословне објекте, први пут размишљају да се врате.

"И то када се враћају доприноси већем броју деце. Да бисмо могли да имамо будућност", рекао је председник Вучић.

Када се ради о наталитету у земљи, рекао је председник Вучић, Београд "каска" за другим деловима Србије.

"Тамо где људи најбоље живе најмање су заинтересовани за ширење породице. То је свуда у свету, ту културу смо у потпуности примили", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да у Београду има много више кућних љубимаца него у другим крајевима.

"Лепо је имати куче и маче, папагаја, али најлепше је имати децу. Ако не можете, на све друге начине доприносите држави. Не можемо да опстанемо као нација ако немамо децу", рекао је председник Вучић.

Говорећи о пријему у војску, рекао је и да је срећан што је ове године примљено 300 дечака и девојчица са непуних 23 година.

"Као врховни командант кажем вам да немамо војнике из 10 централно гредских београдских општина. Војску нам чине Јабланички, Топлички, Нишки, Расински и други окрузи, то је 75 одсто војске. На пријему нових војника део није могао да прође тест јер није хтео по киши да иде, али то говори зашто у гарду нема војника", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће до краја године мимо планираног у буџету за ретке болести бити издвојено 30 милиона евра за лечење у иностранству.

Председник Вучић рекао је да је донета одлука и да се за сву децу у Србији по рођењу раде генски тестови и скрининг за спиналну мишићну атрофију.

Тестови ће моћи да се раде у сваком породилишту у Србији од септембра и биће уложено 62 милиона динара.

Најавио је да ће за два или три месеца бити донет правилник о томе да држава финансира лечење за петоро до осморо деце којима су потребни скупи лекови из иностранства, као што је случај са дечком из Новог Сада Лавом Теодоровићем коме треба лек који кошта 1,7 милиона евра на годишњем нивоу.

Председник Вучић је рекао да је Србија данас у пет земаља у Европи по нивоу подршке различитим лицима и деци за ретке болести, да су уведени иновативни лекове али да ће бити убрзано.

Рекао је да ће још много већи број деце бити послат на дијагностику и на лечење у иностранство.

Навео је да је у периоду од 2008. до 2012. године на лечење послато 440 деце, а у периоду од 2012. године до сада 11 пута више деце.

Председник Вучић је одговарајући на примедбе да се деца и даље лече на СМС изнео податке да је у периоду од 2008. до 2012. године на лечење послато 440 деце, а за период од 2012. године до сада 4 887 деце што је 11 пута више деце.

У првом периоду 592 милиона динара, а у периоду од 2008. до 2012. године уложено је 3, 670 милијарди динара.

За ретке болести до 2012. године уложено је 130 милиона динара, а после тога до сада стотину милиона евра.

"Трудимо се да потрошимо новац на најугроженије, да деца и родитељи могу да лече своју децу и да нам је живот људи и деце пречи од свега", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је 2012. године осморо деце било на лечењу, а ове године 181 дете до сада на лечењу у иностранству.

Председник Вучић изјавио је да ће Србија за ЕXПО направити нешто што ће бити у прва два сајамска простора у Европи, као и до 130 нових хотела.

Председник Вучић је рекао да ми нећемо направити ЕXПО као Дубаи, јер толико новца немамо.

"Али урадићемо тако да Београду остане можда најбољи или други најбољи сајамски простор у Европи. Ми да се поредимо са Дубаијем, не можемо", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће тада бити завршен и национални стадион који ће, како је рекао, бити много лепши од "Алијанц арене".

Нагласио је ЕXПО велика нада за Србију и велика ствар за нашу земљу.

"Градоначелник Малаге је поднео оставку оставку због ЕXПО. Ми ћемо имати 2,6 милиона додатних туриста због ЕXПО. Рачунајте да потроше само 300 евра. Мораћемо да изградимо још преко 100, 120 до 130 потпуно нових хотела", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да ће на ЕXПО сви доћи и желети да се што боље представе.

"Ту ће нам доћи од Израела, који улаже 5,4 одсто свог БДП-а у научна истраживања. Ми ћемо желети да представимо наше најинвентивније из наших научних центара. Сви из региона ће желети да се представе на најбољи начин", закључио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк