Вести

Председник Вучић: Разговор о важним питањима са председником Гвинеје Бисао

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да су он и председник Гвинеје Бисао Умаро Сисоко Ембало разговарали о важним питањима међу којима је очување територијалног интегритета.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да су разговарали о важним питањима, као и да је договорено повећање броја студената из те афричке државе које ће Србија да стипендира.

"Они ће бити наши амбасадори, заволеће Србију и на најбоље начине ће представљати наше интересе", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, договорена је и сарадња у борби против тероризма, за коју је председник Вучић рекао да верује да ће бити подигнута на виши ниво.

"Договорили смо и сарадњу у пољопривреди, семенској индустрији, замолио сам га да нам помогне будући да је председавајући ЕКОВАС-а, да добијемо подршку земаља за Експо. То је и добра прилика и промоција Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је данас да ће Србија повећати своје присуство на афричком континенту, где сада има свега 14 амбасада, од којих је 12 функционално.

"Мораћемо да мењамо комплетну стратегију и будемо неупоредиво присутнији на афричком континенту", истакао је председник Вучић, у обраћању на заједничкој конференцији за медије са председником Гвинеје Бисао Умароа Сисоко Ембалом, који борави у званичној посети Србији.

Председник Вучић је нагласио да је невероватно како смо се тако лако и брзо у претходном периоду одрекли Африке, где смо могли да имамо много већи утицај.

Рекао је да смо то учинили "као понављачи папагаји када нам је неко рекао да нема потребе да тамо будемо присутни".

"Тако да ћемо обновити своју политику и приступити на другачији начин и верујем да ћемо имати значајно веће присуство. И договорили смо као што смо то урадили у Гани, у Акри пре извесног времена, а ту ћемо морати да појачамо рад амбасаде, као и у Нигерији, отворићемо и у Гвинеји Бисао, да у том региону имамо и трећу амбасаду, имајући у виду углед председника Ембалоа и његову жељу да помогне нашој земљи", истакао је председник Вучић.

Идемо ка зближавању наших земаља и народа и верујем да много тога можемо заједно да учинимо, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су разменили на састанку мишљење о геополитичкој ситуацији, као и у Украјини и да су њихови ставови имали много тога заједничког, чак и по питању санкција.

Председник Вучић је додао да ће се одазвати позиву да посети Гвинеју Бисао у октобру или новембру.

Подсетио је да је та земља стекла независност 1973. године, а да је Србија признала 1975. и да ће ускоро бити обележено 50 година отада.

Верујем да можемо да имамо много бољу сарадњу у будућности, рекао је председник Вучић и позвао председника Гвинеје Бисао да мало чешће посећује Београд.

Напоменуо је да је Гвинеја Бисао богата рудом и минералима и изразио уверење да ће то искористити за даљи напредак.

"Од земље високе нестабилности председник Ембало је направио у земљу високе стабилности зато и ужива велико поверење својих грађана. Надам се много бољој и већој сарадњи са Србијом", додао је председник Вучић.

Србија и Гвинеја Бисао су братске земље и наставићемо да градимо те односе који дуго постоје, поручио је данас председник Гвинеје Бисао Умаро Сисоко Ембало и истакао да споразуми који су данас потписани представљају континуитет традиционалних односа Гвинеје Бисао и Србије.

Председник Гвинеје Бисао је на конференцији за медије, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и потписивања споразума Владе две земље за укидање виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша и меморандума о разумевању о успостављању механизма политичких консултација Министарства спољних послова Србије и Гвинеје Бисао, поздравио потписивање споразума Министарстава спољних послова две државе.

"Можемо да вас уверимо да ћемо учинити све што је неопходно да тај споразум буде реализован и сваке године ћемо поново разматрати наше билатералне споразуме", поручио је он.

Он је позвао председника Вучића да посети Гвинеју Бисао када му то његов програм буде омогућавао.

Истакао је и да Србија и Гвинеја Бисао имају традиционално пријатељске односе од доба Јосипа Броза Тита.

"Он је један од родоначелника Покрета несврстаних, међу којима је и Гвинеја Бисао. Током ослобођења ми смо имали велику подршку браће из бивше Југославије и, из тог разлога, желим да подсетим на маршала Тита и тај историјски део", рекао је председник Гвинеје Бисао.

Председнику Србије поручио је да је Гвинеја Бисао братска земља.

"Гвинеја Бисао је братска земља и Србија је нама братска земља. Ми ћемо наставити да градимо те односе који постоје дуго времена", нагласио је председник Гвинеје Бисао.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк