Вести

Председник Вучић: Сименс жели да Крагујевац буде центар за производњу возова у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Сименс одлучан да Крагујевац постане у будућности железнички центар за производњу шинских возила у Европи.
"Данас сам посебно поносан, јер када сам био пре две или три године овде скоро ништа од овога нисам могао да видим. Делује ми и сада мало нестварно, како одједном ми да производимо трамваје и возове, како за тако кратко време", навео је председник Вучић.
Он је заједно са директором Сименса у Србији Удом Ајхлингером, разгледао трамвај који је у Крагујевцу направљен за Минхен.
Додао је да је првих 10 трамваја произведених у Крагујевцу већ отишло у Бремен, да се праве трамваји и за Нирнберг и Копенхаген.
Цитирао је Николу Теслу који је рекао да му није жао што су украли његову идеју, већ што нису имали своје.
Председник је додао да му је исто тако жао што ми сами нисмо умели такве фабрике да отворимо много раније.
Такође, нада се да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо трамваје и возове произведене у Крагујевцу.
Председник је истакао да расте сарадња Србије и Немачке и да немачке компаније запошљавају више од 71.000 радника, као и да немачки инвеститори не напуштају Србију када истекне рок за субвенције.
После Крагујевца председник је посетио и Кнић, где је обишао реконструисану Основну школу "Вук Караџић" која је основана 1842. године. А, посету је завршио обиласком дестилерије "Алексић Први" у месту Губеревац код Кнића.