Вести

Председник Вучић: Скок у будућност-Србија "EXPO 2027" је пројекат за успешну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на представљању програма "Скок у будућност - Србија "EXPO 2027"" за период од 2024. године до 2027. године, у Палати Србија, да је суштина свих пројеката који ће бити представљени заправо један пројекат, а то је успешна Србија и Скок у будућност 2027. године, када се одржава специјализована међународна изложба "EXPO 2027" у Београду.

"Ово је за нас велики дан и сасвим сигурно молим вас да нам опростите за грешке које ћемо направити. Могуће је да смо и у неким бројевима погрешили, али желим да знате да смо радили напорно месецима на овом плану, да смо се трудили да представимо нашој Србији све оно што ћемо учинити у наредне четири године. План са којим излазимо пред грађане Србије је свеобухватан, он је амбициозан. Са много ентузијазма, љубави и енергије смо га радили и све што смо постигли је ништа, у поређењу са оним што планирамо да учинимо у наредне четири године", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да се "EXPO" одржава 2027. године у Београду и да је тим који је радио програм развоја искористио као повод да себи наметне циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

"Да подигнемо лествицу на највиши могући ниво. Јер ако не сањате велике снове, никакве нећете моћи да остварите. Вечерас ћете кроз различите области друштвеног живота моћи да видите шта је то што планирамо да урадимо и што ћемо на крају крајева и да учинимо. Оно што је за нас важно, што популарно данас називају инклузијом, ово што ћемо изнети вечерас односи се на све људе у Србији", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да се то односи на људе који различито политички мисле и који су свих националности.

"Није важно јесте ли Србин, Мађар, Бошњак, Ром или припадник било које друге нације. Сви људи морају у овоме подједнако да учествују. Сви људи морају подједнако да помогну и верујем да сви ће људи подједнако са огромном енергијом да приступе пројектима о којима ћемо да говоримо. А суштина свих пројеката се слива у један пројекат, а то је успешна Србија и то је оно како смо ми назвали ову манифестацију - Скок у будућност 2027. године. Када кажем инклузија, под њом мислим и на пуну социјалну кохезију", навео је председник Вучић.

Видећете и кроз финансијске рачунице које смо направили да бринемо о онима који су најсиромашнији, онима које је најлакше повредити или онима који нису имали довољно могућности или довољно шанси у претходном периоду, навео је председник Вучић.

Истакао је да наше друштво може да напредује само ако сви добију једнаку шансу, само ако пружимо и онима који су мање богати и мање успешни, исту прилику, као и онима који су били много успешнији.

Не желим да даље продубљујемо те разлике, иако се то дешава у готово свим земљама света, већ да покушамо да их, ако ништа, зауставимо на овом нивоу, с тим што ће једнаком брзином расти и они који имају мање и они који имају више, поручио је председник Вучић.

У наредних 3 и по до 4 године уложићемо у све пројекте 17,8 милијарди евра

Председник Вучић изјавио је да ће Србија у наредне 3 и по до четири године за све пројекте, укључујући "EXPO 2027", уложити 17,8 милијарди евра.

"Планирамо да уложимо 17,8 милијарди евра, што је на нивоу једногодишњег буџета Републике Србије, са свим потребама. Од тога одузмите 2,4 милијарде предвиђених у овогодишњем буџету, дакле додатних 15,4 милијарди евра", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да годишњи буџет Србије износи око 18 милијарди евра.

"При томе, јавни дуг не сме ниједног момента да буде близу или да пређе 60 одсто, што је наша обавеза из Мастрихта, али и наша законска обавеза", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија такође држати своје јавне финансије под контролом.

"Даћемо све од себе да дефицит никад не пређе три одсто", рекао је председник Вучић.

На крају 2027. године, ако све урадимо што смо замислили, БДП биће 92,7 милијарди

Председник Вучић рекао је да ће Србија 2027. године, уколико буде била успешна и уради све што је замишљено повећати свој бруто домаћи производ на 92,7 милијарди евра - што ће како је рекао бити за више него три пута бољи резултат од оног који је имала 2012. године.

"На крају овог периода, 2027. године, уколико будемо успешни, уколико урадимо све ово што смо замислили, и у складу са проценама ММФ-а, наш бруто домаћи производ биће 92,7 милијарди, а ми се надамо нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама, тиме бисмо могли да дођемо чак и до 100 милијарди", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће Србија за четири године бити у стању да на годишњем нивоу произведе три пута већу вредност него што је могла 2012. године.

"То је незабележено у историји Србије, такав напредак и такав раст", нагласио је председник Вучић.

Такође, рекао је и да ће се у том периоду Србија борити да сачува мир, али штитећи своју земљу и свој устав.

"У оваквим условима, са оваквом геополитичком ситуацијом у свету, за нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир у региону, ако већ не можемо да утичемо на светске прилике. Упркос чињеници да смо неретко љути, с правом, због изјава многих из Европе, посебно када је реч о Косову и Метохији и о територијалном интегритету наше земље, Србија мора да пошаље вечерас јасну поруку да ће да настави свој европски пут", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија наставити са реформама и да ће својим озбиљним и одговорним понашањем покушати да убрза свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, чувајући своју слободу и независност.

Просечна плата у Србији премашиће први пут 1.000 евра у 2025. години

Председник Вучић изјавио је да ће просечна плата у Србији први пут прећи 1.000 евра у 2025. години, а да је тренутна просечна плата 836 евра на нивоу Републике Србије.

"У децембру ове године очекујемо да ће бити 958 евра. Плата је у овом тренутку, по нашој процени, 836 евра на нивоу целе земље. Дакле, очекујемо у децембру да буде 958 евра, а 2025. године просечна плата у Републици Србије први пут ће прећи 1.000 евра. Сматрам да је то велики успех по себи - 1.056 евра ће бити на нивоу Републике Србије, не на нивоу Београда или Новог Сада", рекао је председник Вучић.

Додао је да је циљ да се до децембра 2027. године достигне ниво просечне плате од 1.800 евра и више.

"У децембру 2027. године могла би да буде знатно више од 1.800 евра, за само четири године. Дакле, рачунајући и оне неразвијене делове, што значи да би у Београду и Новом Саду или Бору плата ишла значајно преко 1.800, приближила се 2.000 евра", појаснио је председник Вучић.

Додао је да постоји неколико важних услова да би се ово догодило.

"Планирана стопа раста за ову годину је 3,5 одсто. Постараћемо се да је све што радимо, да поправимо стопу раста, јер ако немамо стопу раста, ако нам не расте БДП, ништа нећемо успети да урадимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић позвао је приватнике да помогну држави.

"Без приватника не можемо ништа да урадимо. Помозите својој земљи, а ми ћемо гледати да вам помогнемо на сваки могући начин", истакао је председник Вучић.

Такође, рекао је да ће услови живота у Србији бити неупоредиво бољи него што су били до пре неколико година.

"Ово радимо због будућности, због наше деце, што ћете моћи да видите на конкретним примерима", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је просечна пензија 391 евро, а да ће од 10. фебруара пензије бити повећане за 14,8 одсто.

"До 2027. године очекујемо да просечна пензија буде 650 евра. Погледајте какав је то квантни скок у односу на пре 12 година, када је било 205 евра", навео је председник Вучић.

Када је реч о минималној заради, председник Вучић је додао да је ове године први пут минималац премашио износ од 400 евра.

"Око 260.000 људи формално прима оно што популарно зовемо минималац, то је повећање за 17,8 одсто. Има и оних који испод стола додају у ковертама, а пријављују мање, али то је на пореским органима да се за то боре. Радимо све то да бисмо смањили јаз између најбогатијих и најсиромашнијих, покушавамо да смањимо ту разлику, да виде да деца имају будућност", рекао је председник Вучић.

Од априла или маја почиње увећана исплата новца за свако рођено дете

Председник Вучић изјавио је да је Србија спремна за ребаланс буџета како би од априла или маја могла да почне да исплаћује увећана средства за свако рођено дете.

Председник Вучић рекао је да ће држава за свако прворођено дете исплаћивати 500.000 динара, а за друго рођено 600.000.

За треће и четврто дете мере ће бити много озбиљније, нагласио је председник Вучић.

До сада је за прворођено дете издвајано 378.000 динара, рекао је председник Вучић и додао да не прича о новцу који у том циљу издвајају локалне самоуправе.

Подсетио је да се до сада за друго рођено дете исплаћивало 460.000 динара.

Председник Вучић је нагласио да ће се много радити и на награђивању мајки и породица које имају више деце, попут породице Филић која има 12 деце.

"Такве породице морају да знају да су наш понос, понос нашег друштва, а не да буду предмет критика и исмевања", рекао је председник Вучић.

Морамо много да радимо на томе јер све што радимо неће ништа вредети ако не будемо имали деце, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Србија много урадила на дизању стопе фертилитета.

Такође, рекао је и да је стопа фертилитета 2010. године била 1,46, а да је сада 1,63, што је, како је рекао, лоше, али најмање лоше у целом региону.

"Циљ је и обавеза да до краја 2027. године стопа фертилитета буде 1,75", рекао је председник Вучић.

За нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир, штитећи свој Устав

Председник Вучић рекао је да ће се Србија борити да сачува мир, штитећи свој Устав и своју земљу, јер је то предуслов за реализацију свих планираних пројеката.

"У оваквим условима, са оваквом геополитичком ситуацијом у свету, за нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир у региону, ако већ не можемо да утичемо на светске прилике. Упркос чињеници да смо неретко љути, с правом, због изјава многих из Европе, посебно када је реч о Косову и Метохији и о територијалном интегритету наше земље, Србија мора да пошаље вечерас јасну поруку да ће да настави свој европски пут", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће Србија наставити са реформама и да ће својим озбиљним и одговорним понашањем покушати да убрза свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, чувајући своју слободу и независност.

Председник Вучић истакао је да ће Србија 2027. године, уколико буде била успешна и уради све што је замишљено, повећати свој бруто домаћи производ на 92,7 милијарди евра - што ће, како је рекао, бити за више него три пута бољи резултат од оног који је имала 2012. године.

"На крају овог периода, 2027. године, уколико будемо успешни, уколико урадимо све ово што смо замислили, и у складу са проценама ММФ-а, наш бруто домаћи производ биће 92,7 милијарди, а ми се надамо нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама, тиме бисмо могли да дођемо чак и до 100 милијарди", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Србија за четири године бити у стању да на годишњем нивоу произведе три пута већу вредност него што је могла 2012. године.

"То је незабележено у историји Србије, такав напредак и такав раст", нагласио је председник Вучић.

Радићемо на смањењу сиромаштва, дати више пара за иновативне лекове

Србија је већ значајно смањила стопу сиромаштва и мораће још да је смањи, рекао је председник Вучић и навео да је стопа сиромаштва, односно проценат људи који су у ризику од сиромаштва са 26,7 одсто смањена на 20 одсто, а циљ је да у 2027. години она буде 16,7 одсто, што би било боље од просека Европске уније.

"Румунија, Бугарска, Грчка, Летонија, Литванија имају већу стопу ризика од сиромаштва од нас", истакао је председник Вучић и додао да ће се држава старати да и сиромашнији добијају више.

Рекао је да је, када се говори о бризи о људима, много новца уложено у здравље и навео да боли, како је оценио, ружна реченица "Е, ово нема нигде осим код нас".

"Говоре, у каквој земљи живимо ако се деца лече СМС порукама. Желим да кажем да можда само неколико земаља у свету, бесплатно лечи толико људи колико лечи Србија. Од средине ове године нећете моћи да пронађете да у Србији нема иновативног лека или лека за ретке болести, а да га било где у региону има, али ћете код нас пронаћи неколико лекова за тзв. ретке болести и иновативних лекова каквих нема нигде друго у региону", најавио је председник Вучић.

Додао је да је лек за децу лептире сада доступан само у Америци, Немачкој, Француској и Србији.

"У наредне три године ћемо повећати буџете за ретке болести и иновативне лекове, прве године на 85 милиона, друге на 150, а треће на 200 милиона евра", истакао је председник Вучић.

Рекао је да је донета одлука да се скоро сва породилишта у Србији у наредне четири године реконструишу и то прво Београд, па Ниш, Нови Сад, Крагујевац, али и породилиште у Бањалуци, у Републици Српској.

Долази време вештачке интелигенције, ускоро ћемо имати и лек против рака

Председник Вучић изјавио је да је циљ да незапосленост у Србији буде између 7 и 9 одсто, и нагласио да долази време вештачке интелигенције (АИ).

"За неколико година, четири или пет, САД и Кина, ако буду сарађивале, уз помоћ вештачке интелигенције донеће нам лек против рака, од кога се више неће умирати", рекао је председник Вучић и додао да је вештачка интелигенција била главна тема на Светском економском форуму у Давосу.

Председник Вучић упозорио је да ће развој вештачке интелигенције за земље које нису припремљене значити многа отпуштања.

"То ће бити једна од најважнијих ствари у нашим инвестицијама", навео је председник Вучић и додао да ћемо морати да производимо и три пута више струје него данас.

Подсетио је да је пре 12 година стопа незапослености у Србији била 25,9 одсто, а да је данас испод девет одсто.

Данас имамо 550.000 више запослених, рекао је председник Вучић и додао да морамо даље да запошљавамо људе, да долазимо до конкретних мера.

Према његовим речима, неопходно је да се смањи јаз између најбогатијих и најсиромашнијих.

"Пажљиво ћемо то радити, морамо пазити и на послодавце. Велики изазов ће бити да незапосленост одржимо између седам и девет одсто", рекао је председник Вучић.

Ове године почиње изградња 23 вртића и 67 школа

Председник Вучић најавио је данас да ће у току 2024. године бити улагано у обнову и изградњу школа и вртића и да ће почети изградња 23 вртића у 18 локалних самоуправа и 67 школа у 55 локалних самоуправа.

Председник Вучић је на презентацији показао Основну школу "Светозар Марковић" у Сјеници.

"Желео сам да видите како у једној малој Сјеници на југозападу Србије у којој живе и Бошњаци и Срби, изгледа школа коју смо сада изградили. Завршили смо је и за дан или два почињу ђаци да је користе. Готово 15 милиона евра смо уложили у њу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће бити улагано у обнову и изградњу школа и вртића, што је, према његовим речима, извор раста, јер се тиме улаже у младе.

"Ми ћемо ове године почети изградњу 23 вртића у 18 локалних самоуправа и 67 школа у 55 локалних самоуправа и све ускоро креће да се гради", најавио је председник Вучић.

Додао је да ће се градити и додатних 30 школа о којима сада доносе одлуку и за које ће, како је рекао, Министарство за јавно улагање морати хитно да уради пројекте.

"За неке од ових 67 смо имали локацијске услове и дозволе, али је протекло време, није било довољно новца или воље да се то финансира, или довољно пажње неких да то ураде. Сада ће бити стриктна пажња и све ово што сам рекао објавићемо на сајту", навео је председник Вучић и објаснио да ће грађани моћи да питају органе управе о свему што их занима.

"Не само да критикујете то, јер то је лако, већ ћете ви бити заинтересовани, па ћете се питати зашто неко не ради свој посао, да нам помогнете по том питању и ја вас позивам да то учините", рекао је председник Вучић.

Настављамо да улажемо у спорт, спортисти донели много радости Србији

Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити да улаже у спорт много више него што је то до сада, јер су српски спортисти донели много радости својој земљи.

"У спорт улажемо много. Већина тих људи то стварно заслужује, али нам толико враћају, али нам толико враћају спортисти, толико су нам поноса у земљу донели да ћемо наставити да улажемо још много више", рекао је председник Вучић.

Додао је да је до сада изграђени стадиони у Лесковцу, Лозници и Зајечару, а да ће у наредном периоду нови стадион добити и Крагујевац.

"То је нешто што је чудесно и потпуно ће променити изглед Шумарица и поглед ка доњем делу града", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће бити изграђен и национално-одбојкашки центар на Бежанији, а да ће дворана Радничког која ће носити име по кошаркашком тренеру Душану Дуди Ивковићу бити завршена у мају 2025. године.

Изградићемо нови Музеј Николе Тесле, по мери нашег највећег научника

Председник Вучић изјавио је да ће бити изграђен нови Музеј Николе Тесле, који ће бити једно од најбољих места за посету и објекат какав ниједна земља у свету неће имати.

"Много више ће приличити нашем највећем научнику, Србину Николи Тесли. Мислим да нико други то у свету на такав начин неће имати", рекао је председник Вучић у Палати Србија.

Рекао је да постоје два предлога за нову зграду Музеја Николе Тесле, од којих је један је на Марини Дорћол, а друга у Београду на води, која би била много јефтинија и где бисмо могли да нађемо спонзоре.

"Али свакако ће то, тај Музеј Николе Тесле бити једно од најбољих места у које ће људи моћи да дођу. Реч је о много зграда које ће много више приличити нашем највећем научнику, Србину Николи Тесли", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће се улагати и у адаптацију железничке станице у Београду, као и зграду Поште.

Београд ће добити и дечји музеј за који постоји потреба, као и две нове позоришне сцене.

"Предстоји изградња потпуно нове сцене Народног позоришта у Нишу, галерије Милене Павловић Барили добиће Пожаревац, а у Сремским Карловцима биће потпуно обновљено старо језгро, а предвиђена је и изградња музеја стакларства у Параћину", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да ће 27. јануара бити обележен Међународни дан сећања на жртве холокауста у свету у Меморијалном центру Старо сајмиште.

"Поред Музеја савремене уметности биће нова зграда Природњачког музеја у Београду", додао је председник Вучић.

Завршавамо још 487 км ауто-пута, у последњих 15 година укупно 955

Председник Вучић изјавио је да је у плану да до краја године буде изграђено још 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, са којима ће бити изграђено укупно 955 километара у периоду од 15 година.

Председник Вучић навео је да је од времена Социјалистичке Федеративне Републике Југославије до 2012. године урађено 596 километара ауто-пута, а од 2012. године до данас 468 километара.

"Али наш је план да само до 2024., јер сада већ радимо огроман део путне инфраструктуре, да имамо још 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. Тако да ако то израчунате, то је тачно 955 километара које ћемо урадити у последњих 15 година", навео је председник Вучић.

Истакао је да је, на пример, урађено 29 километара Моравског коридора до Крушевца, а да се ради на још 84,57 километара ка Трстенику, Врњачкој бањи, Краљеву и Чачку.

Када је реч о Фрушкогорском коридору, председник Вучић је навео да је ту остало да се уради још 47,5 километара.

Навео је и да ће до краја 2025. године бити готова брза саобраћајница Шабац - Лозница.

"До краја 2025. године завршавамо 54 километара између Шапца и Лознице. Добро иде од Прњавора до Лознице, убрзаћемо радове од Мајура преко Шушњара до Дуваништа и Слепчевића. На путу Шабац - Лозница, одвајамо и крак од 15,3 км брзе саобраћајнице до Павловића Ћуприје. Мораћемо, наравно, у неко догледно време ту да реконструишемо или додамо нови мост, да бисмо и тај јужни део Семберије, додатно спојили са Републиком Српском", рекао је председник Вучић.

Додао је и да ће до 2026. године бити изграђено још 68 километара Дунавског коридора, а да је у плану и додатни пројекат који ће бити готов до краја ове године за спајање Источне Србије.

"Да од Голупца идемо преко Доњег Милановца па све до Брзе Паланке, лево ка Кладову и јужно ка Неготину да бисмо могли да спојимо целу Источну Србију и то завршавамо ове године до септембра месеца, ако се не варам, до септембра", рекао је председник Вучић.

Навео је и да ће обилазница око Новог Сада, Београд - Зрењанин - Нови Сад, бити урађена за две и по године.

"Биће ту много мука, али ћемо завршити пре "EXPO"-а. Коначно ћемо бити добро спојени и са Ковачицом, и Идвор и Опово. То ће много значити за сва ова места", истакао је председник Вучић.

Додао је да ће Осмех Србије од 168 км бити урађен до 2026. године.

"То је хоризонтална саобраћајница која спаја Бачки Брег, Сомбор са Кикиндом и Новом Црњом", објаснио је председник Вучић, истакавши да ће мимо буџета бити уложена још 1,1 милијарда евра за додатна улагања у локалне и регионалне путеве.

Најбрже ће расти субвенције за сточаре

Председник Вучић изјавио је данас да ће Србија помоћи субвенцијама сточарима у Србији и да ће за њих инвестиције у наредном периоду најбрже расти.

"Оно на чему смо сви у тиму инсистирали је помоћ онима који раде 365 дана годишње, а то су сточари, говедари... За њих ће субвенције најбрже порасти. За млеко, за млечне производе. То је веома значајно и улива сигурност онима који би да се баве тим тешким, али послом од суштинског значаја за нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће Србија даље улагати и у наводњавање, и то због ратарских, повртарских и воћарских култура.

"Спремни смо да обезбедимо додатне кредите, а посебно грантове, за виноградарство, повртарство и воћарство, за наводњавање и мелиорацију", рекао је председник Вучић.

Наставићемо са субвенционисањем компанија које улажу у Србију

Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити са помагањем и субвенционисањем свих компанија које имају добар и дугорочан план да улажу у Србију, а да ће домаће компаније увек имати предност у односу на стране.

"Ми морамо да наставимо убрзану индустријализацију, то је за нас од суштинског значаја, јер то је оно што нам даје могућност да урадимо све што планирамо. Све ово што смо причали о спорту, о култури и здравству, то је све оно што издржавамо из рада људи по фабрикама, из рада људи у пољопривреди и у производним секторима. Од рада наших рудара, од рада наших радника", рекао је председник Вучић.

Позвао је домаће приватнике да праве дугорочне планове, да учествују у дуалном образовању, да обезбеђују кадрове за будућност.

"Увек ће имати предност у односу на стране компаније и добијати не мање, већ веће субвенције. Исто ћемо чинити и са страним компанијама, којима смо бескрајно захвални, што су изабрали Србију као своју крајњу дестинацију", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је у овом тренутку 14 фабрика у изградњи.

"Верујем да ће то додатно допринети наставку индустријализације наше земље и додатном запошљавању. Не заборавите, у овом тренутку ми не само да имамо најнижу стопу незапослености у историји Србије, већ имамо и највишу стопу формалне запослености у савременој историји наше земље", рекао је председник Вучић.

Свака општина у Србији имаће дигитални мамограф

Председник Вучић најавио је вечерас да ће свака општина у Србији имати дигитални мамограф и магнетну резонанцу, као и да ће Ужице до марта 2025. године добити две магнетне резонанце с обзиром да су у том граду, како је навео, тренутно највећи редови чекања.

"Хоћемо да заштитимо здравље наших мајки, бака, сестара и супруга, да не морају да иду у велике градове или у окружне центре због дигиталних мамографа. Покушаћемо свакој општини да обезбедимо дигитални мамограф и то није прескупо", рекао је председник Вучић.

Како је навео, 57 болница у Србији ће добити магнетну резонанцу.

"Свуда мора постојати магнетна резонанца. Ужице мора добити две, зато што су нам тамо највећи редови за чекање и то ћемо радити током ове године, до марта 2025. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће се радити делимична реконструкција Клиничког центра Војводине, као и да ће се модернизовати Универзитетски клинички центар Крагујевац.

Председник Вучић је представио модернизован изглед Народног фронта и Вишеградске.

"Погледајте како ће то све модерно и лепо да изгледа. Да наше жене када рађају нови живот, када нам рађају ћерке и синове могу да се осећају као неко ко је најсрећнији и најзаслужнији на свету, а не да размишљају о условима у којима се порађају", рекао је председник Вучић.

Министарка здравља Даница Грујичић предложила је изградњу онколошког центра за који је потребно више од 500 милиона динара и о томе се и даље разговара, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио завршетак радова на болници у Прокупљу, Дечијој поликлиници у Зајечару, као и завршетак Центра за рани развој деце и инклузију до краја ове године, као и покретање радова на Институту за ортопедију где су тренутно, како је додао, велики редови чекања.

Ако не изградимо Бистрицу - нећемо имати струје

Председник Вучић изјавио је да ће Србија улагати "више него икада" у енергију, оценивши да ако не буде изграђена реверзибилна хидроелектрана Бистрица, Србија "неће имати струје".

Говорећи о улагањима на пољу енергетике, председник Вучић рекао је да је потребно кренути са изградњом реверзибилне хидроелектране "Ђердап 3" и додао да су у току завршни радови на термоелектрани "Костолац Б3".

"Имамо велике пројекте изградње самобалансираних соларних електрана, као и ветроелектране Костолац", рекао је председник Вучић.

Навео је да се гради и нафтовод Србија - Мађарска, као и гасна интерконекција према Северној Македонији.

"Морамо да изградимо два гасна капацитета, као и проширење код гасног поља Честерег. Нико се не пита како имамо струје и како нема са тим проблема. Па, нема када трошимо енормне количине гаса, чак и за струју. Трошимо сада у хладним данима чак и до 17,5 милиона кубних метара гаса'', рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће Србија наставити са енергетском санацијом зграда, што је потребно да се, како је рекао, убрза.

Извор: Танјуг/РТС 1