Вести

Председник Вучић: Србија ће увек да брани своје интересе

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Паризу имао веома дуг и исцрпан разговор са белгијским премијером Александром де Кроом, као и да је једна од главних тема била КиМ.

Председник Вучић је за ТВ Хепи рекао да су такви форуми веома важни да се разговара, али да ће Србија увек да брани своје интересе.

"Разговарали смо. Прво јутрос смо имали билатерални састанак који је био веома дуг исцрпан са белгијским премијером Александром де Кроом. Они постају председавајућа чланица Европске уније од 1. јануара 2024. године. Они се припремају за тај период и разуме се да ће се бавити и Западним Балканом, регионом из којег ми долазимо, и заинтересовани су били за косовско-метохијску ситуацију, али и сви остали", рекао је председник Вучић.

Међутим, како је истакао председник Вучић, тема која и у Паризу доминира је Газа и израелско-палестински сукоб, а понегде неко спомене и украјинску кризу.

"Видели смо да су готово сви говорили, као и гости који су долазили из Либана и свих других делова света, о страдању деце на том подручју и да је у фокусу био живот. Тако да смо ми, да ли је то добро или лоше, ипак негде мало скрајнути у овом тренутку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је разговарао и о европским интеграцијама са белгијским премијером и да је то веома важно, али да то зависи од расположења у ЕУ.

"Хоћемо ли ми следеће године или оне тамо године постати чланица Европске уније? Нећемо. И то нема везе са нама, то нема везе ни са ким. То има везе са расположењем у ЕУ. Прва је Француска, која жели другачије да се поставе односи унутар саме Уније, да би размишљала о томе. Ја не мислим да је то за нас све посебно лоше. Мислим да је добро да разговарамо о стварању јединственог економског тржишта, да у томе учествујемо, да добијемо зелене такозване пропусне линије за наше камионе, да не морају да чекају на границама, тиме би значајно смањили своје трошкове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је и да је недавна посета Урсуле фон дер Лајен веома важна, јер План раста за Западни Балкан доноси шест милијарди евра, а да би више од две милијарде требало да припадне Србији.

"Дакле, видимо шта је то још што можемо добити, што је то што још ми можемо да учинимо, наравно, желећи себе да мењамо у позитивном смеру, али увек чувајући наше националне интересе и чувајући и наше традиционалне пријатеље, не окрећући им леђа у првој секунди када нам није лако или када нам је тешко, а да опет државу Србију ниједног тренутка не угрозимо. Није нам лака позиција, али зато су ови разговори од изузетног значаја", додао је председник Вучић.

У извештају ЕК оцењено је да је Србија напредовала у одређеним областима, а председник Вучић је раније прокоментарисао да Србија иде ка европском путу, али да води рачуна о својим интересима и да има и препрека на том путу и да се оне односе пре свега на КиМ и однос према Русији.

"Две су кључне ствари, једна је Косово и Метохија. Ми смо једини који имамо то посебно поглавље 35. А друга ствар је усклађивање са спољном политиком Европске уније, односно увођење санкција Руској Федерацији. Ја то никада нисам крио. Чак кад су они фини, видели сте да је Урсула вон дер Лајен била заиста љубазна и пристојна у Београду и није хтела ни да каже - увести санкције Руској Федерацији, него је то онако дипломатски рекла - однос, што ваљда значи изједначавање у спољној политици. Да преведем ја то наравно, да сам сам рекао и то пред њом- то је увођење санкција Руској Федерацији и они ће на томе разумљиво наставити да инсистирају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да смо до сада успевали да чувамо своју политику и да будемо самостална и независна држава.

"Јер ја себи неретко поставим једно питање. Ако ми морамо у свему да будемо исти као сви, а шта ће нам онда уопште држава, шта ће нам влада? О чему ми да доносимо одлуку? О чему грађани Србије да доносе одлуку", истакао је председник Вучић.

Следеће године уложићемо од 10 до 30 милиона евра у враћање артефаката

Председник Вучић рекао је да ће од следеће године Србија улагати од 10 до 30 милиона евра у враћање артефаката у Србију.

"Ми смо сад купили на аукцији не знам колико и издвојили стотине хиљада евра. Питали су ме, ја сам рекао, нађите начин - немамо законски основ. Нађите законски основ. Хоћу да све наше артефакте који су изнети из земље, јер то једна самостална и озбиљна и одговорна земља ради, вратимо у Србију колико можемо. Поштеним путем. Дакле, однео је неко некада, нико не зна како... Дајте да вратимо у нашу земљу, платите колико је и дајте Градском музеју, Народном музеју, Музеју савремене уметности, дајте било коме", рекао је председник Вучић за ТВ Хепи.

Председник Вучић нагласио је да то припада Србији, као и нашим грађанима.

Председник Вучић подсетио је да је аукцији слику Паје Јовановића купио Музеј града Београда.

"Вратићемо у нашу земљу, било да су у питању слике, скулптуре, било шта, што припада културном благу Републике Србије. А то не можете да радите ако немате самосталност у одлучивању. Ако нисте независна земља. И то су ствари које морамо да променимо, да не слушамо само шта нам други заповедају, као што је то био случај до 2012. године, већ да имамо своју земљу, своје одлуке, да о себи бринемо", рекао је председник Вучић.

Ми смо једина земља у овом делу Европе која није увела ниједне санкције

Председник Вучић рекао је да је Србија успела да одоли притисцима и да није увела санције Русији и подсетио да са Русијом имамо коректан однос и да имамо сигурно обезбеђивање гасног тржишта.

Одговарајући на питање да ли су притисци на Србију јачи по питању увођења санкција Русији, председник Вучић је рекао да је то ствар "снаге нечије кичме и леђа", јер постоје поједини који би се уплашили и позива нижих службеника, а не притисака најмоћнијих људи из Европе и САД-а.

"Они мењају своју одлуку о томе да ли су за изборе или су против избора, када их позове трећи секретар неке амбасаде. А мене позову троје председника и премијера најмоћнијих држава Европе, па додајте и Американце уз њих. Па опет, кажем, не. Постоје ствари које нећемо и не можемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да смо у сваком случају добро издржали све притиске.

"Прошло је већ, не заборавите, 20-21 месец да нисмо увели санкције. Хоћемо ли издржати или не? Ја се не заклињем, али моја залагања и моја реч да ћемо се залагати за нешто, да ћемо се борити за нешто, много значи", рекао је председник Вучић одговарајући на питање притисака да уведе санкције Русији.

Председник Вучић прокоментарисао је и економске односе између Србије и Русије и рекао да када немате директан однос са неком државом и када је она под санкцијама, не могу да се мере односи, као са тржиштем ЕУ.

Председник Вучић додао је и да имамо коректну економску сарадњу са Руском федерацијом, као и добре односе и обезбеђено сигурно гасно тржиште.

"Никада проблем нисмо имали до ове бугарске одлуке о повећању таксе за 20 одсто, што значи у овом тренутку повећање за између 80 до 100 долара по 1.000 кубних метара гаса, али све се надам и верујем да са господином Николајем Денковим и са Руменом Радевим можемо те проблеме да решимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да постоје они који говоре да треба Србија да се понаша као Мађарска и истакао да је она увела санкције, а да ми нисмо.

"Ми смо једина земља у овом делу Европе која није ни једне санкције увела", додао је председник Вучић.

Отопљавање односа САД и Кине било би добро за свет

Председник Вучић рекао је да је велика ствар што ће се 15. новембра састати председник САД Џозеф Бајден и кинески председник Си Ђинпинг и да се нада добрим резултатима тог састанка, а можда и отопљавању односа, јер би то била одлична вест за цео свет.

Председник Вучић је за ТВ Хепи истакао да је јасно да ће ове силе наставити ривалство и да ће окупљати земље под своје сфере утицаја и да ће гледати да имају доминацију.

"Сви знају да предстоји велико ривалство Америке и Кине. Велика је ствар 15. новембра што се састају Бајден и Си. Цео свет ће да гледа тај сусрет у Сан Франциску у Калифорнији. То су две убедљиво најмоћније земље, а сви остали, ма колико снажни били, мали су и нису упоредиви са ове две велике силе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на наше резултате који се односе на стопу раста и истакао да ће ове године наши резултати бити бољи три пута, него резултати Европске уније.

"Тиме драстично смањујемо разлику између нас и Европе. Они су нам бежали, деценијама, направили огромну разлику у односу на нас и ми полако ту разлику смањујемо. Зато видите све већи број људи који се враћају из Беча, који се враћају из Минхена у Београд", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да када просечна плата пређе хиљаду евра, можемо да очекујемо да ће вратити и већи број људи и подсетио да ће то бити веома брзо - за годину и по дана, по његовој процени.

Председник Вучић додао је да ће следеће године држава уложити и огромна средства у војну индустрију уколико, како је истакао, добије поверење народа на изборима.

"Тражићемо још неке ствари, дакле око повећања додатних минималаца, минималних плата и плата током следеће године, али о томе када будемо спремили тај план у потпуности", истакао је председник Вучић.

Упитан како ће регион да регује на одлуку о додатним улагањима у војну индустрију, председник Вучић је рекао да се то не тиче региона.

"Највећим делом биће за извоз. Наравно, ја потпишем да мора да остане 25 одсто у Србији, а остало људи морају да зараде, морају да дају плате. Нама од тога живи добар део Ужица, добар део Ваљева, добар део Чачка, Лучани. Крагујевац, Трстеник, дакле нећу говорити о Баричу и о томе да се полако враћа и 'УТВА' , 'Телеоптик' из Земуна", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да има и добар део приватних компанија које добро раде, тренутно за друге војске широм света и истакао да се нада да ће радити и за нашу војну индустрију.

Србија мора да настави са оваквим нивоом привлачења инвестиција

Председник Вучић рекао је да Србија мора да настави са оваквим нивоом привлачења инвестиција, да је важно сачувати земљу, да држава не сме да уђе ни у један облик екстремизма и позвао грађане да гласају за стабилност, за сигурност, да гласају за будућност, а не за прошлост Србије.

"Мислим да је за нас од кључног значаја да разумемо да се налазимо на пола пута, да смо једно полувреме завршили успешно, али да морамо да утакмицу доведемо до краја, да морамо да завршимо на одговоран и озбиљан начин, да морамо да наставимо са оваквим нивоом привлачења инвестиција, да морамо да чувамо земљу, да не смемо да уђемо ни у један облик екстремизма, да не смемо да се враћамо у прошлост у време катанчења фабрика", рекао је председник Вучић говорећи о важности ових избора за Србију.

Председник Вучић додао је да стабилан курс динара траје 11 година и да то може да буде угрожено преко ноћи.

"Зато позивам људе да гласају за стабилност, за сигурност, да гласају за будућност, а не за прошлост Србије. Ја ћу бити свим срцем и свом својом снагом и енергијом на страни листе 'Србија не сме да стане' јер верујем да је ту будућност и верујем да је важно да завршимо своје пројекте до 2027. године, до велике манифестације коју имамо, то је EXPO", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментаришући почетак изборне кампање која је све интензивнија у последње време, рекао да је она интензивна само у псовкама и увредама и на рачун родитеља и деце.

"Очекивао сам интензивне програме и планове, а још ниједан нисам чуо осим да мој отац није мој отац, него ми је отац неко други, а да мајка то није рекла ни њему, ни мени, нити било коме. И осим што сам чуо да мој син Вукан није мој син, него је комшијски син, а од оних других сам чуо да је холограм и да је непостојеће дете, па отприлике шетам туђу децу или не знам кога кад их водим на стадион", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је поносан на листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане" на којој је први, председник СНС-а Милош Вучевић.

"Они су изашли са програмима и са оним што ће заиста да ураде, што нису празна обећања и засновани су на економској стварности, на реалности Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће просечна плата бити преко 1.400 евра до 2027. године као и да ће минималац и пензија бити преко 650 евра.

Када је реч о програмима опозиционих кандидата, председник Вучић је рекао да је људима у Србији јасно да гласом за некога ко није са листе 'Србија не сме да стане', гласају за Драгана Ђиласа.

"С једне стране имате листу 'Србија не сме да стане', а с друге стране имате све остале које можете да подведете под име суштинског лидера једне листе, а то је Драган Ђилас. Дакле, или гласате за Драгана Ђиласа или гласате за листу 'Србија не сме да стане', нека народ изабере", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да не постоје техничке владе већ да је тај термин измишљен.

"Када се формира влада, да ли је она техничка или није, зна се шта влада ради. Бесмислице су то. Чисте измишљотине", рекао је председник Вучић и додао да се тај термин користи "зато што им је тако лакше да продају маглу народу".

На питање да ли очекује да ће на предстојећим изборима опозиција имати помоћ Европске уније или неког страног фактора, председник Вучић је рекао да очекује да ће имати.

"Када их питате што то радите, што се мешате у изборе у Србији они кажу, не, не дајемо ми те паре за изборе, него дајемо за разне пројекте", рекао је председник Вучић за ТВ Хепи.

Председник Вучић навео је да међународно и јавно и приватно право "по њима функционише само по принципу права јачег" као и да ће морати много више да уложе да би "њихови пулени могли да имају озбиљнију шансу".

Извор: Танјуг/ТВ Хепи