Вести

Председник Вучић: Србија је највећа и најјача у региону

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са премијерима Холандије и Луксембурга, Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом, да је разговор био сасвим искрен о не лаким темама и да им је пренео да је помало уплашен због ситуације на Косову и Метохији и степена неодговорности који види по том питању.

"Обећао сам им да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност", нагласио је председник Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Рутеом и Бетелом у Палати "Србија".

Председник Вучић истакао је да, ипак, никад у својој политичкој каријери није видео толику неодговорност по питању Косова и Метохије, као и да ће Београд о томе обавестити партнере.

"Захвалио сам на инвестицијама и подршци европском путу Србије и изразио уверење да ће моћи у наредном периоду да дође до оптимистичнијих и радоснијих вести за грађане Србије", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је спољнотрговинска размена Србије и земаља Бенелукса већ прешла две милијарде евра годишње и да су њихове компаније неки од најзначајнијих инвеститора у Србији, као што је "Делез".

"Имамо још велики број инвеститора из Бенелукса који желе да уложе у Србију", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је Рутеу и Бетелу на посети и изразио жаљење што у Београд није могао да дође и премијер Белгије Де Кро због обавеза у Бриселу.

"Наши пријатељи су били сасвим искрени", навео је председник Вучић и додао да су разговарали о Косову и Метохији и другим регионалним питањима, где се видело колико постоји различитих погледа.

"Не само због тога што су они признали независност Косова, а ми нисмо, већ се то види и по причи о нападима на новинаре на Косову и Метохији, а нико не говори о упуцавању Срба на Косову и Метохији", навео је председник Вучић и додао је да је само ове године било седам упуцавања Срба, док са друге стране нико од наводно нападнутих новинара није задобио ни лакше телесне повреде.

Председник Вучић додао је да се прећуткује и да су у просторије Срба на северу Косова и Метохије упали они који имају свега један одсто гласова.

Председник Вучић рекао је да се и по томе види колико је тешка позиција Србије и колико није лако објаснити нашу позицију.

"Хоће људи да виде стабилност и боље односе, и што би морали да знају сваки детаљ", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су разговарали и о проблемима у оквиру визног режима и визне политике и да је Србија већ урадила оно што је раније било договорено са Рутеом и Де Кроом, али да верује да можемо још много тога да урадимо и по питању владавине права, имплементације медијске стратегије, као и по питању права националних мањина и припадника друге сексуалне оријентације.

Председник Вучић додао је да су се Руте и Бетел пре састанка са њим видели са представницима НВО у Србији и да је ту било пуно критичких речи на његов рачун и актуелне власти, на пример када је реч о поштовању права ЛГБТ популације.

Председник Вучић додао је да му је замерено и што се 300 дана годишње обраћа јавности и прокоментарисао да би ваљда било боље када би се, као неки, обратио свега неколико пута путем Твитера.

Председник Вучић додао је да је веома задовољан због посете Рутеа и Бетела због огромног утицаја који имају у Европи и свету.

Председник Вучић истакао је још једном да више воли када се говори отворено у лице шта се мисли у таквим приликама и да је то данас био случај на састанку.

"Обећао сам да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност и никада нисам користио, чак ни ову прилику, да оптужујем никог из региона за било шта", рекао је председник Вучић и додао да је Србија највећа и најјача у региону и да има довољно снаге да држи ствари под контролом.

Председник Вучић изразио је наду да ће данашњи гости чешће да долазе у Србију и истакао да са Бетелом има посебно отворен однос и да га је он упознао са Зеленским.

"Бетел се труди увек да повезује људе како би разговарали и решавали проблеме", додао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Бриселски споразум, који је још увек на снази, није спроведен у свом најважнијем делу, а то је успостављање Заједнице српских општина, као и да у овом стадијуму "нема чак ни наде да ће се ускоро формирати".

"Ако мене питате за документ и имплементацију свега што је до сада потписано морам да вам кажем, био је, и још увек је на снази Бриселски споразум који смо потписали пре 10 и више година, а још није спроведен у свом најважнијем делу, а то је успостављање Заједнице српских општина", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање холандског новинара.

Председник Вучић навео је да је то био предуслов за све друго, а да у овом стадијуму, како је рекао, верује да може да каже, да нема чак ни наде да ћемо ускоро да видимо Заједницу српских општина.

"Верујем да би требало да разговарамо једни са другима, да се много више разумемо и због тога сам дубоко захвалан Марку Рутеу и Гзавијеу Бетелу на томе што су желели да "протраће" своје време овде на Балкану и да разговарају са "малим људима" из овог региона и да виде како могу да буду од помоћи, и због тога сам ја веома захвалан обојици", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг