Вести

Председник Вучић: Србија не сме да стане, мора да иде напред

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је до сада, у акцији прикупљања легалног и нелегалног оружја, прикупљен 9.401 комад наоружања, више од 400.000 комада муниције и 884 експлозивних средстава, од чега 711 бомби и зоља.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком рекао је да је то много више оружја него што је прикупљено 2015. године, 2016. године, 2017. године и 2020. године.

"Верујемо да ће ово бити најуспешнија акција, дугорочна и нећемо стати на њој. Хвала на поверењу грађанима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је приликом предаје оружја било и инцидената, у смислу заосталих метака у цеви, али да није било последица.

"Зато је важно да када видите 10.000 цеви знате да је то корак напред ка безбедности деце. Не испаљује пиштољ метак већ човек, али ако нема пиштољ, зло у глави не може да нашкоди. Поносан сам на то што смо учинили, молим грађане да наставе, нико неће имати последице, а онда ћемо ићи у складу са мерама које смо донели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће сви захтеви родитеља из Основној школи "Владислав Рибникар" бити испуњени.

"Јуче је председница Владе имала састанак са представником Савета родитеља из ОШ "Владислав Рибникар" и свих њихових седам захтева смо у потпуности спремни да испунимо", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су њихови захтеви разумни и рационални.

"Сматрамо да су захтеви у овако тешким тренуцима били неопходни да се све ствари разјасне и да се види како убудуће можемо да помажемо наше деце", навео је председник Вучић.

Истакао је да ће бити ангажовани најбољи светски стручњаци који ће, заједно са домаћим стручњацима, радити на пружању помоћи деци и родитељима.

Председник Вучић додао је да је већ уплаћен новац за додатне трошкове Институту за ментално здравље у Београду.

"Очекујемо 56 плус 100. То је 156 психолога. Морам да захвалим психолозима. Њих 250 се пријавило и желе да помогну свима који су угрожени", рекао је председник Вучић и додао да верује да ће држава имати могућности да их свих 250 ангажује.

Истакао је да је посебно задовољан слањем полицајаца у школе и навео да су и деца и родитељи задовољни.

Председник Вучић је навео да ће присуство полицајаца у школама драстично смањити стопу вршњачког насиља, али и насиља над наставницима.

Председник Вучић изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији, посебно на северу покрајине и истакао да је Лајчаку, током састанка, пренео да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.

"И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој", рекао је председник Вучић.

Додао је да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.

"Све то што раде, то је толико лоше да немам речи", нагласио је председник Вучић.

Додао је да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.

Председник Вучић нагласио је да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невешти и наивни, јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, "а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже".

"Толико о принципима", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је, коментаришући најављену блокаду моста "Газела", да не разуме одакле некоме право да блокира живот свим грађанима и истакао да полиција неће постављати кордоне, док год животи људи не буду угрожени.

Председник Вучић је, на питање кога ће опозиција блокирати на "Газели" и да ли ће то полиција дозволити, констатовао да изгледа да "неки људи мисле да имају право" да блокирају живот свим грађанима.

"Радите то. Из политичких разлога, као председник Србије, против сам тога јер тиме малтретирате грађане. А као политички противник њихов, веома сам задовољан тим потезом. Само то радите, сваки дан", поручио је председник Вучић.

Додао је да полиција неће "помоћи демонстрантима" постављањем кордона.

"Неће, док животи грађана не буду угрожени. Ви малтретирајте људе колико год хоћете, да народ види да уживате у малтретирању грађана. Ми не волимо, као Француска и Немачка, да бијемо демонстранте", рекао је председник Вучић.

Навео је да се држава труди да не примењује силу, јер брине о својим грађанима.

"Трудимо се да не примењујемо силу. Ми смо демократију дословно схватили, као и бригу о нашим грађанима, за разлику од оних који би понекад да нам држе лекцију о демократији", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк