Вести

Председник Вучић: "СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ" убедљиво победила на поновљеним изборима

Председник Републике Србије и носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић изјавио је да је та листа на свим местима на којима су поновљени републички и градски избори однела веома убедљиву победу.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су поновљени избори били у складу са законима Србије, РИК-а и ГиК-а.

"Догодиле су се значајне промене у самом бирачком телу. Излазност је на републичким била око 43 процента на републичким и мање од 40 одсто на нивоу града, што је много када се гласа дан уочи Нове године. У Београду смо имали поновљене изборе у два насеља на Новом Београду и у Бежанијској коси и МЗ Газела, али посебно је убедљива победа у Рипњу на Вождовцу, где смо од 830 и нешто гласова освојили преко 600", рекао је председник Вучић.

На бирачким местима широм Србије свуда увећан проценат за "Србија не сме да стане"

Председник Вучић изјавио је да је на поновљеним изборима на бирачким местима широм Србије свуда за 10 до 30 одсто увећан проценат за листу Србија не сме да стане.

"А на девет места је била већа излазност него пре или иста излазност као и пре 13 дана. На тим местима смо добили негде чак и 30 одсто гласова више. Тако да имате места у општини Лебане, у општини Жагубица, где имамо преко 92 одсто од укупног броја гласова, имали смо свега 70 или 68 одсто на претходно одржаним изборима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да још нема укупних података са још три бирачка места.

"Али са онога што имамо, листа Србија не сме да стане освојила је 69,5 одсто, СПС 5,83 одсто, Савез Војвођанских Мађара 6,46 одсто, Србија против насиља је на неких 12 одсто, али падаће им, јер још долазе подаци за нека места", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће Несторовић имати више када дођу подаци са градских средишта, пошто у селима нису добијали скоро ништа.

"Али смо видели да у граду имају, у центру града Ниша и у центру града Београда имају око 10 одсто, а овамо имају од нула до два одсто гласова", рекао је председник Вучић.

Реалније је очекивати да листа "Србија не сме да стане" има 130 мандата

Председник Вучић изјавио је да је реално очекивати да ће, уколико буде релативно пристојна излазност на поновним изборима 2. јануара и уколико се настави овај тренд раста популарности листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", та листа добити 130. мандат.

"Да ли ће то бити или не, то остаје да видимо, али сада је реалније очекивати 130, а не 129 мандата. То наравно зависи од количника колико ће гласова да добију друге две листе којима може да се одузме мандат, дакле то су Несторовићева листа и листа Србија против насиља, тако да чекамо те количнике вечерас када будемо добили све ове резултате", рекао је председник Вучић у седишту Српске напредне странке.

Председник Вучић је рекао да је захвалан грађанима што су и данас на миран начин урадили оно што је њихов посао и оловком показали каква им је демократска воља, што су истрпели свакојаке и све могуће притиске, нападе, што су успели да издрже у међувремену и насиље које је неретко карактерисало у последњим изборним годинама, тај постизборни период, јер, како каже, неки никада нису могли да се помире са изборним резултатима.

"Оно што ја могу да видим, а то смо видели и кроз истраживање које смо добили пре три или четири дана, непосредно после напада на градску скупштину и незабележеног насиља у нашем главном граду када су покушали да отму институције, када су покушали да украду народну вољу грађана Србије, тобоже се позивајући на то да је њима неко нешто узео, после тога је дошло до драстичне промене у расположењу грађана Србије", рекао је председник Вучић.

Тада је листа "Србија не сме да стане" била на 49 одсто, а данас су, додаје, на неких 51,5-52 одсто од укупног бирачког тела.

"Понешто је порастао у односу на изборни резултат листе Несторовића, а ово остало је све у слободном паду. И зашто се то догодило? Неће грађани Србије рушење сопствене државе. Неће да слушају причу о неправилностима, а да не виде ни један доказ за то. Знају грађани Србије како су гласали, знају да није било неправилности, да никада мање приговора није било", навео је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да у историји изборног процеса у Србији никада мање приговора није било.

Председник Вучић истакао је и да је поносан на чињеницу да су избори прошли мирно без инцидената, додајући да то значи да народ разуме шта су демократске тековине.

Резултат данашњих избора - отпор обичног народа рушењу њихове државе

Председник Вучић рекао је да су резултати поновљених избора отпор обичног народа рушењу државе, народа који жели да сачува Србију и који не жели никоме да је преда.

"Не можете са тако малим процентом подршке да освајате власт на силу. Јер онда добијате још већи одијум и добијате још већи отпор обичног народа", рекао је председник Вучић обраћајући се из штаба СНС на Новом Београду.

Председник Вучић је оценио да је код људи прорадио гнев због свега што су представници опозиције који су протестовали због резултата избора радили претходних дана.

"Имали сте медије на својој страни више него икада. Укључујући јавни сервис Србије који је постао резервно гласило "Србије против насиља", који је на бруталан начин кршио и данас изборну тишину", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је, када су почели протести испред Скупштине Града из зграде председништва, у свом обраћању рекао да ту нема никакве револуције.

"Није проблем ако једна невладина организација износи флуоресцентне прслуке и ранце, нити шаторска крила. Све то пише у приручницима обојених револуција. Није проблем шта ћете да кажете полицији ако вас ухвате у спровођењу насиља. Тога има у приручницима. Нешто сте заборавили. Да би се револуција спроводила, то није довољно, то није техника или математика, политика је суштина и живот, легитмитет", рекао је председник Вучић.

Логично што је Путин само мени и Орбану честитао Нову годину

Председник Вучић изјавио је да је сасвим логично што је председник Русије Владимир Путин Нову годину од европских лидера честитао само њему и мађарском премијеру Виктору Орбану.

"Шта очекујете? Да упути честитку онима који воде рат против Русије", упитао се председник Вучић на питање новинара како коментарише то што је Путин од европских лидера упутио честитку само њему и Орбану.

Председник Вучић је истакао да је Русија велика земља која не мора да се правда било коме за било шта, као и да се не осећа угроженом не само када не сарађују са неком земљом већ када нема односе са неком од њих.

"Ми чувамо наше пријатеље", рекао је председник Вучић.

Убедљива победа листе "Србија не сме да стане" на поновљеним изборима

Председник Вучић рекао је да су након данашњих поновљених избора листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане има победу на 70 одсто обрађених бирачких места.

"То се неће драстично мењати. На свим градским местима смо убедљиво победили у сваком случају", рекао је председник Вучић на конференцији за медије у штабу Српске напредне странке.

Председник Вучић је рекао да је најнижи проценат победе освојен на БМ Медијана у Нишу, односно, како је рекао, 53,4 одсто.

"Немојте ме држати за реч тачно, али на 53 одсто. То је најнижа победа. Имамо победе, неколико победа. Имамо у Лебану 72 од 73, у селу поред Лебана, Радановац или тако некако. Свеједно, свуда је негде између 80 и 95 одсто гласова за листу `Србија не сме да стане`", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је на тим местима и излазност била велика, односно како је навео, 68 и 69 процената.

"Што се тиче избора 2. јануара наредне године, нећемо се обраћати на овај начин већ саопштењем, обавестићемо вас да ли имамо довољно гласова за 130. мандат. Честитамо грађанима Србије, и желим да им се захвалим на огромној, рекао бих, невиђеној подршци", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је невероватно да листа има оволико гласова подршке после готово 12 година.

"Ја сам нарочито срећан када видим како се Срби, али и сви други грађани наше земље уједине у тренутку када виде да је земља у опасности, притиснута када јој је тешко. Сваки пут када људи виде, да они изађу на улице, сваки пут изборни резултати иду 10, 20, 30 одсто горе, а они увек иду за толико доле. Наш народ, грађани Србије, то су људи државотворни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је за наредни период људима из СНС поручио да ће бити најважније да схвате да ће много тога морати да промене уколико буду желели да добију поверење народа следећи пут.

Гледамо да до краја јануара завршимо конституисање Скупштине

Председник Вучић изјавио је да је циљ да до краја јануара буде завршено конституисање новог републичког парламента.

"Протести хај-нехај, ви протесте, а ми ћемо да гледамо до краја јануара да завршимо конституисање Народне скупштине и да кренемо у процес формирања владе", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у седишту СНС.

Председник Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што су из странке Драгана Ђиласа најавили да ће наставити са протестима одмах после празника и то што је Радомир Лазовић рекао да ће мобилисати лекаре и пољопривреднике.

"Па добро, ја сам видео њега са студентима, члановима странака. Знате шта су овај град и ова земља издржали - да им 50 људи блокира централне градске улице даноноћно и да нико не реагује. Да људи трпе терор и да ћуте. А онда је дошао данашњи дан и онда су им показали оловком и папиром како то стварно изгледа. Да ли ви стварно мислите да је неко срећан када им то ураде? Осим екстремиста њих, седам, осам одсто колико их има, нико није срећан", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да није никакав проблем да наставе да протестују, јер су и до сада за свашта протестовали, јер је код нас увек све покрадено кад они изгубе.

Председник Вучић је истакао да има много обавеза сада.

"Много не лаких дана у јануару, у фебруару. Али, ја верујем у будућност Србије. Верујем у економски напредак. Верујем у оно што морамо да радимо са Експом и верујем у развој Србије. И верујем да ће то бити заиста најбоље године. Верујем да ћемо брзо доћи до 1.000 евра просечне плате.Надам се већ почетком 2025. године. Али, то нам зависи од 2024. како ће да буде и онда ћу да будем задовољан. А то што се протеста тиче, протестујте ви, то је ваше право. Данас смо видели колико их је стигло из Јагодине, из Трстеника и одавде, оданде. Добродошли, драги људи. Ми вас третирамо као нашу браћу, ви јесте наша браћа из било ког дела Србије, Републике Српске, Црне Горе, одакле год да дођете, добродошли", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да држава има прихода од тога што долазе због путарине, одласка у Београд на води и на друга места.

"А то да ће нешто да угрозе... Најсмешније је било кад је ЦРТА саопштила - по нашој рачуници има 17.000 људи. Па јесте тако бројали, срам вас било и изборне неправилности лажови једни, срам вас било", рекао је председник Вучић.

Србија наставља ка ЕУ, иако многи желе да је склоне

Председник Вучић поручио је вечерас грађанима Србије да знају да неће бити никаквих револуција ни насилног преузимања власти, јер је народ потпуно јасно рекао коме пружа и коме даје своју подршку, што је од кључног значаја.

У обраћању грађанима из просторија Српске напредне странке председник Вучић је навео шест важних ствари које грађани треба да знају, а везано за циљеве који су пред Србијом - то су између осталог да се формира Влада Србије, да се ради на спровођењу предлога ОЕБС-а и ОДИХР-а везано за усавршавање изборног процеса, развоју Србије, и европском путу иако би, како је навео, многи желели да Србију склоне са тог пута.

Председник Вучић је нагласио да је важно и то да Србија покуша да пре краја фебруара или до почетка марта формира Владу Србије, да се суочи са проблемима, да Србија настави да се развија и да се гледа како да подиже стопу раста и како да Србија иде напред.

"Важно је да наставимо да спроводимо предлоге и ОДИХР-а и ОЕБС-а како бисмо даље усавршавали наш изборни процес демократије, то је од пресудног значаја", рекао је Вучић.

Председник Вучић је као пету важну ствар, од које је нагласио да неће одустати, навео и то да поставља питање Јонсону зашто није обавестио јавност у Србији да му је опозиција, тачније Драган Ђилас на састанку саопштио да неће признати изборне резултате.

"И то вам је речено неколико дана пре самих избора, и онда би сви људи добро знали да је ово све фарса, и да је ово све спасавање редова Рајана и да се народ не запита како је могуће да после 11 година тако мали проценат гласова сви уједињени могу да освоје, већ да људи говоре како је неко некога покрао, да се људи не питају зашто су толико неспособни, већ да кажу ха ха држ'те лопова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је то питање за Јонсона и нагласио поново да ће чекати и тражити тај одговор.

Додао је да је шеста важна ствар то што ће Србија остати слободна, суверена и независна држава која ће доносити своје одлуке самостално.

"Србија ће наставити свој пут ка Европској унији упркос томе што има много оних у Европи који би једноставно чекали да склоне Србију са тог пута", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио и да Србија неће одустати од традиционалног пријатељства са Кином, Русијом и свим другим земљама за које неко мисли да би смо морали да им уводимо санкције или дајемо изјаве против, да бисмо некога задовољили.

Наше је да радимо све у интересу грађана не било које друге земље и организације, рекао је председник Вучић.

"Србија не сме да стане" у Београду освојила 64,49 одсто гласова

Председник Вучић изјавио је да је, на основу пребројаних гласова на свим бирачким местима листа "Александар Вучић Србија не сме да стане" у граду Београду освојила 64,49 одсто гласова.

"Другопласирана је листа Србија против насиља 17,70 одсто, трећепласирана је "Ми глас народа" 7,5 одсто. На четвртом месту су Милош Јовановић и СПС са око три одсто. То су коначни резултати за Београд са ова три бирачка места. Два су са Новог Београда, једно је из Рипња", рекао је председник Вучић на конференцији за новинаре поводом поновљених избора у штабу СНС-а на Новом Београду.

Председник Вучић је додао да је у Београду излазност 41,64 одсто и да је већа од оне коју је предвидео.

Када је у питању ситуација у Београду, председник Вучић је рекао да данашњи резултати за власт у престоници не значе ништа.

"Што се нових избора тиче, можда ће их бити, можда не", рекао је председник Вучић коментаришући могућност понављања избора у престоници.

Председник Вучић нагласио је да је на обрађеним бирачким местима на поновљеним парламентарним изборима листа "Србија не сме да стане" освојила 69,5 одсто гласова, СПС 5,58 одсто, а листа Србија против насиља 8,31 одсто, СВМ 3,22 одсто, СДА 1,53 одсто, а "Ми глас из народа" 3,40 одсто.

Још немамо одлуку о влади, разговараћемо и током празника

Председник Вучић рекао је да још није донета одлука о влади, додајући да ће се разговарати о томе и током новогодишњих празника.

"Онда ће Ана (Брнабић) да оде кратко да се одмори, пошто је стварно радила напорно и вредно. Мислим, не да оде да се одмори из политике, него да оде с породицом на који дан. Владимир Орлић је одлично обављао свој посао, али нисам сигуран да ће ту да остане. Али о томе више можете да питате Вучевића, Глишића, Гашића, Ану", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара у СНС да ли се зна ко ће бити нови премијер, а ко председник скупштине.

Председник Вучић је додао да они сада морају да покажу шта ће да ураде у наредном периоду и кога ће у владу и на локалу да поставе.

Председник Вучић је рекао и да верује да ће сада многи бити отворенији за један широки покрет који је потребан држави.

Што се Београда тиче каже да нису водили никакве разговоре, додајући да је могуће да ће бити нових избора, а могуће и да неће.

"Прво треба да се конституише београдски парламент, када се све заврши, то ће свакако бити 7 до 10 дана касније од националног парламента", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да има оних који мисле да ће да добију више ако иду на нове изборе, те додао да је и његовом пријатељу Ивици Дачићу објашњавао када је говорио колико је гласова добио.

"Добио си, пријатељу, зато што неко није водио никакву кампању против тебе, а ти си могао да водиш кампању против свих и за себе. А услови се мењају. Када смо почели да одговарамо, онда се мења и однос људи", рекао је председник Вучић и додао:

"Ако неко мисли да ћемо да пустимо свакога ко мисли да нам узима гласове на "трикове" и да нећемо да одговоримо...Бићемо фини и пристојни, али ћемо да одговоримо. А када одговоримо, онда народ почиње да размишља мало другачије, да ли је то баш све тако као што неки представљају. Нека размисле како год хоће. Ако хоће да идемо на нове изборе, ми ћемо на те изборе свакако изаћи", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић подвукао је да неће бити избора јер је неко показао да се нешто десило на изборима, јер, како истиче, избори су били најчистији до сада, већ се може ићи само зато што нема већине.

"А да ли ће бити или неће, да сачекамо. Ја верујем да ће бити довољно мудрих глава које ће донети одлуку и размислити", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да прокоментарише то што је РТС, како је речено, кршио изборну тишину, председник Вучић је рекао да РТС "није кршио тишину кад смо ми у питању већ је кршио изборну тишину само да помогне овим другима".

"Нису они пустили што је данас рекао Владимир Орлић или Милош Вучевић, председник странке, на њихов скуп на Теразијама. Дакле, нису они њих пустили, а могли су. Кад већ пустите све до патетичних прича Маринике Тепић, бесмисла које су правили свих ових 12-13 дана. И на све то су добили они и одговоре. Али они су се стриктно држали закона када је у питању непомињање листе Србија не сме да стане", рекао је предсденик Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк