Вести

Председник Вучић: Србија у Европи гради највећи број саобраћајница

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће Ауто-пут мира Е-80 Ниш (Мерошина) - Плочник (Белољин) бити спас за Топлички крај и да је од велике важности за Прокупље, Блаце и Куршумлију.

Председник Вучић рекао је, приликом обиласка прве деонице тог ауто-пута у Мерошини, да чак и полупрофилни пут показује колико можемо да будемо успешнији.

"Ово је и позив за инвеститоре јер се гради пословна зона у Прокупљу, у Куршумлији постоје три бање, војска, али је потребно још инвеститора. У општини Блаце смо отворили још један погон. Пут Белољин-Блаце је нов асфалт урађен да изгледа као Швајцарска", рекао је председник Вучић.

Претходно, председник Вучић присуствовао је презентацији ауто-пута заједно са шефом делегације ЕУ Емануелом Жиофреом коме је рекао да је око 2005. године све било тотално урушено и да све мора да се поправи.

"Србија жели да види готов ауто-пут, сви хоће веће плате и пензије, а нико неће да гради путеве. Овај пут кошта 1,2 милијарди евра и више", рекао је председник Вучић.

У интересу нам је да будемо повезани са Грачаницом, Приштином, Тираном

Председник Вучић изјавио је да је још у оквиру Берлинског процеса 2014. године, са тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о повезивању Приштине и Ниша ауто-путем и истакао да Приштина није заинтересована за то.

"Ја мислим да је то јако важно, да будемо спојени са нашом Грачаницом, али и са Приштином, Тираном, Драчем. То нам олакшава посао и напредак, увоз и извоз робе и услуга", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија има да изгуби много више од тзв. Косова.

"Много више имамо да изгубимо него Курти. Имамо много снажнију економију, људи живе много боље, наше плате су још мало па дупло веће него доле. Када се повећа и просветним радницима, и медицинским сестрама у септембру, па потом и значајном броју припадника војске, то ће се осетити. Од краја године повећавамо и минималац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да Србија у Европи, пропорционално својој величини, гради највећи број саобраћајница, што, како је истакао, није лако у тренутку када је Европа у некој врсти рецесије.

Председник Вучић рекао је да је Србија до сада успевала да држи финансијску стабилност и да се нада да ће успети то да ради и даље.

"До Беловине је 35 километара, сектор Беловина-Куршумлија 1 и 2, онда идете ка Рудару, то је место где скрећете ка Пролом бањи и онда идете ка Мердару", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да са градоначелницима из нишавског округа увек разговара о улагањима.

"Увек људи траже више, када желите да радите и желите својим местима добро и бољитак и убрзање, потпуно је нормално да нисте задовољни и да тежите бољем и да иде на боље. Данас ће овом деоницоим проћи прва возила, после 13 сати рачунајте", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је деоница која се данас отвара мала, има 5,5 километара, али да људи морају да знају да један километар кошта од осам до 25 милиона евра у зависности од конфигурације терена.

"Неретко 5 километра кошта 100 милиона евра, поскупели су битумен и нафта, скачу котације, а неко то мора да плати. Када отварате стотине километара у питању су милијарде евра, па покажите неког друог те величине и снаге у Европи ко ће да отвара за милијарде евра путеве. И ЕУ ће да помаже, али све је највише захваљујући економској стабилности земље. Ово ће нас да кошта 635 милиона полупрофил и око 1,4 милијарде евра када се заврши. Када би нам Мануел (Жиофре) поклонио још 60 милиона евра било би добро, хвалио бих ЕУ недељу дана", рекао је председник Вучић.

На питање када ће бити готов цео ауто-пут, председник Вучић рекао је када се скупи довољно пара за све.

"Ако ови заврше рат, биће без застоја, а ако не заврше, не знам шта да кажем. Сви живе у проблему, само код нас људе то не занима, само хоће да иду на море, а да ли постоје неке друге околности њих то не занима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић присутнима је показао где би могао каменолом да се отвори и указао на проблем да се против тога буне.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк