Вести

Председник Вучић: Србији није потребан дијалог са НАТО-ОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија последња земља којој су потребни инциденти, попут оних у Бањској.

Председник Вучић је, у интервјуу за "CNN" који је водила новинарка Кристијан Аманпур, која се прославила извештавањем са ратишта на простору бивше Југославије, рекао да су сви могли да виде да је Србија конструктиван партнер, а да Приштина није радила ништа.

"Они врше етничко чишћење, у последње две године се смањио број Срба на Косову и Метохији - сада их је 10 одсто мање", рекао је председник Вучић.

На питање о скупљању Војске Србије близу административних прелаза са Косовом и Метохијом, председник Вучић је рекао да извештаји који су стизали у Белу кућу о дешавањима у Бањској нису тачни.

"Према Споразуму из 2001. године имамо право да користимо територију у зони безбедности. Пре неколико дана имали смо мање од 8.400, данас имамо 4.400 људи у тој зони што је уобичајено. Увек смо слушали наше партнере о деескалацији ситуације. Не требају нам ратови, ми желимо веће присуство КФОР-а посебно на северу Косова (и Метохије)", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Војска Србије прати ситуацију на терену и померила је своје снаге на начин који је најкориснији.

"Морате да знате да нисам потписао ни већи ниво војне готовости. Србија је последња земља којој су потребни ти инциденти", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће предати Милана Радоичића, председник Вучић је рекао да ће Србија позвати на одговорност све људе који су починили кривична дела.

"Он је доступан, на нашој је територији и учинићемо шта треба", рекао је председник Вучић, додавши да говори о корену проблема, а то је да су Срби желели да се заштите.

"Ја не браним већ осуђујем убиство полицајца, али Срби су хапшени без оптужница, избацивани из кућа, Заједница српских општина није формирана још од 2013. године, албански режим то не жели да спроведе у дело", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/CNN