Вести

Председник Вучић: Сведоци смо бројних покушаја релативизације прошлости

Данас смо сведоци бројних покушаја релативизације догађаја Другог светског рата, а то не може да буде политика садашњости, ни Европе, ни света, а Србије никада неће бити, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић на свечаности поводом почетка извођења мера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра "Старо сајмиште".
"Желим да вам кажем велико 'извини'. Извините због тога што је ова зграда иза мене у таквом стању и што готово 80 година нисмо водили рачуна о својој прошлости и нисмо бринули ни о својој будућности", рекао је председник Вучић обраћајући се преживелима страдања најтежих злочина и злочина геноцида током Другог светског рата.
Приметио је да нас је историја научила да ништа није немогуће, и зато морамо да памтимо све жртве, увек.
"Наш историјски задатак је да у центру модерног Београда гајимо сећање на наше суграђане, Јевреје, Србе, и све друге, страдале без икаквог разлога, од злочиначке руке окупатора", рекао је председник Вучић, додајући да ће свако ко макар само прође поред Старог сајмишта, видети шта се ту дешавало.
Како је поручио, мора се искрено рећи да је садашње стање "Старог сајмишта", које је видно запуштено, последица нашег односа и небриге, још од 1945. године.
"Данас, на 78. годишњицу укидања логора ми га коначно, неко би рекао фигуративно, а ја бих рекао и стварно-ослобађамо.